Лазери ще чистят боклука около Земята

600 хил. обекта с диаметър от 1 см са в орбита около планетата
Обновена: 12 мар 2015 08:53 | 15 мар 2011 12:18, Екип на Dnes.bg
3
Лазери ще чистят боклука около Земята
Изображение: ESA

Американски учени предложиха да се борят с космическия боклук в орбита с помощта на лазери. Статията на изследователите чака публикация, а засега е достъпна на сайта arXiv.org.

Според различни изчисления сега в орбита около Земята се намират около 600 хил. обекта с диаметър от 1 см. Независимо от миниатюрните размери, заради високата скорост подобни обекти представляват сериозна опасност за спътниците и пилотираните експедиции.

Още по темата
През 90-те години НАСА разработи схема, според която отломките да се облъчват с мощен лазер: частичното изпарение на обектите трябва да създаде движеща сила, да забави боклука и да го изведе от орбита. Подобни планове не стигнаха до по-нататъшно развитие, тъй като подобен лазер може да унищожи спътници.

В новата разработка учените пресметнали въздействието върху боклука на лазер с мощност 5 киловата (за сравнение в телескопите с адаптивна оптика се използват лазери с мощност няколко десетки киловата, а в противоракетните лазери с въздушно базиране – с мощност до 1 мегават).

Изчисленията показват, че облъчване на неголяма отломка с подобен лазер в течение на няколко часа ще води до изменение на траекторията на движение на обекта и последващото му излизане от орбита. За един ден подобен лазер може да изведе от орбита до десет отломки. Според учените стойността на една установка е около 1 млн. долара.

Сега много страни разработват системи за борба с космическия боклук. Така например Японската космическа агенция сключи договор с компанията Nitto Seimo – голям производител на рибарски мрежи. Тази компания е създала технология за плетене на метални мрежи, които се предлага да бъдат закрепени към специални спътници. В тези мрежи ще се събира боклукът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
masa преди 13 години
*** в орбита са най-малкият проблем на Земата. По-добре да се съсредоточат върху опасните отпадъци тука, за които няма изобретени технологии за преработка.
2
0
 
1
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ЛАЗЕРИТЕ КАТО ТИЯЯ НА ДАНС И МВР КОЙТО ИЗПОЛЗВАТ ПРИ СРСЛИ ЩЕ БЪДАТ .В ЕС ИМАТ И СНИМКОВ МАТЕРИАЛ А ЗНАЕМ И КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЗЛОУПОТРЕБАТА ОТ ТЯХ.ПРИ РАБОТА НАД ДАДЕН ОБЕКТ ДИГАТ КРЪВНОТО И ПРИЧИНЯВАТ ИНФАРКТ-ЗАДУШАВАНЕ И ПРИЧИНЯВАТ НЕРВНА КРИЗА ОСОБЕНО В ЗАТВОРЕНИ ПОМЕЩЕНИЯ-ЗАТВОР ИЛИ БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ.
1
0
 
2
 
! Отговори
ЛАЗЕР преди 13 години
Ако може с лазер (или поне с пушка) да очистят и опашатите 4-лапести, лаещи, хапещи и се_..щи обекти в и около София щеще да да ме зарадва повече и да го видя с очите си.