Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство

Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ
13 фев 2024 20:00, Анисия Иванова
137
Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство
Снимка: БГНЕС/EPA

Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война. Норвежките власти все още не са стигнали толкова далеч. Но те сигнализират, че светът около нас става все по-опасен, съобщава NRK.

"За съжаление събитията се развиват в грешна посока. Сега ситуацията е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г.“, казва ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес.

Той отбелязва, че Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното.

Норвежките органи за сигурност проведоха съвместна пресконференция, на която всеки представи оценката си за заплахите.

"Така че виждаме по-ясно сътрудничество между недемократични държави, които искат да предизвикат "западното господство“, както го наричат“, казва Стенсйонес.

В същото време войната в Ивицата Газа създаде несигурност в Близкия изток.

Освен това норвежката полицейска служба за сигурност (PST) предупреди, че китайски кораби също се използват за шпионаж.

Докладът на норвежкото разузнаване, наречен Focus, е само една от трите оценки на заплахите и риска, публикувани през първото тримесечие на новата година. Другите две бяха служба "Полицейска охрана" и ГД "Национална сигурност".

"Руското военно производство е установено и е в разгара си, като Китай, Беларус, Иран и Северна Корея предоставят значителна материална подкрепа“, се казва в доклада.

"Русия е по-силна в конфликта, отколкото преди година, а руската военна мощ остава надвиснала военна заплаха за суверенитета, населението, територията, основните обществени функции и инфраструктурата на Норвегия“, пише разузнавателната агенция.

Преди това Норвегия се смяташе за приятелски съсед на Русия. Но сега ситуацията се промени и тя се възприема като част от враждебния Запад.

Стенсйонес подчерта острата реторика на Русия, особено спрямо Швеция и Финландия. Според него Москва се е опитала да наводни Финландия с бежанци и мигранти.

"Затова трябва да сме подготвени за набор от всеобхватни мерки. Но заплахата от използване на военна сила също зависи от това как ще се развие конфликтът в Украйна“, казва Стенсйонес, цитиран от "Фокус".

В краткосрочен план, смята той, Русия има повече от достатъчно бойни действия в Украйна и в момента тя няма нито способността, нито интересът да ескалира допълнително конфликта.

Но ако Русия победи, картината ще бъде различна, смятат представители на разузнаването.

"Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ. Ако Русия получи контрол над икономиката, набере инерция във военната индустрия и постигне военен успех, тя ще бъде по-склонна да повярва в използването на военна мощ, отколкото ако излезе от конфликта, особено след като не е постигнала нищо“, твърди Стенсйонес.

Заключението на разузнавателния доклад е ясно: "Норвегия е изправена пред заплаха, по-голяма, отколкото е била от десетилетия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 80.И като се събуди кво стана пак краката ти отвити
77
13
 
2
 
! Отговори
234-22= преди 3 месеца
всичко е добре обмислена стратегия от страна на Путин - за години на пред ! Това означава много нови конфликти - особено Китай и Северна Корея. Но едно нещо има което ще изненада Путин ! А то е обединието на мюсулманските страни и отказа на Иран да подкрепя Русия ! Защо ? Защото там се е родил вече новият месия ! В Иран вече имат нов проповедник ! Исляма ще увеличи своето влияние и ще отцепи чечна защото те се бият на страната на неверниците . САЩ ще поискат НАТО да идат по близо до китай
76
3
 
21
 
! Отговори
Муахаха преди 3 месеца
Урси - Умната - Путин Свърши Ракетите и ползва Чипове от Перални!
75
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа в момента е пренаселена, Европа няма никакви ресурси, а украинците, едно войнствено племе, което ненавижда своите по-старши роднини руснаците, организира фашистки факелни шествия по прекрасната си плодородна земя пълна с полезни изкопаеми - какво полза от това племе. Вече станаха от 55 милиона на 20 милиона, може да се зачисти още малко, и на тази богата земя да се заселят цивилизовани европейци. Разбира се, първо ще победим Русия, Русия е лесна, само 3% БВП, лесно ще ги бием руснаците.
74
7
 
24
 
! Отговори
пича преди 3 месеца
Това новина ли е? Русия е Държава, която може да е ВЕЧНО във война! Те генетично, индустриално и суровинно са подготвени за това.
73
8
 
31
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Прозападно настроените така и не разбраха,това не е война,това е специална военна операция,ако беше война,за Украйна,щеше да се говори в минало време.
72
9
 
35
 
! Отговори
Само да вметна преди 3 месеца
Русия Никога не е била " слаба"!-:) Просто " кампанията" на Запада и ЕС." Всички срещу Русия" я Амбицира Още повече! Русия,нито ще изчезне от картата на географията, както Запада се беше Подготвил да я " Разпарчети"! Нито ще се свие в черупката си! Проблема на Русия е Украйна и никой друг! Амбиции на Русия за " завладяване" на цяла Европа,са само в Чугунените кратуни,на Запада и ЕС! И тази кампания на ЕС и Запада,амбицира Русия още повече,да произвежда оръжие и се защити,срещу Откритата ксмпания
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 68 Е ние сме видели теб украинска копейко как просиш
70
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Санкциите не работят ли?" - Алкохолиците крадат, като за свтовно чужди технологии. Ако сами се поставят в изолация, както правеше СССР, ще ги видим тогава дали могат и 3 години да изкарат само на собствено производство.
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мнението на Норвегия е ясно, колкото повече продължи конфликта в Украйна толкова повече газ ще продадат и на по добра цена , а още повече ако САЩ се откажат от доставките на газ за Европа , тогава още по добре за Норвегия .
68
6
 
15
 
! Отговори
Иван Петров преди 3 месеца
До анонимен *** 71 Ти си богат евроатлант смучещ от тръбата на Байдън ли?
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германецът Ото фон Бисмарк да цитирам ли, кравари у форума за мнението му за руската мечка, а? Казвайте бързо вее???
66
12
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Стъклето от Перник:):)::):)Поредната бедна копейка:):):)
65
9
 
2
 
! Отговори
Лудия преди 3 месеца
О не тоя Стъклето съм го чувал. Много е луд. Те ви тепа. Недейте се занимаа с него.
64
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Стъклето, ако се вярваше на ЛЪЖИТЕ ви, до сега трябваше да сте избили народ колкото за три Украйни! Все поразявате, все печелите, все превземате... а истината болезнено жестока - вече две години гниете в каловете на Донбас, и целия свят ви се смее на сеира
63
11
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
До АнонименСтъклето пише все едно са 10 копейки:):):)И аз съм го набелязал:):):)
62
4
 
9
 
! Отговори
Стъклето преди 3 месеца
До Анонимен 65Набелязал си дедовия. Ела да се видим аз съм в Перник. Ти си анонимен мене така ми викат. Ако искаш и аз идвам.
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кое не разбраха норвежците? Только Россия!
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Стъклето, тия котли, менци и варели ги правите в Авдеевка поне за 18 път! Вече никой не вярва на руската ви пропаганда, което не значи че няма да си понесете последствията за нея! Тебе лично съм те набелязал!
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам норвежците как обучават разузнавачите си, но руската сила и предимство се знае априори!