Учените – все по-близо до Големия взрив

На колайдера очакват материя от първите моменти на Вселената
Обновена: 9 ное 2010 15:13 | 9 ное 2010 12:23,
74
Учените – все по-близо до Големия взрив
Изображение: CERN/ALICE Team

Учените, работещи на Големия адронен колайдер, преминаха към нов стадий на изследвания, в хода на който се надяват да получат материя, съществувала в първите моменти от формирането на Вселената, съобщава ВВС.

На новия етап от експериментите изследователите от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) провеждат сблъсъци на оловни йони. Според учените именно при такива сблъсъци може да бъде получена т.нар. кварк-глуонова плазма.

Физиците предполагат, че това вещество се е появило в първите фази на Вселената. Изучаването на тази материя може да хвърли светлина върху това как се е развивал процесът по формиране и развитие на Вселената – от Големия взрив преди 14 млрд. г. до наши дни.

Физиците пуснаха първите лъчи оловни йони в ускорителния тунел на колайдера на 4 ноември. Първите сблъсъци станаха факт на 7 ноември при енергия 287 тераелектронволта на лъч. Тъй като в оловните ядра освен протони има и незаредени неутрони, то сумарната енергия на всяко ядро на един нуклон (протон или неутрон) е 1,38 тераелектронволта.

Енергията на сблъсък на оловни йони в Големия адронен колайдер няколко пъти надвишава аналогичните показатели за предишния „рекордьор“ – колайдера RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider). Регистрирането на раждането на нови частици при сблъсъците на йони се очаква първо на детектора ALICE, но и на другите детектори на Големия адронен колайдер.

Милиони пъти по-горещо от Слънцето

Досега в колайдера се сблъскваха само лъчи протони и учените смятат прехода към използване на оловни йони за напълно ново направление в работата на ускорителя.

Още по темата
Според д-р Дейвид Евънс от Университета в Бирмингам, който е един от организаторите на експеримента, при сблъсъците на ядра на оловни атоми се отделя топлина, надвишаваща милиони пъти температурата в центъра на Слънцето.

Учените предполагат, че тези експерименти ще дадат по-пълна представа за характера на взаимодействие между кварките, групирани в протони и неутрони.

Експериментите на Големия адронен колайдер, представляващ затворен тунел с дължина 27 километра и построен под земята на границата между Франция и Швейцария, ще бъдат преустановени по технически съображения през декември.

Преустановяването на работата на ускорителя ще продължи до февруари 2011 г., след което най-скъпият физичен уред в света (по някои оценки стойността му е 10 млрд. долара) ще бъде пуснат отново.

Наскоро физиците съобщиха за регистрацията на странно явление в хода на експериментите – сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, имало и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест те не се разлитали независимо едни от други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: оловни йони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
За вас нежеите *** горди със своето неразбиране, наистина ше е пагубен защото след като опитът е успешен и донесе огромни блага на човечеството, ше изглеждате още по-неадекватни и жалки с опитите си да се правите на важни, като умаловажавате най-големите постижения на най-умните хора на планетата.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на 12.12 2012 опита ще е успешен с пагубен резултат за нас.
57
1
 
1
 
! Отговори
Az преди 13 години
май наистина ще вземат да гръмнат за на края (happy end) ....
56
1
 
3
 
! Отговори
яао преди 13 години
Дали не са бли;о до избухване?
55
0
 
2
 
! Отговори
ангел преди 13 години
пичове, това, че народонаселението в някаква утрепана държавица мре в мизерия благодарение на собствената си глупост, съвсем, ама съвсем не е проблем на учените от ЦЕРН, нито на някой друг. затова хората по нормалния свят ше си харчат ако искат милиардите не за научни експерименти, а ми ако искат ще ги палят и ще гледат как горят - това смятат за важно, това ще правят. никой с нищо не ни е длъжен. съвсем отделен въпрос е, че тия експерименти с колайдера най-много да преебат цялата планета....
54
1
 
1
 
! Отговори
TDK преди 13 години
Ха, ха, голям взрив...... такова нещо няма ....
53
4
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 13 години
Тия *** вместо да похарчат парите за деца или бедни,хорица те за някакви *** експерименти.Големият взрив,а откъде е дошъл той?От нищото
52
2
 
3
 
! Отговори
Много шум, за нищо преди 13 години
Учените все по-близо до Големия взрив, а ние все по-близо до, нищото.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бог бил създал.. ми него кой го създаде ?Като е толкова могъщ, защо само му трябвали цели 6 дена, вместо само да го премести от единия крачол в другия.. и защо ако е толкова могъщ - решил да почива на 7-я ден.Всъщност въпросния Бог, след като е толкова могъщ, зашо не щракне с пръст и да изпари ада. Или пък с едно пръцване всички да станат добри.Защо е създал твари на дъното на океана, който още никой не е виждал и защо вселената е толкова голяма апък ние сме на мизерен остров САМИ. Защо бе ?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не казва, че имало олово... просто използват олово..:facepalm:
49
0
 
5
 
! Отговори
Фатализъм преди 13 години
И все по-близо сме до 2012г!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
А ето какво Айнщайн релно казва за бог:"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954, The Human Side, edited by Helen Dukas and Banesh Hoffman)"
47
0
 
6
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Точно защото си зададох въпроса за истинността повярвах в Бога преди 5 г. нищо , че съм физик ! Има един втори принцип на термодинамиката, според който материята оставена сама на себе си деградира, тъй, че живота като еволюция е антинаучна хипотеза !"И какъв си такъв физик да си нямаш представа втория закон на термодинамиката за какво се отнася?Айде взимай си библийката под мишница и марш обратно в кошарата, и остави интернета на хората дет знаят какво говор
46
4
 
8
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"феномени като Ванга не могат да бъдат обяснени от физиката !"Ама могат да бъдат обяснени от неврологията. Феноменът Ванга в медицината е известен като : халюцинации.
45
1
 
3
 
! Отговори
студент по икономика преди 13 години
Ами, първо самото питане ти е грешно: "най- малкото от обща култура , знаят какво проповядват и твърдят религиите" ето заради това томно не знаят повечето хора достатъчно за религията и всъщност за мненията на великите учени спрямо Бог...Алберт АЙНЩАЙН, Нобелов лауреат за физика"Колкото повече изучавам природата, толкова повече се удивлявам от творенията на Бога. Науката отвежда хората по-близо до Бога."
44
3
 
0
 
! Отговори
esa преди 13 години
според мен е имало много по-тежки атоми от оловния, така че н.п.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И пак си нагласят експеримента, както им е удобно. Не знаех, че в първите моменти на образуване на Вселената е имало олово или оловни йони. :))) Ще изръсят пак някаква простотия. След известно време ще кажат нещо друго и така до края на Света :DDDDDDDD
42
0
 
2
 
! Отговори
До любителя... преди 13 години
... има логика, но при положение че тва е в толкова супер умален мащаб няма как да се получат толкова големи стойности нали така. То ко беше така елементарно не виждам защо да трошат толкова усилия и пари. Знам само че ако продължават да се бавят руснаците ще построят по голям и ще се случи същото което и с американците...
41
0
 
1
 
! Отговори
Любител преди 13 години
Непосредствено преди Гигантския взрив, температурата и плътноста на Материята трябва да е между 10 на 18 и 10 на 20. Така че Колайдера неможе да достигне такива стойности. Най-много да се изясни естеството на Черните дупки, чието стойности на температура и гъстотя са далече по-малки. И още нещо най-важното - Енергията на Черната дупка, респективно нейната Гравитация са далече по-малки от тези при Гигантския взрив, даващ началото на нова Вселена. Иначе би било, всяка Черна дупка да образува Вселе
40
0
 
3
 
! Отговори
SZS преди 13 години
До авторите:Един съвет вместо да слагате едни и същи подледни 3 параграфа за да обяснявате какво е то LHC, вземето и сложете една статия да опишете проекта и просто слагайте линк към него.Така даже ще имате повече "кливания", което е добре за рекламите.