Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство

Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ
13 фев 2024 20:00, Анисия Иванова
137
Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство
Снимка: БГНЕС/EPA

Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война. Норвежките власти все още не са стигнали толкова далеч. Но те сигнализират, че светът около нас става все по-опасен, съобщава NRK.

"За съжаление събитията се развиват в грешна посока. Сега ситуацията е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г.“, казва ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес.

Той отбелязва, че Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното.

Норвежките органи за сигурност проведоха съвместна пресконференция, на която всеки представи оценката си за заплахите.

"Така че виждаме по-ясно сътрудничество между недемократични държави, които искат да предизвикат "западното господство“, както го наричат“, казва Стенсйонес.

В същото време войната в Ивицата Газа създаде несигурност в Близкия изток.

Освен това норвежката полицейска служба за сигурност (PST) предупреди, че китайски кораби също се използват за шпионаж.

Докладът на норвежкото разузнаване, наречен Focus, е само една от трите оценки на заплахите и риска, публикувани през първото тримесечие на новата година. Другите две бяха служба "Полицейска охрана" и ГД "Национална сигурност".

"Руското военно производство е установено и е в разгара си, като Китай, Беларус, Иран и Северна Корея предоставят значителна материална подкрепа“, се казва в доклада.

"Русия е по-силна в конфликта, отколкото преди година, а руската военна мощ остава надвиснала военна заплаха за суверенитета, населението, територията, основните обществени функции и инфраструктурата на Норвегия“, пише разузнавателната агенция.

Преди това Норвегия се смяташе за приятелски съсед на Русия. Но сега ситуацията се промени и тя се възприема като част от враждебния Запад.

Стенсйонес подчерта острата реторика на Русия, особено спрямо Швеция и Финландия. Според него Москва се е опитала да наводни Финландия с бежанци и мигранти.

"Затова трябва да сме подготвени за набор от всеобхватни мерки. Но заплахата от използване на военна сила също зависи от това как ще се развие конфликтът в Украйна“, казва Стенсйонес, цитиран от "Фокус".

В краткосрочен план, смята той, Русия има повече от достатъчно бойни действия в Украйна и в момента тя няма нито способността, нито интересът да ескалира допълнително конфликта.

Но ако Русия победи, картината ще бъде различна, смятат представители на разузнаването.

"Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ. Ако Русия получи контрол над икономиката, набере инерция във военната индустрия и постигне военен успех, тя ще бъде по-склонна да повярва в използването на военна мощ, отколкото ако излезе от конфликта, особено след като не е постигнала нищо“, твърди Стенсйонес.

Заключението на разузнавателния доклад е ясно: "Норвегия е изправена пред заплаха, по-голяма, отколкото е била от десетилетия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
8
 
! Отговори
Гочо Викинга преди 3 месеца
Ай сиктирикс бе! Who, the ***, is Norway? What, the ***, is Norway? Една умряла от студ муха на стената. Никой не стреля по мухи. Мухи се трепят с мухобойка. Май Бревик е прав?!
97
13
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Все по-силна ставала, сигурно визират 20те хиляди африкански наемника в руската армия. Само да внимават със СПИНа в палатките.
96
15
 
3
 
! Отговори
... преди 3 месеца
зега това което ще се полуци, като края на войната в Украйна, макар, че продажната путинофилия НЕ знае дали има или няма война в Украйна, та това зависи от САЩ! Или казано с други думи рашистан започна войната в Украйна, но САЩ ще я завършат, кога, къде и как НЕ решава рашистан!
95
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия набира сила!!!!! Скоро ще стигне Румъния хахахахаххахахаах една Украйна ги направи за смях те тръгнали на бабаити да се правят.
94
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами тя и Ванга каза че Русия пак ще бъде силна и голяма . ЕС ту не трябваше да краде парите и да посяга на рускоговорящи територии за жизнено пространство на изток . Сега войната е между ЕС и Русия за територията на Украйна . Сталин само за 10 години направи СССР втора индустриална сила след САЩ . Сега Путин пак може да я направи втората индустрия след Китай за 10 години . Парите от петрола и това че не плаща субсидии са достатъчни за това .
93
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще уважавате Северна Корея. Запада го мързи да произвежда муниции и въоръжение.
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пускайте "специалните" глави в посока русия,те да пускат техните,там където сварят,и да се свършва таз сапунка.Който оцелее и така...
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уау. Българите чакахме шведи, норвежци и мармота с шоколада, че Русия е световна сила и може да сгъне ЕС и затова ги пече на бавен огън.
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може да бъде, норвежкото разузнаване са четирихилядници и агенти на Путин!
89
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин гледа интересите на Русия. Тръмп поставя Америка първа - MAGA. Ердоган лавира между изтока и запада и си гледа интересите. Мога да продължавам и с други истински лидери, така правят патриотите. Само в извратения, продажен ЕС се изпълняват директивите на Клаус Шваб и ще го докараме до 1984. Събудете се докато все още можем да го спрем, защото соца ще ви се види рай в сравнение с това което идва.
88
6
 
24
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
А, вие кво очаквахте, Русия да ви клекне като при Горбачов Елцин??? -)))
87
3
 
0
 
! Отговори
Ако не бяха преди 3 месеца
толкова *** американците Чичо отдавна да простираше Германия чак до Япония и *** щеше да е *** слуга на някой бюргер в Азия.
86
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Брех. В ЕС не били всички слабоумни...
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това сега като позитивна или като негативна новина да го смятам?
84
15
 
4
 
! Отговори
Толкова са тъпи преди 3 месеца
руснаците, че все войни водят непрекъснато! Всичките им войни са заради изместването на вътрешните им проблеми навън! А, че икономиката им е плачевна и зависи от запада и износа на природни изкопаеми, а не е печеливша от износ на готови продукти!
83
5
 
18
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 3 месеца
Чepвeнaтa apмия нacтъnвa, cъвeтвaм ga нe kynyвaтe фaбpиkи, ocoбeнo мaнgpи!
82
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 86 Пубер краварски, кво ще те интересуват теб специално опашките за хляб, като теб те хранят още мама и тати? А?
81
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
рушландия ке падне!
80
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ами да, тръмпясалия и кремълското се готвят да си разпределят Европа, радвате ли се русофилчета, ще се редим на опашки за хляб
79
6
 
22
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 месеца
Вероятно британското разузнаване вече отстъпва на такива колоси като Норвегия, Естония,Люксембург и т.н.!?Според мен това че Русия става по-силна се вижда и с невъоръжено око!Аз лично обаче съм притеснен не толкова от това колко силна е и ще бъде Русиs,а в какво положение може да изпадне ЕС.Считам,че без значение кой ще бъде президент на САЩ,Сенатът и долната камаря ще се отдръпнат от ЕС/който впрочем се управлява от една кръстоска на мисирка и декоративна кокошка/-той вече им е само в тежест!?