Mars Express засне Фобос в 3D

Сондата прелетя на 100 км от марсианския спътник
25 яну 2011 16:51,
28
Mars Express засне Фобос в 3D
Снимка: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Европейският апарат Mars Express направи нови снимки на марсианската луна Фобос, от които учените съставиха триизмерно изображение.

На 9 януари сондата прелетя на 100 км от спътника на Марс и успя да заснеме обратната му страна, която беше трудно да се наблюдава.

Още по темата
На новите снимки са запечатани планираните райони за спускане на руската сонда "Фобос-Грунт", чието изпращане е предвидено за тази година. Специалистите не изключват, че окончателното място за кацане на сондата ще бъде избрано, след като апаратът се отправи в Космоса.

Фобос е по-голямата от двете марсиански луни (името на другия спътник е Деймос). Средният радиус на Фобос е около 11 км. Досега учените не могат да кажат еднознано как точно се е образувал този спътник на Червената планета.

Според една от версиите той се е формирал от материал от главния астероиден пояс, а според друга Фобос е част от самия Марс, отделила се при сблъсък с друго небесно тяло, пише Lenta.ru.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
ми преди 13 години
Това е типична гипсова циментна неконфигурирана топка.Какво ли целите в случая?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"си на земята сондата е била в толкова добро техническо състояние, че са я върнали в космоса за втори път. "Това ми е достатъчно, за да определя нивото ти на познание, айде върви у село!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като знаем какви са мърлячи и как правят ремонти с чук сърп и тесла Руснаците, нищо чудно да се случи. Те дори от луната нямат материал.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сондата Stardust не се е връщала. На Земята се върна само капсула с проба от кометата. А в същото време американците ревът, че ако руснаците кацнат на Фобос може да го замърсят с земни организми и още повече ревът, че пък ако успее да се върне с проба от спътника, руският апарат евентуално би заразил земята с космически микроорганизми:)
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците чрез сондата Stardust отдавна имат вещества от кометата 81P/Wild 2 за които руснаците им се молят. Даже се молиха да им кажат координатите на станцията, че я бяха изгубили. Всъшност след връщането си на земята сондата е била в толкова добро техническо състояние, че са я върнали в космоса за втори път. Точно както марсоходите издържаха в пъти повече от предвиденото време :).Чаткаш ли или да ти го напиша по бавно.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комплексирания, пий си хапчетата!Скоро ще ти трябват по-силни, като изстрелят "Фобос-Грунт"!И когато сондата донесе проби от там, американците ще ходят на колене да им се молят за милостиня, ха ха ха...
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците пак спат. Освен постижението да са космическото муле на света за друго не ги бива.