ФСБ стои зад Хаванския синдром?

Това твърди ново изследване, проведено в продължение на година
1 апр 2024 22:03, Нели Христова
57
ФСБ стои зад Хаванския синдром?
Снимка: БГНЕС

Загадъчното заболяване, наречено хавански синдром по името на кубинската столица Хавана, което засегна редица американски дипломати и шпиони навсякъде по света, може да е свързано с оръжия с насочена енергия (лазерни, звукови), използвани от руското военно разузнаване, пише базираната в Рига медия "Инсайдър", цитирана от Ройтерс.

Сред симптомите на хаванския синдром, който е трудно обяснимо от медицинска гледна точка състояние, са мигрена, гадене, загуба на памет и световъртеж, предава БТА.

Агенцията припомня, че според публикуван миналата година доклад на американското разузнаване е "много малко вероятно" чужда, вражески настроена държава да стои зад случаите на хаванския синдром, от който първи са се оплакали служители на посолството на САЩ в Хавана през 2016 година.

Занимаващата се с разследвания, свързани с Русия, медия "Инсайдър" обаче информира, че служители на подразделение 29 155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) са били засичани на места, на които се предполага, че американски представители са били засегнати от хаванския синдром, отбелязва Ройтерс.

Освен това, според продължилото една година разследване на "Инсайдър, в сътрудничество с екипа на предаването "60 минути" на американския телевизионен канал Си Би Ес и с германското разследващо списание "Шпигел" - високопоставени служители на подразделение 29 155 са получавали медали и повишения за работата си, свързана с развиването на "несмъртоносни звукови оръжия".

В миналото Русия е отричала да е замесена в подобни случаи, отбелязва Ройтерс. Според "Инсайдър" първият случай на поява на симптоми на хавански синдром трябва да се търси преди 2016 година. Медията твърди, че "е много вероятно да има подобни атаки две години по-рано във Франкфурт, когато служител на правителството на САЩ, назначен в американската мисия в Германия, изпада в безсъзнание от нещо подобно на силноенергиен лъч".

Конгресът на САЩ одобри през 2021 г. "Закон за Хавана", с който се дават пълномощия на Държавния департамент, ЦРУ и други американски правителствени агенции да изплащат обезщетения на държавни служители (и техните семейства), които по време на службата си (в чужбина) са били засегнати от заболяването.и

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
AMBASSADOR преди 1 месец
АХ, ГАДНИ КОПИЛЕТА, ПАК СТЕ СЕ НАТРЯСКАЛИ!!... КОЛКО ПЪТИ ДА ВИ КАЗВАМ ДА НЕ МЕШАТЕ РОМ С УИСКИ??!!!...
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудех се защо копейките разсъждават по-бавно от другите хора, но не предполагах, че са облъчени при Митрофанова. Така много неща си дойдоха на мястото.
43
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Няма, няма и изтръскват нафталина. Не ФСБ, а Путин стои зад това.... Нещо спряхте да го сочите за щяло и нещяло, направо си е провал в журналистиката, или подготовка за обръщане на палачинката.
42
1
 
2
 
! Отговори
anon преди 1 месец
От години се предполага, че това е така. Има ли нова информация, че претопляте новината?
41
1
 
4
 
! Отговори
Рижки синдром преди 1 месец
Вече имаме и Рижки синдром ....
40
7
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
Руснаците не могат да измислят такова нещо. Нямат капацитет.Всичко е крадено.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Този, дето ги краде, не кара по тези пътища. Сигурно се е опънал на Малдивите или в Дубай. А и тука да е, ще си купи друга - от следващата поръчка.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също и ДАНС.И те са замесени.
37
5
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
а защо да не е работа на цру близко е даже нямат да минават границатане е логично да е русия там има руски бази и военни така че това е пореднатапропаганда която се проваля както винаги и защо чак сега се вдига шум около това
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали е наистина възможно чрез звук да се постига такова нещо?А възможно ли е СеРеУ да са правили подобни експерименти?Само знам,че преди две години бяхте откачили напълно и нещо им имаше на хората...не помнеха елементарни неща,които се учат в предучилищната като примерно каква е формата на Земята.Тя не е нито кръгла,нито плоска,а кълбовидна.Не помнеха,че Украйна е била част от СССР дълги години.По телевизията даваха побъркани,които сериозно говореха за неща където няма от над 30 г.Зомбиленд....
35
9
 
7
 
! Отговори
И в българия преди 1 месец
Ги пускат тия оръжия на хората Русняците и техните слуги службашите
34
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Трябва да си бесно луд да ги "кльопаш" тези манджи.Между впрочем има почитатели на всякакви конспирации.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нито едно доказателство, ама поне си пълнят вестника. Новините от фронта не са добри и затова трябва да претоплят някоя стара манджа от фризера. Лошото е, че това не устройва американското общество, те са свикнали да има новини с много кръв, в които те печелят. Сега на украинския фронт цялата американска идея губи и хората започват да се питат, защо пръснахме 200 млрд, да загубим ли? Американците нямат полезен ход, колкото и да пръснат пак ще загубят в Украйна.
32
1
 
12
 
! Отговори
Тази теория я знаем преди 1 месец
още от 1997 година и то от източници от САЩ, а не от Рига! Не сме измрели всички покрай Ковида, които имаме още памет!
31
4
 
2
 
! Отговори
Е то преди 1 месец
Това отдавна е ясно !
30
2
 
10
 
! Отговори
Батя ви преди 1 месец
Нема такъв филм баце! Сите мириканси посолства последните им етажи са без прозорци! Мощни антени и подслушватели! И радиацийка! После що драйфали кът пияни руснаци. Ше драйфат, па и кръв ше акат!
29
3
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Разбира се, няма Изненада, Путин е Виновен!
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахахаха! Мигрена, гадене, загуба на памет и световъртеж? Вие сериозно ли? Тези симптоми ги получават хора навсякъде по света.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОМНИМ,ПОМНИМ. ПОВЕЧЕ ДА НЕ ПОЛЗВАТ ТЕКИЛА ЗА РАЗРЕДИТЕЛ - ПРЕДЛАГАМЕ ИМ ВОДКА "СИБИРЯЧКА"!!!
26
12
 
6
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 месец
Ясно е и без това изявление, че руснаците са замесени и в тази мръсотия. Това се хора лишени от скруполи и човечност. Каквото и да пише и да се опитва руската пропаганда да замаже нещата.....САЩ ще отвърнат на удара,помнете ми думата и така и трябва.