Парични проблеми спъват търсенето на извънземен живот

Той може да се крие в топъл океан под леда на спътника на Юпитер Европа
6 мар 2011 14:03,
50
Парични проблеми спъват търсенето на извънземен живот
Юпитерианската луна Европа. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Съкращаването на бюджета на НАСА в следващите 5 години може да постави под заплаха междупланетните изследвания на агенцията и на международния проект за изпращане на сонда към спътника на Юпитер – Европа. Според учените там може да съществува живот, съобщава РИА Новости.

Европейската космическа агенция (ESA) и НАСА предложиха преди няколко години със съвместни усилия да бъде изпратена космическа мисия "Лаплас" към системата на Юпитер и в частност за изследване на спътника му Европа. Това небесно тяло е покрито с дебел слой лед, под който се намира океан. Учените предполагат, че в този океан, който не замръзва благодарение на подземната топлина, може да съществуват бактерии и други микроорганизми.

Планира се сондата "Лаплас" да бъде изпратена през 2018–2022 г. В проекта ще участват и руски учени, които смятат да разработят спускаем модул. Проектът може да стане първата експедиция на Русия в зоната на планетите гиганти.

Финансовите проблеми на НАСА обаче може да поставят този проект под въпрос. Сега на стадий подготовка за старт в НАСА се намира само една мисия – марсоходът Curiosity, чиято стойност е 2,5 млрд. долра и трябва да бъде изпратен към Марс през ноември.

В проектобюджета, представен от Барак Обама през февруари, се предвижда финансирането на планетните изследвания на НАСА през 2012 г. да бъде увеличено с 1,36-1,54 млрд. долара. Но през следващите четири години разходите ще бъдат съкращавани постепенно до 1,25 млрд. долара през 2016 г.

Общо бюджетът на НАСА в следващите 5 години ще бъде запазен на ниво 18,72 млрд. долара, което в условия на инфлация реално може да означава съкращаване. Но съществуват бюджетни сценарии, според които бюджетът ще намалява, дори агенцията да икономисва благодарение на прекратяването на експлоатацията на совалките и съкращаването на разходите по създаването на James Webb – наследника на орбиталния телескоп Hubble.

Националната академия на науките на САЩ в понеделник ще публикува новия 10-годишен план за планетни изследвания, който трябва да опише главните приоритети в научните мисии за периода 2013–2022 г. Предишният подобен документ предвиждаше като най-приоритетна задача изучаването на системата на Юпитер след изследването на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз мисля, че самата ограниченост на човешкия мозък е причината. Това е като да търсиш нещо дребно из къщи и да ровиш из цялата къща месеци наред, вместо да си помислиш къде може да е или да смениш ъгъла на гледане.А това, разбира се, е оправдание за нови фин. маневри и пари за въоръжаване.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така итака си печатат пари сутринта прочетох ,че 7-8 трилиона пуснали та да си решат проблема
46
1
 
0
 
! Отговори
komentor преди 13 години
Те са тук, и папата го каза ;) от НАСА истина не чакайте
45
0
 
2
 
! Отговори
sos преди 13 години
Парични проблеми обаче за търсене на нови военни огнища НЯМА!!!!!
44
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 13 години
Решили са, че няма нужда да пилеят пари в изследване на космическото пространство, защото то вече е колонизирано отдавна и за нас там няма място. Не им прави чест обаче да дезинформират хората с твърдения, че търсят извънземен живот, а после говорят за микроорганизми и бактерии. На всеки му е ясно, че извънземни има и то много по-развити от някакви смешни бактерии. Отказват се от изследване, защото вече е ясно, че има извънземни и няма защо да ги търсят!!!!
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ШЛЬОКАВИЦОПИШЕЩИ!!!
42
9
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
ograbiha irak ograbiha balgaria sega idva red na libia taka che pari shte se namerit.i nashia lakei moje da dade neshto ,kato obruli krushata bg.
41
1
 
2
 
! Отговори
;-))))))))))))))) преди 13 години
ГЕРБ ще спонсорират космическите изследвания на NASA с държавното партийно "финансиране". Може да отделят и от министерските си заплати по 20 000 евро допълнително. Те обичат впечатляващите изяви.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И Русия да вкарат в космоса толкова пари колкото вкараха САЩ и нищо чудно да потръгне работата. Само дето рублите са в олигарсите.
39
4
 
8
 
! Отговори
DO SLIVA преди 13 години
ПИШИ НА КИРИЛИЦА!НЕ МОГА ДА ПРОЧЕТА БЕЗЦЕННИТЕ ТИ МИСЛИ!
38
0
 
2
 
! Отговори
честен преди 13 години
ИМА ИЗВЪНЗЕМНИ Е ТУКА В МОМЕНТА ГЛЕДАМ ЕДНО !
37
10
 
6
 
! Отговори
SILVA преди 13 години
IZVWNZEMNITE OTDAVNA SA SRED NAS....TE TRWGNALI DA GI TWRSQT...MALKO IZ4AKAITE, TE SAMI 6TE SE POKAJAT...VISITE NA KOMPA DA PI6ETE TWPI KOMENTARI, A MALKO 4ETETE...IMA TOLKOVA MNOGO INFORMACIQ....
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви парични проблеми бе,Хартията ли ви свърши ,мастилото ли?
35
6
 
8
 
! Отговори
red6torm преди 13 години
Значи до сега се опитвах да пиша в абсолютно нормален стил, но... вече не се издържа. За това...Много моля тия които реват за 20те млрд $ на НАСА - моля хванете си бутилчицата с ракиика и си наврете там де слънце не огравя. След това пъхнете там (не се правете че няма място - знаем че има) и телевизора пуснат на Планета, както и Монитора с от които точите лиги по феисбуук. Коментарите ви - у лево. Така или иначе смисъла и цялата наука за вас са Терра Инкогнита, така и ще си останат.
34
2
 
3
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Глупости. Околоземната орбита, в която се намира орбиталната станция, е изследвана в продължение на 50 години и знаем точно какви корпускулярни и електромагнитни лъчения има.И вече в продължение на 10 години хора живеят, работят и провеждат експерименти там.
33
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до Светльо За да работиш в някаква среда ти трябва добре да познаваш средата, а космоса е една голяма питанка
32
1
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Още едно тъпо мнение. Решаването на първо земните проблеми чрез отнемане на финанси от космическите програми само по себе си няма да оправи самите земни проблеми. Дори ако преместим всички пари от космонавтика за медицина, пак няма да сме решили проблема с рака.Ами ако ключът за разрешаването на земните ни проблеми е в космонавтиката? Не сме открили лекарство за рак на Земята - ами защо не направим лаборатория в космоса? Това открива нови възможности за учените! Ами ако открием нещо друго?
31
10
 
5
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Хайде справете се първо със земния живот, пък после разучавайте извънземния
30
1
 
18
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Тези, които мислят, че космическите изследвания не са допринесли нищо за човечеството, са много незапознати. Едва наскоро научих, че инструмент от марсианската сонда Бийгъл 2 се използва от няколко години в британска болница.Ползите са огромни, само че за съжаление никой не тръби за тях по медиите. И хората няма откъде да научат
29
4
 
9
 
! Отговори
Kristiyan преди 13 години
Kakav nekompetenten ***, za jalost e palno s takiva glopaci navsqkade... NASA osven "film za lunata" drugo ne bili napravili. A international space station-a koi go napravi? Ami Hubble, Spitzer i Kepler teleskopite? Ili Cassini i roverite na mars?Glubap!Thumps up if you agree!