Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?

Снимките от Марс не трябва да са с голяма резолюция, за да не претоварват робота
13 авг 2012 16:10,
166
Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?
Снимка: Reuters

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Curiosity" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2 мегапикселови, докато тези на нашите айфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така?, пита в."Дейли мейл".

Как такъв скъп космически апарат се оказва снабден с толкова нискотехнологични камери? Две са причините. Първо, снимките не трябва да са с много голяма резолюция, за да не претоварват компютърната памет на робота.

Второ, при предаването им на Земята при по-тежки файлове и при разстояние от милиони километри свалянето им би отнело много време. Малкият 2 мегапикселов обем на снимките ще даде възможност на "Curiosity" да направи много повече кадри по време на планирания си 2-годишен престой.

Камерите за "Curiosity" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си. А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.

Освен това междупланетните комуникации са много сложни. "Curiosity" първо изпраща данните си на спътниците, кръжащи около Марс, които от своя страна ги препредават към Земята.

Трансферът върви със скорост 128 Кbs, която е доста бавна в сравнение с бързия интернет, който ползваме вкъщи. А към нашата планета може да бъде предавана информация от Марс в обем само от 250 мегабайта дневно. Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: камераМарсснимкиCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
6
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
онбашията, пущай битивито и не си напрегай и без това малкия мозък че ще те заболи главата.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бяхме ние, българите, пратили куриосити, то отдавна до сега да имаше 100 мегабитов интернет между марс и земята, защото все пак трябва торенти да се свалят и нямаше да има проблем и 42 мегапикселови камери да му бяхме сложили :)
17
6
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Правилно, направен е за да преточи данъците на американския бачкатор
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей че простотия, ама какво оправдание само.... все едно всички тука за първи път виждаме снимка, и камерите ги открихме оня ден... то сега и за Марс ще има едни лъжи, като навремето за луната.... Сори, ама на такава снимка от 2 мегапиксела и аз няма да се разпозная ако се намирам на повече от 10 метра от камерата, пък тези какви изследвания и наблюдения ще правят не ги знам....
15
12
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
защото тези мисии са едни перални за пари да се ошушква американския данъкоплатец!Защо не се пратиха сондата в района Сидония където има какво да се види а не на няква пустош!
14
3
 
31
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
а, и като ви чета тъпите конспиративни коментари, се чудя въобще кой работодател се навива да ви дава дори 300 лева? много *** хора има, говоря за работодателите, то за конспиралниците е ясно
13
1
 
15
 
! Отговори
Адам Земляниновски преди 11 години
Няма страшно марсианците ще поставят по-долбри камери за снимки от 12 мегапиксела и с тяхния интернет ще ни го предават.Някой да е очаквал да се снима там райски градини в зеленина и водопади и птички и сърнички да щъкат се лъже.Успех си е до сега на нашата плането не е кацнал още чужд робот от друга планета и да ги питаме как виждат земята. Сигурно ще кажат че сме я превърнали в пустиня... дано ние пък земляните направим от пустиня Марс в райско кътче в Галактиката.
12
4
 
24
 
! Отговори
Чакай... преди 11 години
Значи ако реша да отида на Марс и искам да си чета любимия Днес.бг от там, ще среща трудности? Неееее, благодаря, дръжте си Марса.
11
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупчета Кюросити не е направен за да задоволява вашето любопитство , не се занимавайте с неща от които хал хабер си нямате понятие.
10
0
 
35
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
128 килобита от марс до тука си е направо чудесна скорост, моладжиите свикнали да свалят с по 4 мегабайта за секунда не могат да си представят какво е това да пращаш сигнал от марс
9
1
 
32
 
! Отговори
cameraman преди 11 години
По-важното в случая са не мегапискелите, а опитката ...
8
22
 
19
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
Снимките не трябва да са с голяма резолюция, че да не вземе някой по наблюдателен да забележи детайл който доказва абсолютните лъжи на американските пропагандатори че това са снимки от марс ;)
7
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-вероятно отдавна са намерили нещо.И май само децата биха повярвали,че "марсоход" за няколко милиарда няма достатъчно мощен комп за да прави 10 мегапикселови снимки.. Просто знаят нещо което искат да си остане само за тях.Засега.Може би са открили останките от нещо извънземно?Може би нещо друго... Хах, ще умра от смях ако са намерили останки от човешки същества загинали преди милиарди години.Заради глупост или заради катастрофа?Кой знае..
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Izpratete si 8-megepixelovite iPhone-i na mars da vidim kolko 6te izdarjat. Si4ki mnogo znaite tyka.
5
7
 
54
 
! Отговори
Stan преди 11 години
"Защо айфонът ни" ...явно в редакцията всички сте с айфони или? :) Всеки път се удивлявам от вашите статии :)
4
14
 
10
 
! Отговори
pisho преди 11 години
пиксове, байтове, - тука стана голема машавеца
3
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ни се смеят марсианците с тези 2 мегапикелови камери.
2
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-скъпите снимки на пустинен пейзаж правени някога. Поздравявам НАСА за успешната мисия, обаче това е истината.
1
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да не се вижда, че са похарчили милиарди напразно