Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО

Какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия
496
Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО
Снимка: БГНЕС

„Алексей Навални бе убит от Путин. Разбира се, не сам, лично, но да се навлиза в детайли кой точно го е извършил – няма смисъл. Навални беше затворник на Путин, над него издевателстваха, разпитваха го, изпратиха го в Далечния Изток, отвъд Полярния кръг. Да изпратиш през зимата човек, който е изтощен, вече не говори. По-скоро го убиха, защото Путин искаше да покаже на света, че може да направи всичко, което поиска. Това е престъпление на Путин, за съжаление едно от многото негови престъпления”. Това каза пред БНТ един от най-силните гласове на руската опозиция - Гари Каспаров.

Как трябва да отговори Западният свят на убийството на Алексей Навални?

Струва ми се, че Западният свят трябва да разбере, че Путрин трябва да отговаря за
всичките си престъпления, че трябва да поеме отговорност. Защото едно убийство, води до други убийства и ако Западът беше отговорил адекватно, Навални би бил жив сега. Путин като всеки един дикатор убива и продължава да извършва престъпления, защото се чувства безнаказан. Цената, която Путин плати за престъпленията си е минимална. Очевидно Западът не е готов да поеме сега курс към смяна на режима в Русия. Трябва да се предприемат такива мерки, които да доведат до военен и икономически разгром на Путин. Започнете с парите, моля. Покажете на света политическа воля. За съжаление сега няма политическа воля. Ами, това, че
Джо Байдън приема Юлия Навалная не това е нужно на света. Всъщност убийството на
Навални е едно от поредицата престъпления на Путин и докато говорим, продължават да убиват в Украйна. Путинските как да кажа... клиенти от рода на Мадуро, Хамас продължават да вършат престъпления и да нагнетяват обстановката в света.

Според Вас може ли да се обедини сега руската опозиция?

Въобще тази мантра е безсмислена, да се обединяват хора около някаква идея. За нас
всичко e много просто – победата на Украйна означава свобода за Русия. Има един ясен документ, който декларира всичко — Берлинската декларация. Ние сме с всички, които признават някои простички неща: Украйна трябва да възстанови териториалните си граници от 1991 година, Путинският режим трябва да си замине, военните престъпления трябва да бъдат наказани, Украйна трябва да получи компенсации, ние трябва да строим Русия на друг принцип, не имперски. Това е позицията, която споделяме, аз, Ходорковски, нашите привърженици.
Убийството на Навални сложи черта под спора, който отдавна водим – може ли да се направи нещо в Русия?
Аз смятах през последните 10 години, че е невъзможно. Навални смяташе, че може да се промени нещо в Русия и заплати за това с най-висока цена. Сега, когато Навални вече не е с нас, трябва да си признаем, че бъдещето на Русия трябва да се гради в чужбина, в това, което наричаме полушеговито руски Тайван. Специално подчертавам думата Тайван, за да няма съмнения, че представляваме голямата Русия. Ние не сме клоуни, за да говорим, че сме правителство в изгнание. Но днес има много хора, милиони хора, които не искат да са част от Путинска Русия. Хората трябва да разберат, че притежанието на руски паспорт не те изключва автоматично от цивилизования свят. Мнозина от нас воюват с Путин много дълго време, някои граждани воюват в редиците на украинската армия – важното е това число да се увеличи.

Две години след нахлуването на Русия в Украйна, как според вас ще завърши тази война и ще завърши ли скоро, предвид всичко, което става?

Войната може да завърши само по два начина: или с военно поражение на Украйна и унищожение, към което се стреми Путин, или с разгром на Путин. Няма никакви други варианти между тях, защото примирието не означава край на войната. Да, може на някакъв етап да има примирие, прекратяване на огъня, но това не означава, че войната е свършила. Защото двете страни, които воюват, Путин и Украйна и застаналият зад нея свободен свят, имат принципни цели, които нямат възможност за компромис. Путин иска да унищожи Украйна, Украйна иска да съществува и няма друг вариант, и Путин постоянно дава да се разбере това. На всички на Запад, които искат да преговарят, Путин отговаря: “Нашата цел е ликвидацията на Украйна! Няма такава държава! Няма какво да се договаряме”. Има някакви форми на прекратяване на огъня, в които се съмнявам и затова – войната ще продължи, разбира се, докато режимът на Путин не претърпи съкрушително поражение, военно. Според мен това трябва да доведе до ситуация, когато нещата в Русия трябва да започнат да се променят.

Кои ще са следващите цели на Русия, които може да нападне?

Ако Путин постигне успех в Украйна, говорим само в този случай, защото той не може
да нападне, докато воюва, но ако говорим за потенциални цели, то това ще е със сигурност някоя страна от НАТО. Не е задължително да е военна атака, може да е хибридна атака, натиск, може да са диверсии, но е очевидно, че ако Путин, недай Боже, достигне дори частичен успех в Украйна, реално при пълно бездействие на НАТО, то той няма да се спре. Защото империята не може да се спре, тя има нужда от разширяване. Ето защо не трябва да се съмняваме, че какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: Гари Каспаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киевският наркокартел изпадна в отчаяние заради мощта на ВС на РФ. Поблемът с липсата на огнева мощ на Украйна в сравнение с ВС на РФ е често срещана тема сред зомбитата на киевската хунта. Това каза командирът на разузнавателното подразделение на БЛА на киевската хунта. "Ние не разполагаме с достатъчно оръжие и техника, за да победим Русия", предава CNN думите на командира. Отбелязва се, че киевското ръководство планира да увеличи числеността на биомасата си с половин милион зомбита, за да балансира силите с ВС на РФ.
253
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво да кажа? Психично болни хора са русофобите. Русия за сега си оправя собствения двор и съветското пространство, не е вземала чуждото, не е нападала никой чужд , нито има намерение да напада, само въвежда ред в своето пространство и си взема своето, защитава си хората и родината си!
252
3
 
16
 
! Отговори
юлиян преди 2 месеца
Русия си има всичко.Всичко онова,което Западът няма-територии и ресурси-човешки и природни.А достиженията на руската култура и изкуство могат да бъдат и са образец за всички.
251
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТО да не се ослушва ами да започва с тайни операции дълбоко в тила докато 0рките са заети на фронта. Да не чака да дойде проблема до входната врата!!! Мерки отсега да се вземат и да се действа!!!
250
12
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Путин е като борсук който се опитва да излезе от дупката си. Отвън го чака доста охранено куче (НАТО). По-лошото е, че от другата страна друго куче (Китай) копае заден вход към леговището на борсука.
249
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ще победи...Украйна от ден на ден губи сили. Който не вярва, да напише в чичко Гугъл: "Тагесшпигел": В украйна нещата са критични-украинската армия губи битка след битка" и ще му се изяснят нещата за да престане да бълва глупости, че укрите ще спечелят войната. Интересно защо ми..сир...ките нищо не казват по този въпрос.
248
4
 
10
 
! Отговори
юлиян преди 2 месеца
Пийте спокойно по едно докато четете.Русия естествено,че ще спечели войната.Тази,ако трябва и следващата.Но това е близко до акъла на всеки.А вот,следващото четете внимателно и помнете!!! Русия няма да напада повече никого,член или не член на НАТО!!!Русия просто ''навежда порядък'' в собствения си ''постсъветски'' двор.Останалото е ПРОПАГАНДА!!!Нищо повече.
247
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
голям умник като тия за навални а днес шева на украинското разузнаване ги направи за смях всичките
246
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Армения не може да остане в Руската Федерация, тъй като никога не е била съставна част на Руската Федерация. Преди 33 години Армения беше състана част от СССР - Арменска ССР. За да оцелее Армения трябва да остане в Руския Мир.
245
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е най-големия затвор в света. Всички искат да си тръгнат, но се стреля на месо по границите.
244
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано ви нападне некадървеници от Нато.
243
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 242, Меркел е немска еврейка.
242
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайският репортер Лю Юйгуан се срещна и разговаря с японци, сражаващи се в Донбас на страната на Русия.
241
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Армения трябва да остане в Руската федерация, ако искат да оцелеят, Армения са едно малко петънце сред море от мюсулмани наоколо, ако не останат в Русия, ще бъдат лесно претопени чрез асимилация и унищожени, даже няма да има нужда от война или агресия, за да бъдат унищожени. Да си стоят в православна Русия, ако искат да оцелеят като народ и държава!
240
2
 
6
 
! Отговори
Информационна война преди 2 месеца
Срещу Русия. Информационната война преминава през различни фази и подбраният индивид срещу заплащане пее това, които му се разпорежда.
239
3
 
10
 
! Отговори
ВЪН УКРО-НАЦИСТИТЕ преди 2 месеца
ОТ ДОНБАС И КРИМ
238
3
 
7
 
! Отговори
и тези глупости преди 2 месеца
"ще нападне НАТО" на тоя му носят ПАРИ и изобщо не му пука, че войната е най-лошото. Такива за пари продават всичко.
237
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като му чета приказките на тоя ми изглежда,че и той е бил в Харвард с наш Киро,Асен и цялата им дружинка..много приказки и лозунги и нищо съществено,щото като си отиде Путин всичко ще тръгне по мед и масло, така ли да разбираме,Путин в злодеят на 21 век.
236
2
 
10
 
! Отговори
АНАТОЛИ КАРПОВ преди 2 месеца
ГАРИ, И В ШАХМАТА СИ БЕШЕ СЪЩИЯ ПРАЗНОДУМЕЦ.
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
244 си ти...