Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО

Какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия
496
Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО
Снимка: БГНЕС

„Алексей Навални бе убит от Путин. Разбира се, не сам, лично, но да се навлиза в детайли кой точно го е извършил – няма смисъл. Навални беше затворник на Путин, над него издевателстваха, разпитваха го, изпратиха го в Далечния Изток, отвъд Полярния кръг. Да изпратиш през зимата човек, който е изтощен, вече не говори. По-скоро го убиха, защото Путин искаше да покаже на света, че може да направи всичко, което поиска. Това е престъпление на Путин, за съжаление едно от многото негови престъпления”. Това каза пред БНТ един от най-силните гласове на руската опозиция - Гари Каспаров.

Как трябва да отговори Западният свят на убийството на Алексей Навални?

Струва ми се, че Западният свят трябва да разбере, че Путрин трябва да отговаря за
всичките си престъпления, че трябва да поеме отговорност. Защото едно убийство, води до други убийства и ако Западът беше отговорил адекватно, Навални би бил жив сега. Путин като всеки един дикатор убива и продължава да извършва престъпления, защото се чувства безнаказан. Цената, която Путин плати за престъпленията си е минимална. Очевидно Западът не е готов да поеме сега курс към смяна на режима в Русия. Трябва да се предприемат такива мерки, които да доведат до военен и икономически разгром на Путин. Започнете с парите, моля. Покажете на света политическа воля. За съжаление сега няма политическа воля. Ами, това, че
Джо Байдън приема Юлия Навалная не това е нужно на света. Всъщност убийството на
Навални е едно от поредицата престъпления на Путин и докато говорим, продължават да убиват в Украйна. Путинските как да кажа... клиенти от рода на Мадуро, Хамас продължават да вършат престъпления и да нагнетяват обстановката в света.

Според Вас може ли да се обедини сега руската опозиция?

Въобще тази мантра е безсмислена, да се обединяват хора около някаква идея. За нас
всичко e много просто – победата на Украйна означава свобода за Русия. Има един ясен документ, който декларира всичко — Берлинската декларация. Ние сме с всички, които признават някои простички неща: Украйна трябва да възстанови териториалните си граници от 1991 година, Путинският режим трябва да си замине, военните престъпления трябва да бъдат наказани, Украйна трябва да получи компенсации, ние трябва да строим Русия на друг принцип, не имперски. Това е позицията, която споделяме, аз, Ходорковски, нашите привърженици.
Убийството на Навални сложи черта под спора, който отдавна водим – може ли да се направи нещо в Русия?
Аз смятах през последните 10 години, че е невъзможно. Навални смяташе, че може да се промени нещо в Русия и заплати за това с най-висока цена. Сега, когато Навални вече не е с нас, трябва да си признаем, че бъдещето на Русия трябва да се гради в чужбина, в това, което наричаме полушеговито руски Тайван. Специално подчертавам думата Тайван, за да няма съмнения, че представляваме голямата Русия. Ние не сме клоуни, за да говорим, че сме правителство в изгнание. Но днес има много хора, милиони хора, които не искат да са част от Путинска Русия. Хората трябва да разберат, че притежанието на руски паспорт не те изключва автоматично от цивилизования свят. Мнозина от нас воюват с Путин много дълго време, някои граждани воюват в редиците на украинската армия – важното е това число да се увеличи.

Две години след нахлуването на Русия в Украйна, как според вас ще завърши тази война и ще завърши ли скоро, предвид всичко, което става?

Войната може да завърши само по два начина: или с военно поражение на Украйна и унищожение, към което се стреми Путин, или с разгром на Путин. Няма никакви други варианти между тях, защото примирието не означава край на войната. Да, може на някакъв етап да има примирие, прекратяване на огъня, но това не означава, че войната е свършила. Защото двете страни, които воюват, Путин и Украйна и застаналият зад нея свободен свят, имат принципни цели, които нямат възможност за компромис. Путин иска да унищожи Украйна, Украйна иска да съществува и няма друг вариант, и Путин постоянно дава да се разбере това. На всички на Запад, които искат да преговарят, Путин отговаря: “Нашата цел е ликвидацията на Украйна! Няма такава държава! Няма какво да се договаряме”. Има някакви форми на прекратяване на огъня, в които се съмнявам и затова – войната ще продължи, разбира се, докато режимът на Путин не претърпи съкрушително поражение, военно. Според мен това трябва да доведе до ситуация, когато нещата в Русия трябва да започнат да се променят.

Кои ще са следващите цели на Русия, които може да нападне?

Ако Путин постигне успех в Украйна, говорим само в този случай, защото той не може
да нападне, докато воюва, но ако говорим за потенциални цели, то това ще е със сигурност някоя страна от НАТО. Не е задължително да е военна атака, може да е хибридна атака, натиск, може да са диверсии, но е очевидно, че ако Путин, недай Боже, достигне дори частичен успех в Украйна, реално при пълно бездействие на НАТО, то той няма да се спре. Защото империята не може да се спре, тя има нужда от разширяване. Ето защо не трябва да се съмняваме, че какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: Гари Каспаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
1
 
! Отговори
До 244 преди 2 месеца
Ако беше и вярно....
233
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алексей Навални е починал заради откъснал се кръвен съсирек - тромб. Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов на форума "Украйна. 2024" в Киев, цитиран от украински медии."Мога да ви разочаровам, но това, което знаем, е, че той наистина е починал заради кръвен съсирек", каза Буданов. На въпроса дали става дума за естествена смърт, началникът на ГРУ отговори: "Това е естествена смърт: "Да."
232
10
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 2 месеца
Колеги, честит празник на Съветската Армия! Честита Успешна Война! ЧЕСТИТА МИЗЕРИЯ, материална и най -вече духовна, която е предпоставка за материалната! Честито джудже на токчета, до коньца!
231
6
 
13
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Такива предатели като теб нямат бъдеще ,ми 6 и ЦРУ са ти по петите ти ще се окажеш много скоро матиран защото си мислиш че си много добър шахматист! Не брато не си ти си гола вода във шаха както и в живота .....
230
7
 
6
 
! Отговори
До 242 преди 2 месеца
Меркел е най-тъпата ленинградска русофилка, но това не е казала! Освен ако не я бъркаш с другата приличаща и овца Мария Захарова! Ако не ти се живее тук, *** в Русия и кажи нещо за Путин! Тогава ако ти се живее ще бягаш тук!
229
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е описан като профил от психолози и графолози, той е осиновено джудже от пастрок братовчед на майка му, не е роден, расте в следвоенните години в Ленинград, пастрока го пребива жестоко,според учителката му Гурева е бил най-нисък в класа, по-нисък и от най-ниското момиче, викали са му ,,ути-***", ,,патешко ходене"! Това изгражда в него амбициозна жестокост, липса на емпатия и омраза! Има аналитични качества, но е издигнат случайно от Собчак и Елцин във властта, в нетрезво състояние!
228
4
 
4
 
! Отговори
Русия преди 2 месеца
Натуту стигна ли за 3 дена до Москва?
227
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна би се съгласила на мир, като се съгласи да отрежат Крим от територията им! Други отстъпки нету!
226
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гаринча отбира от война! Шахът е овенна игра! А путинчо 1,50 , явно е бил пешка произведена в царица!
225
1
 
3
 
! Отговори
разсъждаващ преди 2 месеца
До анонимен 221, Бегай ти в Сибир да усвояваш ресурси! Не позна- територията на Сибир не е 1/5, а е около 1/10 от територията на земната суша, без Антарктида! Канада на територията от езерото Хюрън до Ванкувър колко население има? На 9млн. кв. км. дали има и 10млн.д. не съм сигурен.
224
3
 
2
 
! Отговори
Навремето преди 2 месеца
Вървеше в социалните мрежи нюз, че като вървял пазарлъка при изселването, Тодор Живков станал и ударил шамар на Сюлейман Демирел, който се свил гузно уплашен от мощта на 9те ни ракети СС22 и 100 хилядата ни армия, от която половината Строителни войски и КЕЧ! Е сега към коя социална група трябва да се таргетира тоя глупост, че да мине за безспорен факт? Комунисти, русофили,Възраждане,нацита,Анархисти....не минава никъде!
223
1
 
3
 
! Отговори
До 236 преди 2 месеца
Но историчката посочва снимки и документи от 1990 година:, с външните министри на САЩ, Великобритания, СССР, Франция, ГДР и ФРГ при подписването на Договор "2+4" в Москва. В този договор пише, че НАТО има право да разшири зоната, в която действа член 5 за задължението на организацията да защитава своите членове - да я разшири отвъд линията на Студената война, тоест и върху територията на ГДР. Москва го е подписала.
222
10
 
3
 
! Отговори
Каспаров е прав преди 2 месеца
За съжаление
221
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера по БНТ излъчиха док.филм Другата Русия за Марина Овсянникова и показват откъс от интервю с Путин. Журналистът го пита: Умеете ли да прощавате? Путин- (със стиснсти устни): Да....Журналист: А какво не можете да простите? Путин: "Предателството!" Значи става ясно, че всички несъгласни с режима му са предатели и той ги убива, както Навални
220
3
 
7
 
! Отговори
До 232 преди 2 месеца
Известната историчка не е очевидец, не сочи кого цитира, какъв е този договор 4+2, никой не го е чувал, това е някакъв фалшификат пуснат в мрежите, аз това това време го помня, никакъв договор не са подписали, телевизиите щяха да гърмят....Източна Германия се освободи сама, СССР беше като Сомалия, мизерия и глад,те бяха принудени, не са се договаряли, защото бяха нула!
219
5
 
16
 
! Отговори
След като го биха преди 2 месеца
Гари Каспаров само мрънка като някакъв обран поп!
218
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво стана с ,,достоверната" руска новина за убитите от руски ракетен удар 50 генерала на НАТО в украински бункер, докато подготвяли атака срещу Русия? Явно е невярна, единия е полковник, а другите двама поручик Ржевский и корнет Оболенский(за незнаещите, тези двамата в руския военен фолклор са символи на военна тъпотия).
217
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прибирайте ги тия болни мозъци... щяла да нападне страна от НАТО... тоя съвсем изперка
216
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта са ресурсите на Русия. Разберете го това !!!
215
4
 
4
 
! Отговори
До до 235 преди 2 месеца
Не е една жена каза на пазара, а историчката Мари Илис Сарот припомня, че около този разговор няма съмнения, но в същото време на хартия не е подписвано нищо. Черно на бяло съществува само известният Договор "2+4" от септември 1990.