Парични проблеми спъват търсенето на извънземен живот

Той може да се крие в топъл океан под леда на спътника на Юпитер Европа
6 мар 2011 14:03,
50
Парични проблеми спъват търсенето на извънземен живот
Юпитерианската луна Европа. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Съкращаването на бюджета на НАСА в следващите 5 години може да постави под заплаха междупланетните изследвания на агенцията и на международния проект за изпращане на сонда към спътника на Юпитер – Европа. Според учените там може да съществува живот, съобщава РИА Новости.

Европейската космическа агенция (ESA) и НАСА предложиха преди няколко години със съвместни усилия да бъде изпратена космическа мисия "Лаплас" към системата на Юпитер и в частност за изследване на спътника му Европа. Това небесно тяло е покрито с дебел слой лед, под който се намира океан. Учените предполагат, че в този океан, който не замръзва благодарение на подземната топлина, може да съществуват бактерии и други микроорганизми.

Планира се сондата "Лаплас" да бъде изпратена през 2018–2022 г. В проекта ще участват и руски учени, които смятат да разработят спускаем модул. Проектът може да стане първата експедиция на Русия в зоната на планетите гиганти.

Финансовите проблеми на НАСА обаче може да поставят този проект под въпрос. Сега на стадий подготовка за старт в НАСА се намира само една мисия – марсоходът Curiosity, чиято стойност е 2,5 млрд. долра и трябва да бъде изпратен към Марс през ноември.

В проектобюджета, представен от Барак Обама през февруари, се предвижда финансирането на планетните изследвания на НАСА през 2012 г. да бъде увеличено с 1,36-1,54 млрд. долара. Но през следващите четири години разходите ще бъдат съкращавани постепенно до 1,25 млрд. долара през 2016 г.

Общо бюджетът на НАСА в следващите 5 години ще бъде запазен на ниво 18,72 млрд. долара, което в условия на инфлация реално може да означава съкращаване. Но съществуват бюджетни сценарии, според които бюджетът ще намалява, дори агенцията да икономисва благодарение на прекратяването на експлоатацията на совалките и съкращаването на разходите по създаването на James Webb – наследника на орбиталния телескоп Hubble.

Националната академия на науките на САЩ в понеделник ще публикува новия 10-годишен план за планетни изследвания, който трябва да опише главните приоритети в научните мисии за периода 2013–2022 г. Предишният подобен документ предвиждаше като най-приоритетна задача изучаването на системата на Юпитер след изследването на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 13 години
Vijdam che izobshto ne ti uvira glavata ot marketing.
27
4
 
8
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Харчат трилиони за простотий.А за наука и изследвания няма пари.Измислят само оръжия и методи за избиване на хора,САЩ са жалки избиват толкова невинни и после лицемерно заявявят че за тяхно добро.
26
2
 
1
 
! Отговори
Борис Бойков преди 13 години
Изобщо да не им ги дават...само Юпитерски грип си немаме...Щот набарат ли го веднъж,въпрос на швейцарски нули е некой да го шитне,па после"олеле мамо"...
25
2
 
4
 
! Отговори
Тормозко преди 13 години
Хората изследват а вие ядете *** ежедневно и денонощно.има лица в този сайт които имат слжебно по 2 кофи *** на ден.това им е норматива навярно
24
11
 
4
 
! Отговори
$ преди 13 години
Ами ползата от NASA, е че направиха чудесен филм за кацането на Луната. Други постижения не си спомням.
23
1
 
0
 
! Отговори
мейзга преди 13 години
Аво другари ни е баш Луномаке, ами си е баш - маке-аке.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
прочете, който го интересува разбира се, "Одисея в космоса" на Артър Кларк. Има много интересно описание на Европа и на други планети и спътници :)
21
1
 
15
 
! Отговори
двата живота преди 13 години
Парични проблеми спъват търсенето на извънземен живот ?Парични проблеми спъват земния ни живот - това е проблем....
20
1
 
2
 
! Отговори
do 1 преди 13 години
ama ti si bil izklu4itelno umen, male kakuv si geniii, preklaniam se pred otkritieto ti, am da beshe i ti napravil socoialna mreja i da beshe stanal miliarder kato tolkova razbirash
19
0
 
0
 
! Отговори
нептун1 преди 13 години
мислим дека, навлизате в синьо преместване. почнахте да се свивате. ;)
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ваньо, освен теб, друга примитивна форма на живот няма.
17
2
 
10
 
! Отговори
Луномаке преди 13 години
Завист Мамунска Тресе Целио Свет До преди около 40 години, Световната наука считаше Македонците за първите Земни същества от които са произлезли не само другите представители на човешкият род, но също така всички видове животни и растения. Но на 20 юли 1969 г., когато Американските космонафти кацнаха на Луната, към лунната капсула се приближи един тамошен Македонец - така нареченото Луномаке. - "Еее, разгеле, най-после направихте първата крачка към истината за вашия произход ,бре ! После Луномакето дало на Американците за изследване своя слюнка, пот, *** и други телесни субстанции ,които по-късно са изследвани на Земята за генетичната близост с наличните народи и раси. От изследването недвусмислено става ясно, че от Луномакето произлизат само съвременните Македонци, а от маймунот произлизат всички останали народи. От тука и голямата завист на целио Свет и на всичко мамун към Македония.
16
3
 
1
 
! Отговори
христов преди 13 години
Има един филм наречен Контакт.Ако не сте,гледайте го-там всичко е показано.
15
0
 
9
 
! Отговори
Stenly преди 13 години
Az sam roden v grad Zemen no sega jiveq v Pernik i sam izvanzemen.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама как бе?! Толкова ли е трудно и скъпо да се намери някой, който е извън Земен??
13
1
 
5
 
! Отговори
boza преди 13 години
Che sto da tursim izvanzemen zhivot ,toy e veche tuk ---na Balkanskijat poluostrov ima edna durzhava ---Bulgaria,tam zhivejat samo izvanzemni ---zemni zhiteli tam ne biha oceleli
12
3
 
6
 
! Отговори
ваньо пицата преди 13 години
понякога съм се чудел каква ли ще е реакцията ако наистина открият извънземна форма на живот, да речем бактерии. според мен голяма част от света ще е разочарован и ще му е все тая. защото от една страна са открили друга форма на живот - бактерия. но от друга не е това, което повечето предполагам очакват - хуманоидни пришълци. нали знаете както от филмите и т.н. така че според мен ако се открият бактерии, ще е новина която бързо ще се забрави от хората. както се казва всяко чудо за три дни.
11
3
 
4
 
! Отговори
ваньо пицата преди 13 години
като гледам тази снимка и като чета статията, осъзнавам колко сме малки и невзрачни. каква малка частица от вселената представляваме ние. винаги са ми били интересни филмите за космоса, за това как се е създала Земята и дали има друга форма на живот. лично аз вярвам, че има друга форма на живот. но според мен не е това което се показва във филмите-рептили, малки зелени човечета и т.н. според мен има извънземна форма на живот под формата на бактерии, а защо не и на примитивни гръбначни.
10
2
 
2
 
! Отговори
се преди 13 години
До- 5Не простотията ами алчноста и парите ,всичко се прави с цел да не открият по евтини енергийни източници защото богатите страни ще изгубят парите и монопола си.
9
1
 
3
 
! Отговори
Tedzilla преди 13 години
Кире ти бъркаш *** с извънземните.