Руски агенти управлявали малко семейно хотелче на Халкидики

При Николай и Елена отсядали само агенти на ГРУ
1 май 2024 15:50, Нели Христова
94
Руски агенти управлявали малко семейно хотелче на Халкидики
Снимка: The Times

За непретенциозния летовник Вила Елена беше приятен семеен хотел на гръцкото крайбрежие с открит плувен басейн и голяма частна градина, сравнително изгодна цена от около £120 на вечер.

Нов доклад обаче твърди, че това е също така е било убежище за агенти на руското военно разузнаване на ГРУ, които са извършили смъртоносни атаки в Чешката република. То е било поддържано от съпруг и съпруга - агенти под прикритие на Кремъл.

Собствениците на хотела Николай и Елена Сапосникови са обвинени, че са участвали в разузнаване, вербуване и логистични операции за Москва, според The Insider, руски уебсайт за разследваща журналистика, който е забранен от Кремъл.

Твърди се, че най-малко четирима членове на прословуто звено на ГРУ, известно като 29155, са отседнали в хотела между 2012 г. и 2018 г. Отделът има за задача да извършва убийства и саботажи, за да се опита да дестабилизира западните правителства. Твърди се, че генерал Андрей Аверянов, командирът на елитната част, е бил в пряк контакт с двойката. Телефонните данни показват, че той също може да е прекарал време в техния хотел.

Чешки следователи твърдят, че Елена е била старши оперативен агент в операцията на съпрузите, пишат от The Times. Твърди се, че тя е информирала Аверянов за движението на оръжия, които се насочват към подкрепяните от Запада Грузия и Украйна, както и към сирийските бунтовници, които се противопоставят на президента Асад, съюзник на Кремъл. Двойката е имала достъп до информацията от контактите, които са създали по време на работата на Николай в Imex Group, оръжейна компания, която работи с европейски военни, които все още използват военно оборудване от съветската ера.

През октомври 2014 г. Сапосникови се твърди, че са помогнали на Александър Мишкин и Анатолий Чепига, агенти на ГРУ, да проникнат в два правителствени склада в оръжеен склад във Врбетице, село в Чехия, и да заложат експлозиви там. При взривовете са загинали двама души. Два месеца по-късно друга експлозия удари втори склад в същия оръжеен склад, който е бил използван за съхранение на артилерийски снаряди, минохвъргачки и щурмови пушки.

Чешките служби за сигурност твърдят, че зад атаките стои поделение 29155 на ГРУ. Разследване доведе до експулсирането от страната на 18 руски агенти от разузнаването, за които Прага твърди, че са действали под дипломатическо прикритие.

По-късно Великобритания обвини Мишкин и Чепига в извършването на отравянето на Сергей Скрипал, руски двоен агент, и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г. Доун Стърджис, местна жителка, почина, след като намери и взе бутилката с новичок, която агентите са изхвърлили.

Елена, родена в Киев инженер, се смятала за толкова ценен оперативен служител от Русия, че се твърди, че президентът Путин я е наградил с медал "Герой на Руската федерация", едно от най-големите отличия на Москва. Съобщава се също, че й е даден таен паспорт на руската служба.

И двамата Сапосникови са родени в Съветския съюз, но са получили политическо убежище в тогавашна Чехословакия в началото на 90-те години. По-късно те станаха граждани на Чешката република въпреки молбите, които бяха "пълни с пропуски, погрешни твърдения и фалшификации", пишат от Insider.

Твърди се, че молбите им вероятно са били одобрени от корумпирани или компрометирани чешки служители. "Червена линия, минаваща през цялото това приложение, са различни хора, които постоянно се опитват да се намесят, за да постигнат положителен резултат", гласи ръкописна бележка, прикрепена от служител по имиграционните служби към досието на Елена.

Николай, бивш съветски военен, беше разследван за първи път от чешките власти за ролята си в Imex. Неговите скромни доходи очевидно са били недостатъчни, за да финансират охолния начин на живот на двойката, установиха разследващите. "В някои случаи официалният им доход не може да покрие дори телефонната им сметка за месеца", казаха те. Смята се, че те са били финансирани от Москва чрез компания, която Елена притежава на Маршаловите острови, както и две банкови сметки в Швейцария.

Семейство Сапосников купува триетажния хотел на егейския полуостров Халкидики за £235 000 през 2009 г. Те се преместват в хотела година по-късно и го правят своя база. Все още е в списъка на популярни уебсайтове за резервации на места за настаняване, но няма индикации, че някой летовник действително е отсядал там

Миналата година Чешката република обяви двойката за "лица, представляващи интерес" във връзка с бомбения атентат в оръжейния склад и поиска да бъдат разпитани от гръцките власти. Двойката твърди, че са били преследвани заради руските си корени и се описва като "изкупителни жертви в името на неизвестни интереси".

Те казали на чешката полиция, че докато мъже, идентифицирани като агенти на ГРУ, са отседнали в хотела им, връзките им с тях са били от личен и бизнес характер и че не са знаели, че работят за военното разузнаване на Кремъл. Николай почина от инфаркт в Гърция през февруари на 62-годишна възраст. Гърция все още не се е произнесла по случая на Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от Русия
"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Иванова преди 1 седмица
Вече се насирате с тази Русия.
77
0
 
2
 
! Отговори
ДОНЧО преди 1 седмица
ТО И ТУКА ИМА РУСКИ АГЕНТИ АМА ПРЕСТЪПНИЦИ КРАДАТ И МАМЯТ И СА БУШОНИ НАПРИМЕР КАТО НЕГРАМОТНИТЕ ДОНОСНИЦИ ОТ ДС
76
0
 
1
 
! Отговори
ГОШО преди 1 седмица
ТУКА НЕГРАМОТНИТЕ ТРАКТОРИСТИ ОТ ДС ДОНОСТНИЦИТЕ ПРАВЯТ СЪЩОТО ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ДЪРЖАВАТА И ГЕНЕРИРАТ ПРЕСТЪПНОСТ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПОСТРОИ ЗАТВОР ПОДОБЕН НА АЛКАТРАС
75
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
А ТУКА ДВА ГЛИГАНА КРАДЪТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА..И НЯМА КОЙ ДА ГИ ОТСТРЕЛЯ..
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Елена, родена в Киев" - т.е. укри...
73
4
 
1
 
! Отговори
Политически омлет преди 1 седмица
. . . той също може да е прекарал време в техния хотел. . . Бил ли е или може би? Това от Грозев ли е?
72
2
 
6
 
! Отговори
Dj преди 1 седмица
Каква боза това есе
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези започнаха като Путин. Бил атентатор и го арестували, защото го повикали като такси и ги закарал там, където поръчали. Да се чуди защо не са арестували и телефонистката на таксито.
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре, че свърши стачката на сценаристите, че да започнат да излизат такива разкрития.
69
4
 
10
 
! Отговори
Деди преди 2 седмици
Хубавелке, това ли намери да ни "информираш" със задна дата? "Малко" си назад във времето, тая остаряла и вехта "пропаганда" декиш не хваща! Нерде гръцко море, нерде чешки баири! Толкова нескопосана врътка между двете, че и хамсалак трудно ще повярва! Къде, къде нашият случай с оръжейните складове, които гърмяха, щеше да хване повече декиш! И ти си една джурналка, която е изостанала във времето!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 54 - То ако беше толкова лесно ...
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но виж - ако са агенти на еврпейски държави, няма проблем, дори да ни взимат договори под носа. VW не замина за Турция, защото не им ахрессало времето, нали се сещате?
66
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички рашки натоварени и върнати обратно в Раши стан! Стига са висели на гърба на работещите в Европа...
65
7
 
8
 
! Отговори
Мръсни гадини! преди 2 седмици
Не се спряха.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тцъ тцъ тцъ какъв тюрлюгювеч.
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин е агент на ЦРУ, вербуван в ГДР!
62
10
 
9
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 седмици
За шепа копейки и майка си ще продадат копейките.
61
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евро геиовете само шпиони сънуват
60
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Днес е Първи Май. Абрамсите са в Москва. Сбъдна се мечтата на пиндоса" - Свечерява се. Цял ден чакам да кажете как тази сутрин руснаците удариха щаба на ВСУ в центъра на Одесса.
59
2
 
6
 
! Отговори
Путин В.В. преди 2 седмици
Е нищо де!