Учени се готвят за пътешествие до центъра на Земята

Японци ще спускат изследователски апарат до земната мантия
5 юли 2012 16:00, Елка Василева
41
Учени се готвят за пътешествие до центъра на Земята
Учените предвиждат да достигнат до разлома, предизвикал катастрофалното земетресение в Япония. Снимка: архив, Reuters

С помощта на японската изследователска подводница "Тикю" учени от Страната на изгряващото слънце предвиждат да достигнат до разлома, който е предизвикал разрушителното земетресение в региона Тохоку миналата година, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Специалистите искат да достигнат до центъра на Земята – до самата й мантия.

Ако проектът получи зелена светлина и бъде изпълнен, това ще е едно от най-големите постижения в съвременната наука, съпоставимо с полета до Луната.

Получените данни могат да преобърнат представите за еволюцията и за строежа на нашата планета. Съществува дори вероятността да открием нещо непредвидено, твърдят специалистите.

В началото на май японски учени използваха звукови вълни, за да определят състава на вътрешната мантия на Земята и да се опитат да разрешат загадката с липсващия силиций на планетата ни, припомня Ей Би Си.

Резултатите на екипа на д-р Мотохико Мураками от университета на Тохоку показват, че 93 процента от долната мантия се състоят от силикатния минерал перовскит. Това разрешава проблем, появявал се многократно в моделите за земния състав.

Тези модели са на базата на състава на хондритните метеорити, които се смята, че са се образували в същия район като Земята преди четири милиарда години. Проби от горната мантия обаче, получени главно при тектонична или вулканична активност, показват, че в Земята има много по-малко силиций, отколкото в тези метеорити.

Търсейки отговор на загадката, Мураками и колегите му направиха серия от лабораторни измервания, в които възпроизведоха средата на долната мантия. Учените пускаха звукови вълни през различни минерали при плътност, налягане и температури, съответстващи на условията, съществуващи на повече от 660 км под повърхността. Сравненията на резултатите със сеизмични данни показват, че долната мантия е много по-богата на силиций от горната.

Новите данни съответстват на хондритния модел. Те показват също, че материали между долната и горната мантия почти не се обменят. Вероятно това се дължи на фракционното кристализиране на океана от магма в долната мантия в ранната история на Земята. Това първично разслояване на химикалите изглежда се е запазило
и до днес.

Изследването на японските учени е публикувано в сп. "Нейчър". В съпътстваща статия проф. Иън Джаксън от Австралийския национален университет го определя като голям пробив, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
tzako преди 11 години
vajno e finansiraneto
34
0
 
1
 
! Отговори
обикновен човечец преди 11 години
А стига простотии.Мантията покрива ядрото-ферщеен ?! Не че съм го виждал как го покрва, но така го описват поне умните глави.
33
0
 
1
 
! Отговори
opti преди 11 години
mojem da iznenadame usa kato im izlezem otdoly
32
0
 
9
 
! Отговори
Спиридон преди 11 години
Днес.бг, пак изтрепахте рибата, братлета!"Специалистите искат да достигнат до центъра на Земята до самата й мантия" ... а ядрото къде остана? Отвън ли? :D
31
0
 
8
 
! Отговори
evgobul преди 11 години
Centara e Qdroto..!
30
1
 
8
 
! Отговори
Petio преди 11 години
Мантия означава връхна дреха нали, значи мантията на земята е само отгоре, а до центъра има мнооого километри, май 3500 км.
29
11
 
12
 
! Отговори
Компютри / компоти преди 11 години
Всъщност Дянков иска да прати учените от БАН под земята.
28
7
 
31
 
! Отговори
ПЕСИМИСТ преди 11 години
ХОРАТА ЩЕ ХОДЯТ ДО ЦЕНТЪРА НА ЗЕМЯТА, НИЕ ДО ПЕРНИК НЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕМЕ.
27
3
 
16
 
! Отговори
.......... преди 11 години
Най-много да открият че земята е куха за това и казват че може да попаднат на нещо непредвидено
26
3
 
12
 
! Отговори
бумеранг преди 11 години
Сериозно начинание. Ще правят сондаж на 4000 м. под вода. Налягането при сондиране е към 2000 атмосфери, а температурата минава 300 градуса. Идеята е да преминат през земната ***, която там е към 6000 - 8000 м, на сушата е 30000 - 60000 м. и искат да вземат за пръв път проби от земната мантия. Еее, чак до мантията няма да успеят. Пробите ще са между кората и мантията.
25
6
 
25
 
! Отговори
Prodavam_perforator преди 11 години
21Живот в центъра на земята няма - вероятно там се намира ада.
24
1
 
9
 
! Отговори
Авантюристката преди 11 години
И аз отивам..............стегнах си раницата вече, ще си донеса и камък за спомен!
23
2
 
17
 
! Отговори
Prodavam_perforator преди 11 години
Драги псевдожурналисти - мантията започва от около 90 км дълбочина. А след края на мантията - доколкото си спомням от училище беше окло 2700 км има ядро, - има доста след това до центъра. 23А последствията за участвалите в това начинания са ужасяващи - чули са звуци от ада.
22
1
 
13
 
! Отговори
12 262 м преди 11 години
За сега най-дълбокият сондаж са направили руснаците - 12 262 м. Започнали са 1970 г. и са завършили през 1990 г. Цели 20 г. са били нужни за този сондаж.
21
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още Платон е казал, че в Центъра на Земята има живот.
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До преди време също ни казваха, че Земята е плоска, че Земята не се върти, казваха и казват, че в Центъра й няма живот, но има... Събуждане!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са зле в този сайт. ценъра на земята е много по навътре от мантията. Те и в мантията няма как да "копаят" защото тя е течна, а температурата е достатъчна, че трудно дори да я доближат. Още на 10км в земната *** температурата достига 180 градуса по целзий. Идеята явно е да се възползват от разлома в океана и да доближат мантията, но предвид огромните температури и огромно налягане там ще е доста трудно да оцелее каквато и да е техника, за хора въобще е безсмислено да говорим
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още ли вярвате на лъжите на Световния елит, че в Центъра на Земята няма нищо?! Земята е куха, Хитлер го доказа. Американците придърпаха стотина немски учени след 2-ата Световна и америка стана свръхмодерна, но къде отидоха останалите над 2000 немски учени?! В кухата вътрешност на Земята!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А там ще открият живота, който откри Адолф Хитлер.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, писачи, ще си умрете на мъка, че този проект не е руски!