Къща, която функционира като дърво. Буквално

Най-екологичната сграда в България черпи енергия от земята
Обновена: 9 мар 2011 15:06 | 9 мар 2011 06:56, Екип на Dnes.bg
103

 

Къщата-дърво е най-екологичната сграда в България. Тя се намира в околностите на Варна и е построена върху бивша пясъчна кариера. Сградата функционира като дърво – черпи енергия от геотермални сондажи, а зимната й градина е като корона, която изолира жилищните помещения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
13
 
12
 
! Отговори
Radoj Ralin преди 13 години
Тази къща има безброй топлинни мостове и открит бетон и топлината отива на кино. Фасадата е отворена на всички страни, което е капитална грешка.Скоро ще бъде завършена и пусната в експлоатация истинска пасивна къща в квартал Драгалевци. Тя освен сондажите има 60 см изолация отвсякъде и аеродинамична форма. Фасадата е отворена само на юг към Витоша. Къщата вече е готова на груб строеж и в момента се правят въпросните сондажи. Бас държа, че ще излезе като цена наполовината на таза!
60
4
 
30
 
! Отговори
съученик от Варна преди 13 години
"Чорбаджията е Георги Бонин. Варненлии да кажат дали е някой местен апап ;-)"Дали е апап - не мога да кажа, възпитаник на френската гимназия , Морско училище - Бон Марин Холдинг АД-Варна - Георги Бонин - Изпълнителен директор, Член на Борда на Директорите....Иначе чудесно момче - вече в 60-те....е, и офисите във Варна са с екологична конструкция, макар да са в стара турска зидана сграда близо до гарата....вътре всичко е 6-ст!!!Къде е тази къща - не зная, но явно е нова - все още има недовършени стени, а и мястото още не е облагородено сигурно ще стане един малък рай естествено за всичко това трябват пари много пари ....Да е жив и здрав и той и жена му, и децата му....
59
11
 
13
 
! Отговори
собственика преди 13 години
БЛАГОДАРЯ ви за хубавата къща която ми построихте. Доказах на себе си и на вас че мога и ще продължавам да приемам вашите $$$$$$. Не знам какво добро дело съм направил но факта че сте ме дарили с толкова $$$$$ ме приравнява на светец.Следващата ще е по-зелена както го искате. Вие не пропускайте шанса да я видите в някой весник, телевизия или сайт.Колко е хубаво когато можете да видите как красиво съм облагодетелствал $$$$$ които ми давате :D :D :D
58
3
 
20
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА
57
3
 
17
 
! Отговори
... преди 13 години
Ebati zlobata, ebati kritikite. Jivee v koliba 2x2 ,a kritikuva drugite. Ako nqkoi se interesuva dali vseki ima pravo da izpolzva geotermalnite izvori, da otide do nqkoi ot tqh, izgradi si edin traboprovod i vikni nqkoi ot ministerstvoto na okolnata sreda i vodite i she razberesh dali imash pravo. V kraina smetka stava vapros za samata sgrada. Hubava e i zaslujava admiracii.
56
5
 
34
 
! Отговори
Добра къща преди 13 години
Браво за къщата хубаво е да видиш че българските архитекти умеят и друго а не само да презастрояват с безсмислени и безвкусни подобия на сгради...
55
12
 
9
 
! Отговори
Zvezdica преди 13 години
А дали съседната малка и кокетна къщичка, тази която е за прислугата му, дали и тя е "Дърво"? А дали вратата на гаража, за десетките автомобили на този мафиот(с изпрани вече пари разбира се), се вдига с еко енергия ? А телевизорчето в стаята на денонощната охрана??
54
10
 
10
 
! Отговори
zombayo преди 13 години
ДОМ НА ПОКОЙНИКА !!!-такава е визията :)))
53
1
 
6
 
! Отговори
копчо преди 13 години
Благодаря за критиката - този въпрос наистина е важен и трябва да се отговори. Когато си пред камера, ти си там в качеството си на експерт, а не в личното си качество. В свободното си време, всеки може да се облича както си иска, но когато се обръщаш към обществото, е полезно да се обличаш по начин който да подчертаваш авторитета си.Затова всички премиери и министри навсякъде по света в работно време ходят с костюми, а не с бермуди.Лек ден и благодаря отново за въпроса.
52
2
 
27
 
! Отговори
Писна ми преди 13 години
Влязох да прочета за интересно архитектурно решение, нещо по-различно от обичайното чепкане на политическа вълна, а коментарите пак същите. Хора, приемете, че прогресът ВИНАГИ се е правил с пари, а парите НИКОГА не са били разпределени поравно. Ако светът оставеше на вас, нямаше да съществува Гети мюзиъм, примерно, щото Пол Гети бил натрупал нечестно милиардите си. Сравнението ми е пресилено, но идеята е ясна, надявам се. Ей затова кютаме в локвата!
51
2
 
3
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
Говорех на копчо в предишния си пост!
50
4
 
3
 
! Отговори
Тъпира преди 13 години
Ти си ***!А къде ще остане индивидуалността ако слушаме малумните ти съвети?
49
7
 
8
 
! Отговори
копчо преди 13 години
Добре,хубава къща,компетентен човек пред камерата,служи си с прилагателни-интелигентен човек. Ама защо с тази оранжева риза? С една бяла или синя едноцветна риза, човек изглежда по-авторитетен. Не спирам да се удивлявам колко хора могат да подобрят начина си на обличане с много малко, но ефектът ще е голям. 1.Сако с 2 копчета (не 3)2.Едноцветна риза3.Вратовръзка (с дължина до колана - ни повече ни по-малко) 4.Колан и обувки с еднакъв цвятНе е скъпо това,а ефектът го има,уверявам ви.
48
3
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Варненлия, донякъде си прав. Георги Бонин е стара пушка, бивше ченге, обаче това не му пречи да е голям пич. Лично го познавам, даже съм карал червеният му ретро мерцедес. Той е фен на ретро автомибилите. Половината на ретроизложенията във Варна са негови. Има и едно тунинговано BMW 8. Да е жив и здрав и да си се кефи на къщичката!
47
2
 
5
 
! Отговори
"варненлия" преди 13 години
Който го интересува как се прави фирма с "Онези" куфари да напише в Гугъл Бон Марин и ще разбере кой е собственика.
46
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това бетонно "дърво" прилича на обществена сграда от времето на развития соц - 1970- 1980г.
45
1
 
13
 
! Отговори
Здравко преди 13 години
Няколко пояснения - Геотермална енергия не означава непременно че се използват геотермални извори. Най-вероятно къщата ползва така наречената "термо помпа" за да направи първоначално подгряване на водата.А това че на някой не му харесва е само въпрос на вкус. Аз смятам, че е малко странна но определено бих живял в нея!
44
1
 
17
 
! Отговори
Строител преди 13 години
Отопляването и охлаждането с геотермална енергия, не означава използване на горещ извор. Температурата на почвата на 10-15 метра дълбочина целогодишно е около 5 градуса. Ако се сложат топлообменници зимата външният студен въздух може да се загрее до пет градуса без използване на външна енергия, а лятотото използването на климатик става напълно излишно..Това е принципът на действие на така напечените пасивни къщи. След 2015 година се очаква всяка нова сграда в ЕС задължително да се прави по тази технология!
43
1
 
24
 
! Отговори
:) преди 13 години
На мен ми харесва. Аз по принцип си падам по по-разчупени и нетрадиционни фасади и решения, а предполагам, че отвътре е добре направена. По телевизия TLC има едно предаване, в което представят подобни къщи (ваканционни домове). Какви ли не интересни решения са намерили архитектите на различни проблеми. А тази градина на покрива е супер идея, на мен поне много ми допада. А на кого е - не ме интересува. Важното е, че е имал смелост да направи нещо ново и нетрадиционно, а не поредният палат.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам за рекламите ,но винаги има няколко души в тоя сайт дето правят излишен спам , слагат минуси и се противопоставят на мненията много агресивно. Едва ли не собственниците на въпросното екологично нещо (защото това за мен не е дом) , са влезли тука да си защитават красотата на къщата...Прави се всичко възможно за се махнат хората и да не четат сайта!