Китай прави собствена орбитална станция

Конкурентът на МКС трябва да бъде сглобен до 2020 г.
Обновена: 4 ное 2010 13:28 | 28 окт 2010 14:18,
33
Китай прави собствена орбитална станция
Изображение: thespacereview.com

Китай обяви официално старта на програма по създаване на обитаема орбитална станция, съобщава агенция Синхуа, цитирана от Lenta.ru. КНР възнамерява да приключи със сглобяването й до 2020 г.

В следващите четири години в орбита трябва да бъдат изведени основните модули на станцията, както и втората лабораторна част. За изпращане на модулите на станцията в Космоса ще се използват китайски ракети-носители Long March 2F и космически кораби Shenzhou.

През 2011 г. КНР възнамерява да изпрати в Космоса два безпилотни модула, които също ще влязат в състава на станцията. Първи в орбита ще се отправи модулът Tiangong-1 (в превод от китайски – „Небесен дворец“), с маса 8,5 тона. За втората половина на 2011 г. е предвидено скачването на Tiangong-1 с кораба Shenzhou-8. Сглобяването на модула Tiangong-1 е приключено през август 2010 г.

Впоследствие към станцията ще се скачат корабите Shenzhou-9 и Shenzhou-10, с всеки от които в орбита ще се отправят по двама или трима тайконавти (китайски астронавти). В отряда, от който ще се избират екипажите на тези кораби, има и две жени.

През 2003 г. Китай стана третата страна, която изпрати сама човек в Космоса. Пет години по-късно тайконавт за първи път направи излизане в Открития космос (макар че някои аналитици се усъмниха, че видеозаписът от това събитие е автентичен).

Създаването на орбитална станция трябва да завърши тристепенната програма на Китай по развитие на пилотирана космонавтика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Орион преди 13 години
Чудно ми е бъдещите (ако има такива) африкански космонавти, как ли ще ги наричат? Може би негронавти? :)
30
0
 
1
 
! Отговори
xeno преди 13 години
pri dobre izchislena orbita i dostavka na gorivo ot vreme na vreme moje da si stoi vechno:)
29
0
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Не позна - ще ги наричат "Гаганавти", вече са го заявили официално, макар че едва ли ще се справят с тази задача в близките 5-6 години.Обаче ако всяка държава, която изкара човек в космоса си измисля собствено име, не знам докъде ще я докараме след 50 години...
28
0
 
6
 
! Отговори
iDiot преди 13 години
Индийските космонавти ще ги наричат "Мангонавти"
27
0
 
4
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Anton, напълно съм съгласен с теб, само едно малко уточнение - ти говориш за Spaceship 2 "Enterprise" на "Virgin Galactic", SpaceX разработват орбиталния носител Falcon 9 и орбиталния космически кораб Dragon. НАСА ги субсидира здраво с идеята да използва Дракона като безпилотен снабдителен кораб за МКС. Ако всичко е наред, се предполага, че през 2016 дракона ще може да се използва и за доставка на астронавти в орбита.Но така или иначе дракона е много по-*** от Shenzhou, макар и по вместителен.
26
0
 
6
 
! Отговори
Anton преди 13 години
До 3D Attack:Не може по никакъв начин да сравняваш spaceX с Shenzhou. Това е все едно да сравняваш делта планер с през океански самолет.SpaceX достига до височина 110 км което е само началото на космоса и имаме полет в безтегловност само няколко минути.За сравнение Shenzhou превозва хора до ниска околоземна орбита около 350 km . И полета може да продължи няколко дни.
25
1
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Изобщо нямам против частниците, но те разполагат с ограничени ресурси и нямат космическа програма, а разработват нещо "на парче". Едната двигател, другата модул и т.н. Но добре е, че ги има - за да изпробват нови идеи и концепции. И ако нещо се окаже толкова добро - то ще пробие. Но е безмислено да се сравняват с държави...
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а по наше му или по руски стандарт космонавт :) иначе браво по голяма конкуренция по бързо развитие крайно време е да започнем да развиваме космонавтиката и аеронавтиката като цяло
23
4
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Az pak ste si napravia vartolet v chas po TRUDOVO OBUCHENIE.....obestavam !!!!
22
2
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
^3DAttack, не си прав за частните компании - Засега има само SpaceX имат един успешен старт на Falcon 9. Корабът им Dragon е много елементарен, да не говорим, че засега ще лети безпилотен. Бигелоу надуха два балона в космоса и ще евентуално ще надуват трети - от тях станции в обозримо бъдеще няма да излезе. Колкото до AdАstra - водим кореспонденция с тях, двигателят им е революционен, но му трябва и липсващо засега революционно ел.захранване за да се стигне до марс за 40 дена с него.
21
3
 
2
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
propusnah da spomena i Adastra rocket koqto shte napravi revoluciq v mejduplanetnite atuvaniq .. prez 2011- 2012 plazmeniq dvigatel koito razrabotvat shte e kachen na ISS s cel testvane i izpolzvane za korigiraneto na orbitata no imenno s tazi tehnologiq shte postignem taka dalgo chakanata revoluciq toest patuvane do Mars za 40 dni a ne kakto sega 2 3 godini otivane i vrahstane.. taka che sa mnogo daleche ot istinata
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"тайконавти (китайски астронавти)" а астронавти - американски космонавти :))
19
7
 
3
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Kitai tova Kitai onova .. nishto ne sa postignali oshte .. veche ima chasni kompanii koito sa napravili pmnogo poveche ot KItai kato strana .. naprimer SpaceX a Bigelow shte imat sobstvena stanciq predi tqh dosta po golqma a samo edna prohojdashta kompaniq .. da ne govorim che kompani kato spaceX i SpaceDev otdavna sa imena v bransha.. a Kitai tolkova ogromna strana sega teparva shte pravi neshta praveni predi 50 godini
18
4
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
Оптимистът учи английски.Песимистът учи китайски.Реалистът се учи да стреля с Калашников. ;)
17
1
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Като начинаещ китайски....тайконавт,обърках малко....словореда,ама сссори;докато стартирам в...орбита,ще се...оправя.
16
3
 
10
 
! Отговори
china преди 13 години
дано станцията им да е по-здрава отколкото електрическият ми чайник тяхно производство :(
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"тайконавти (китайски астронавти)" Ахаха :D Кефят.
14
1
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Ще се цаня...тайконафт при китайците.Затова започнах усилено да изучавам иероглифи и до сега съм усвоил 5,като и остават още....само 5550.С китаиския съм...фърси и мога да говоря с тайконафтите на ...тайконафтски.Ще ме вземат за...преводач,за връзка с европейските...тайконафти.Така че,тренирам усилено в Кривунделово и чакам да стана единственият.... кривунделски тайконафт,тайконавтите да....стартират,за да полетя към
13
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 10Аз не знам вече почти едно нещо да има, което да не е правено в Китай. Даже марковите стоки ги правят пак там.
12
3
 
10
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
"Made in China ще се разпадне в космоса" е данък обществено мнение. Китайската космическа програма върви качествено и в срок. Как го постигат е друга тема. Както и това, че на практика стъпвт на вече отработени чужди технологии, което определено е по-лесно от това да си пионер и да налучкваш правилния път.Но живот и здраве, както са тръгнали, след 20-30 години и те ще имат шанса да се изявят като пионери. Крайно време е да се оживи малко изследването на космоса.