Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?

Снимките от Марс не трябва да са с голяма резолюция, за да не претоварват робота
13 авг 2012 16:10,
166
Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?
Снимка: Reuters

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Curiosity" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2 мегапикселови, докато тези на нашите айфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така?, пита в."Дейли мейл".

Как такъв скъп космически апарат се оказва снабден с толкова нискотехнологични камери? Две са причините. Първо, снимките не трябва да са с много голяма резолюция, за да не претоварват компютърната памет на робота.

Второ, при предаването им на Земята при по-тежки файлове и при разстояние от милиони километри свалянето им би отнело много време. Малкият 2 мегапикселов обем на снимките ще даде възможност на "Curiosity" да направи много повече кадри по време на планирания си 2-годишен престой.

Камерите за "Curiosity" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си. А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.

Освен това междупланетните комуникации са много сложни. "Curiosity" първо изпраща данните си на спътниците, кръжащи около Марс, които от своя страна ги препредават към Земята.

Трансферът върви със скорост 128 Кbs, която е доста бавна в сравнение с бързия интернет, който ползваме вкъщи. А към нашата планета може да бъде предавана информация от Марс в обем само от 250 мегабайта дневно. Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: камераМарсснимкиCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
13
 
! Отговори
До 30 преди 11 години
:-)))))) 30-ти даже не ти прочетах целия коментар, първите две изречения ми стигат!!! от НАСА са го обеснили много добре... Попитай при наличието на такива резолюции защо профи фотографите снимат с фото апарати до 10 мега пиксела
38
10
 
4
 
! Отговори
Dada преди 11 години
Идета да лъжете децата с тези измислени доводи! *** и ние сте в играта с заблудата на чоитателите си!!! Пращат се снимки ,но там се виждат неща които за нас "простосмъртните" са забранени...нали така драги ни манипулатори? Един бой ви трябва на вас, и да ходите на къра...не ставате за нищо!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде ***, стегайте се, търсят се евтини колонисти за Марс!
36
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.---само да вметна, че самсунг имаха телефон със 7 мегапиксела по това време. повечето камери бяха на по 6-8 мегапиксела
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле, какви *** има тук! Като 30 например. Ужас... Толкова сте ***, че дори не е смешно.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност съвсем скоро ще има доста по-качествени снимки. Първите се наричат thumbnails и са 64x64 пиксела. Идеята е да бъдат изпратени максимално бързо, въпреки лошото качество. След това идват 256х256 и 512х512. Камерите са с native резолюция 1600х1200 с изключителна оптика и в близките седмици и месеци, когато започнат да преточват големите снимки това ще си проличи много ясно. Иначе за скоростта - динамична е, като пикът е 2048kbps, който се достига при почти идеални условия.
33
0
 
13
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Такъв специалист да имаме в лицето на номер 31, а пък тези некадърници от НАСА да не знаят. ЖАЛКО! А колко като него има още в България......... Наистина жалко!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая история с камерата е все едно да отидеш с резачка Дружба в гората, ама яко да си драпал, и да откриеш после че си забравил стартера
31
1
 
4
 
! Отговори
Kentucky Bourbon преди 11 години
Пейзаж, Патриоте, Пейзаж...
30
1
 
13
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 11 години
За да не дразнят македонците,там на Марс са открити останки от македонската цивилизация,на всеки камък пише,,Македония,,а с рази резолююция ще се избегне Македонско-Вселенския конфликт. ,,МАРС,, е абревиатура на Македонско (х)Арамийски Революционен Съюз.Аз казах!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 26 патриота от толкова много шашми в главата ти не знам как те допускат все още до компа в заведението , в което пребиваваш.
28
37
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето неща от оправданията звучат несериозно. Първо, камерата била замислеза през 2004г. и за това била с малки пиксели!!!! Добре ама станцията бе изпратена преди 2 месеца към Марс. Не виждам абсолютно никакъв проблем да се сложи 8 - 10 или дори 40 мегапиксела, щом вече има и такъв телефон, все пак тука става въпрос за матриза която тежи по малко от 1 грам и с обем от 5 кв.милиметра. Второ щяла да заеме паметта, Ами един че две SD карти от по 64 Гигабайта памет ще заемат място и обем колкото един нокът а ще имат памет 128 гигабайта. Освен това защо трябва да се пазят в паметта снимките и без това едва ли някога някой ще отиде да ги вземе, изпраща към земята и си трие паметта така изобщо няма да е нужна и голяма памет. Трето затормозявал се процесора !! Ама извинявайте, но от миналата година се продават телефони с 4 ядрени процесори, самия 4-ядрен процесор не тежи повече от 2-3 грама и изобщо няма как да го затрудни и 200 мегапикселова камера и каквато и да е била програма. Единствено виждам проблем във скороста, но и там не разбирам причината да е толкова ниска. Как тука сателитния интернет може да е много пъ-бърз? Но дори и толкова ниска пак е достатъчна да праща снимки с 8 мегапиксела. Направо са Хвърлили милиарди за допотопна техника .
27
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
"Така че 2 мегабайтовите камери.....".Въй-въй-въй баш сакътлък! Тия камери явно са някакъв нов северноамерикански сорт :)
26
0
 
21
 
! Отговори
фото робот преди 11 години
2 мегапикселова камера означава ли 2 мегабайтова камера!?!?Аман от ашлаци...
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дежурните никаквици пак се опитват да се изс....т по въпроса , слава богу нищо и никой не зависи от тях.
24
7
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
същия този пейзаш може и в Тунис или Мароко да го заснемеш ,ква е гаранцията че това не е поредната американска шашма!
23
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
незнам какво претоварват, 1 iPhone струва $600мисията струва$3 000 000 000неразбирам :)
22
4
 
9
 
! Отговори
Марс прес преди 11 години
Дано не го набара това роботче някой Марсиански мангаль че с джелезо за 2милиарда ше падне пир и никаква снимка няма да прати на продуцентите от НАСА Пиктчърс :)))
21
1
 
23
 
! Отговори
NASA преди 11 години
Днес.бг, ами да бЕхте закачили едно iPhonе-че на врата на Curiosity да го видим какви "многопикселови" снимки щеше да прави при +/-200 градуса температурни разлики. Бегайте на сайта на NASA да видите "нискокачествените" снимки!Ей че големи разбирачи се оказаха всички!!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сетихте се и вие да я пуснете тази новина ... както винаги последни. Поздравления.