Четенето на мисли скоро може да е факт

Учени на крачка от виждането и разшифроването на сънищата ни
Обновена: 4 ное 2010 13:28 | 28 окт 2010 12:48,
32
Четенето на мисли скоро може да е факт
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски изследователи твърдят, че са намерили начин да правят електронни записи и да разшифроват сънищата, съобщава ВВС. В статия, публикувана в сп. Nature, учените уверяват, че тяхна цел не е надникването в чуждите сънища, а разбирането на процеса на съновиденията.

„Разбира се, много бихме искали да се научим да виждаме чуждите сънища“, признава ръководителят на проекта – д-р Моран Сърф.

От векове хората се интересуват от сънищата и се опитват да ги тълкуват. В Древния Египет се смятало, че сънят е божествено послание. По-късно сънищата станали обект на психологията за разбиране на подсъзнателните процеси.

Но досега единственият начин да се погледне в чуждите сънища е разказът на самия „очевидец“ след събуждане. Целта на проекта на д-р Сърф е създаването на уред, който би позволил на психолозите да запечатат съня с помощта на електронни картинки на мозъчната дейност. „Никой не знае точно защо хората виждат картини насън – пояснява д-р Сърф. – Един от главните въпроси е къде възниква съновидението“.

Д-р Сърф основава изводите си на първоначални изследвания, които свидетелстват, че активността на индивидуалните мозъчни клетки, или неврони, се асоциира с определени предмети или образи. В хода на експеримента станало ясно, че когато доброволецът например мисли за Мерилин Монро, в мозъка му се активизира конкретен неврон.

Показвайки различни картинки на участниците в експеримента, д-р Сърф и колегите му успели да изолират неврони, отговарящи за определени образи и понятия, които във всеки конкретен случай били обобщавани в индивидуална база данни. В резултат, наблюдавайки как и в каква последователност се активират конкретните неврони, учените получили възможност да „четат мислите“ на доброволците.

Влизане в мозъка

Д-р Сърф признава, че създаването на машина за запис на сънища е още далече, но за съществуването на такъв уред има теоретични възможности. Следващата стъпка според учения ще е разглеждането на съня отстрани: тоест наблюдаването му в реално време, заедно със спящия човек. На начален етап изследователите биха могли да отделят образи и понятия, вече внесени в базата данни, но теоретично тази база може да се разширява безкрайно.

Клиничният психолог и специалист по сънищата – д-р Родрик Онър, не вярва, че новата технология ще бъде полезна за терапевтични цели, макар че признава определен академичен интерес в това начинание. „За дълбоко разбиране на съня е необходим целият му сложен контекст“, смята д-р Онър.

Друг проблем на метода е в това, че за наблюдението на активността на невроните е необходимо хирургическо имплантиране в мозъка на специални електроди. Изследването, описано в сп. Nature, се основава на работа с лица, на които са били имплантирани електроди за контрол и лечение на епилепсия.

Четенето на мисли

Според д-р Сърф сензорните технологии се развиват с такива темпове, че скоро дейността на мозъка ще може да се наблюдава без хирургическа намеса. А това на свой ред открива нови, невиждани досега възможности. „Би било забележително, ако можем да четем мислите на хората, които не могат да общуват с нас по друг начин, например ако са в кома“, пояснява д-р Сърф.

И преди са правени опити да се направи уред за четене на мисли, но в този случай всичко се свежда до изследването на тази част от мозъка, която отговаря за движенията. Задачата на д-р Сърф е да контролира по-сложната мозъчна активност и по възможност да се опита да разчита мислите за абстрактни понятия.

„Ако дадем воля на въображението, дори е трудно да си представим докъде можем да стигнем, ако успеем да получим достъп до зрителните образи, възникващи в човешката глава – мечтае д-р Сърф. – Например, вместо да напишем послание, просто можем да си го въобразим или, обратно – да си представим потока получена информация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ааа, в лорд Зену ли вярваш, ха ха!Скрий се под роклята на майка си и плачи там!
27
2
 
1
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Библията не съм я и докосвала - не вярвам в Исус -----Вярвам в една велика и необяснима сила,сътворила живота ----- А Вие като сте толкова прогресивен чували ли сте за учтива форма на обръщение към непознати
26
0
 
0
 
! Отговори
Sedlarov преди 13 години
Tezi amerikantci sa mnogo pozzti,teprva 6te 4etat misli i sni6ta!Men mi 4etat mislite i se nshvrlqt na sni6tata ot 1966g nasam.Za da ne zavr6a vis6e obrazovanie,a kradtcite pk izpolzvat tova za zanaqta si!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каза ли нещо?Ха...Отивай да си четеш библията в тъмния ъгъл, а умните хора ще движат прогреса!
24
2
 
2
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 25 - Умните хора ги има и аз не ги отричам, но нека се занимават с неща, които са РЕАЛНО ВЪЗМОЖНИ ----- а пък възпитаните хора не се обръщат към непознати на ТИ , както правите ВИЕ ----Жалко
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простите хора като теб, не им се удава да мислят, затова накрая други по-умни мислят вместо тях!И те ти казват - "Търпи и ще си спасиш душата" и понеже си ***, им вярваш безрезервно!
22
0
 
0
 
! Отговори
hasho преди 13 години
tui ne e interesno,az obi4am da 4eta misli i bez takava mashina..gubi se smisulut na cqlata ni psihologiq :}:}:
21
2
 
2
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Вместо да се занимават неща,от които хабер си нямат, о-добре да разберат от къде им дойдоха въпросните дървеници -----Те от това са се паникьосали, седнали да се правят на богове -----Бог е една необяснима и невидима сила и некой не може да разгадае това НИКОГА
20
0
 
1
 
! Отговори
Капитан Планета преди 13 години
Значи на мойта планета , такива устройства имаме програмирани в мозъците си.Мога да ви кажа как я изобретих ама .. ай някой друг път ;)
19
0
 
3
 
! Отговори
Raven_ON_Grave преди 13 години
АБСОЛЮТНО !
18
2
 
1
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
Изглежда и при теб не е проработил затова от опит знаеш ;)
17
1
 
2
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
Как за какво. За Азис, Китаеца...
16
0
 
7
 
! Отговори
Rainbow преди 13 години
С това ще се злоупотребява ужасно... Нов вид робство започва над световното население... чипове за проследяване , четене на мисли, кредитни дългове - никаква свобода нямаме... купчина овце подкарана към една голяма пропаст...
15
0
 
5
 
! Отговори
asa преди 13 години
НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД
14
0
 
5
 
! Отговори
Gregory House преди 13 години
"В хода на експеримента станало ясно, че когато доброволецът например мисли за Мерилин Монро, в мозъка му се активизира конкретен неврон." - Ха ха ха! Невронът на Мерилин Монро!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сакън, не искам да знам какво си мисли Яне Янев! Ще ми се догади просто, а това не е здравословно!
12
0
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Четенето на мисли отдавна е факт във всяко средностатистическо БГ РПУ. Даже понякога успяват да разчетат такива, дето още не са помислени.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Боко няма да му подейства, тва чете мисли а не кухи глави.
10
3
 
3
 
! Отговори
АСИ преди 13 години
ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ НА МАШИНКАТА,МОЖЕ БИ ТОГАВА БГ ЩЕ ТРЪГНЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА.
9
9
 
2
 
! Отговори
шмеро преди 13 години
Те на машинката ти на бесилото, *** комунистическа ***!