Леонид Волков: Те буквално искаха да направят шницел от мен

Часове преди атаката той заявил, че се тревожи за безопасността си
13 мар 2024 20:30, Нели Христова
97
Леонид Волков: Те буквално искаха да направят шницел от мен
Снимка: БГНЕС

Леонид Волков, дългогодишен помощник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща да продължи борбата срещу руския президент Владимир Путин, след като беше нападнат с чук пред дома си в Литва.

"Ние ще работим и няма да се откажем", каза той във видеоклип, публикуван в Telegram рано в сряда, твърдейки, че нападението, оставило го със счупена ръка, е "характерен бандитски поздрав" от поддръжниците на Путин.

43-годишният Волков беше хоспитализиран за кратко след нападението късно във вторник, което предизвика възмущение от литовското правителство.

"Мъжът ме нападна в двора, удари ме по крака около 15 пъти. Кракът някак си е наред. Боли ме да ходя... Въпреки това ми счупи ръката", каза Волков в публикацията в Telegram. "Те буквално искаха да направят шницел от мен."

Волков е един от най-известните опозиционери в Русия и беше близък довереник на Навални, работейки като началник на кабинета на покойния опозиционен лидер и като председател на неговата Антикорупционна фондация до 2023 г.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш каза по-рано, че "някой е счупил прозорец на кола и е пръснал сълзотворен газ в очите на Волков", преди да го удари с чук.

Атаката идва почти месец след внезапната смърт на Навални в арктически затвор, за която Волков и вдовицата на Навални Юлия обвиниха пряко руския президент.

Ден преди да бъде нападнат, Волков написа в социалните мрежи: "Путин уби Навални. И много други преди това", повтаряйки подобни твърдения, направени от съюзниците на Навални, както и от президента на САЩ Джо Байдън.

Часове преди атаката Волков също каза пред независимия руски информационен бюлетин Meduza, че се тревожи за безопасността си след смъртта на Навални. "Основният риск сега е всички да бъдем убити. Защо, това е доста очевидно нещо", цитира го изданието.

Снимки, публикувани от екипа на Навални след атаката, показват лицето и краката на Волков, покрити с кръв, докато друга снимка показва кола с разбит прозорец.

Говорителят на литовската полиция Рамунас Матонис потвърди пред информационната агенция AFP, че руски гражданин е бил нападнат близо до дома си в столицата Вилнюс около 22 часа във вторник.

Заподозрените не са идентифицирани и повече подробности за нападението се очакват в сряда сутринта, каза той.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис определи нападението като "шокиращо".

"Новините за нападението на Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Извършителите ще трябва да отговарят за престъплението си", написа Ландсбергис на X.

Наскоро Волков призова руснаците да се явят в големи количества на протест в деня на изборите преди предстоящите президентски избори.

Инцидентът бележи първото нападение срещу съюзниците на Навални, откакто напуснаха Русия преди повече от три години. Волков и други ключови членове на екипа на Навални са живели в Литва, откакто руските власти класифицираха групите на Навални като "екстремистки" организации през 2021 г. Повечето от най-близките съюзници на Навални са в списъка на издирваните от Москва и ще бъдат изправени пред дългосрочни присъди затвор, ако влязат в Русия.

Берлинската полиция миналата година също започна разследване на предполагаемото отравяне на двама независими руски журналисти, посещаващи града за конференция, организирана от руския критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Буквално и преносно много ме интересува...
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шницелът от коя народна кухня е известен? От там са му писали речта за след нападението.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този буквално искаше да излъже и да направи будали от нас.
49
2
 
9
 
! Отговори
--- преди 2 месеца
Добре звучи виенски шницел.Муржо ти откъде се взе и се мислиш на значим.Твойте са те подредили така.Вие от невални Груп са чудите как да всявате омраза.
48
6
 
5
 
! Отговори
Таня преди 2 месеца
В Русия не може да има мнение, различно от това на властта. И тук трябва да е така. Кажеш ли нещо срещу Бойко или Петков - чуковете в галвата и толкоз. Тогава чак ще се научите да цените свободата. Като ви избият зъбите.
47
10
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 месеца
Нашите червени нацисти и русофили, тепърва ще ядат тоягата за антисемитски си маймунджилъци и мераци.
46
4
 
4
 
! Отговори
НАТАНЯХУ И ИЗРАЕЛ.. преди 2 месеца
...НЯМА ДА ПРОСТЯТ НА РУСИЯ ЗА ГЕНОЦИДА НАД ЕВРЕИТЕ В УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ!!...РЕЗУЛТАТА ЩЕ Е СЪЩИЯТ, КАКТО СЛЕД ВСВ, И ЗА РУСКИТЕ НАЦИСТИ----ИЗЯВЛЕНИЕТО Е ОФИЦИАЛНО , НО НЕ СЕ ПУБЛИКУВА И КОМЕНТИРА У НАС!!!!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
все едно е бил на фронта, а ония дето ги мелят на кайма всеки ден стотици си заминават, никой няма и да си спомни за тях
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Украйна има ли опозиция или там избиха всички?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Свидетели на Йехова и други свидетели няма.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Путин е убиец на фашисти.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много скалъпено ми се струва нещо. Вчера дава интервю за Ройтерс и хоп часове след това е атакуван!?! WTF!? Хептен ни взеха за врабчета. Ние доматите с колците ги ядем и повярвахме.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми нормално той Късия си мисли че ще управлява още 100 години пък той вече си е във възраст дето не се знае докога ще е
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 39. Ако Западът не се месеше, конфликтът между Украйна и Русия не само, че щеше да бъде решен, ами нямаше да го има изобщо.
38
2
 
12
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Поредното тъпо шоу.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ало, преводача на статията! Оправете си времената! Превеждате от казаното в интервюто, а не от текста написан от някъде! Чуйте оригиналния звуков запис! Или ако не говорите руски, намерете някой да ви преведе какво точно казва за ръката си! Нека е обективно!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия от десетина дена има полицейски акции против съществуваща отдавна организация, обвинена в тероризъм. По този повод са се състояли и шесвия в нейна подкрепа. В нашите медии не пишвта за недоволствата в други страни. Даже за събитията в Полша. Това е в съзвучие с приетото днес "министерство на истината", приетия от ЕС пъ;ен контрол върху медиите в ЕС. ЕС избушва по всички линии и е вреден за всички, основно със слабоумието на управляващата го хунта, която не е избирана от гражданите.
35
2
 
9
 
! Отговори
Той преди 2 месеца
Само като му видиш мутрата на предател ти идва да го......
34
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Стига вече с тези *** постановки,смешни сте вече....
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най вероятно пътен инцидент отнел е предимсво на някой руските служби не предупреждават