НАСА праща нов апарат на Марс през 2016 г.

Ще проучват дали на Червената планета има "марсотресения"
21 авг 2012 12:21,
101
НАСА праща нов апарат на Марс през 2016 г.
Снимка: архив, Reuters

След "Curiosity" НАСА ще изпрати още един космически апарат на Марс през 2016 година, съобщиха световните агенции. Предполага се, че новият марсоход "ИнСайт" ще започне работа през месец септември 2016 година, а неговата мисия ще продължи около две години.

По замисъла на специалистите в рамките на тази програма на повърхността на Марс ще бъдат доставени геодезически инструменти, които ще позволят изучаването на процесите на формирането на Червената планета.

Проектът ще бъде с международно участие. Създаденият във Франция сеизмомер ще позволи да се установи има ли "марсотресения", аналогични на земните. Германската пробивна установка ще улесни сондирането на марсианската почва до 9 метра дълбочина.

Общото ръководство ще се осъществява от Лабораторията за реактивни двигатели в град Пасадена, щата Флорида, която отговаряше и за осъществяването на мисията на "Curiosity".

Още по темата
Експертите считат, че новият проект ще бъде сравнително евтин. Неговата стойност няма да надвиши 425 милиона долара, а това е почти 6 пъти по-евтино от мисията на марсохода "Curiosity".

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че "Curiosity" за пръв път е разгънал роботизираната си ръка. В следващите седмици предстоят тестове и калибровка на 210 сантиметровата механична ръка и нейните многобройни инструменти - свредел,спектрометър, камера и др.

С нея ще бъдат събрани първите образци от марсианската почва, за да се установи дали съществуват някакви форми на микробен живот на Червената планета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: МарсCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Ами кислорода е елемент от ракетното гориво бе - иначе как ще гори каквото и да е - единия вид течно гориво се състои от керосин и течен кислород , другия вид - хидразин и диазотен тетраоксид...Ама кво ли ти обяснявам - по лесно ще ме разбере някой дивак от джунглите на Нова гвинея отколкото *** като тебе...Айде върви да пасеш..
78
2
 
0
 
! Отговори
асдф преди 11 години
До *** off"Или липсата на реактивна струя под "излитащия" лунен модул?"И къде ти го на луната кислорода дет ше изгори за да направи струята видима бе, *** с ***
77
2
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Аз си мисля,че все пак бъдещето е на носителите от типа Ангара която в момента се разработва в напреднал стадий..Модулна ракета композирана от стандартни модули ,даващи възможност за постигане на оптимална мощност за всяка мисия. Модулите са проектирани многоразови - с леко шаси,сгъваеми плоскости и малки двигатели за приземяване след суборбитален полет на обикновена самолетна писта..Течногоривни са - мисла,че хидразин и диазотен тетраоксид за окислител..
76
2
 
2
 
! Отговори
инженер преди 11 години
Та мисълта ми е , че ако Фалкон Хеви ще струва 125 милиона долара, то 6 ускорителя биха стрували 250 милиона и дори и без кросфадинг, една система от 6 такива ускорителя и първата степен на Ариана 5 , която се стартира след завършването на работата на 6 те ускорителя , би извеждала над 35 тона по посока Марс. Успехите на ARCA в леки ускорители, дават вяра , че Европа може в бъдеще сама да произвежда такива ускорители.Идея за подобна система но с 6 ускорителя на твърдо гориво имаше в миналото.
75
1
 
2
 
! Отговори
инженер преди 11 години
Вече не може да се каже : " това е ракета на течен O2 и H2 и следователно е по - добра". Трябва да е добре конструирана. Например ако последната степен има отношение на заредена с гориво степен към структурната и маса равно на 6 - 6.5 , дори и да има специфичен импулс от 465 сек, най - добрите степени на течен кислород и керосин не и отстъпват.
74
1
 
2
 
! Отговори
инженер преди 11 години
Французите и германците , като главни спонсори на европейската космическа агениция, водят разгорещени спорове за бъдещата европейска ракета Ариана 6 и за евентуална Ариана 5 МЕ. Интересно е, оказва се , че първата степен на Ариана 5 може най - ефективно може да се използува като последна степен на една тежка ракета. Liberty частен американско европейски проект го доказва . Това е така, защото отношението на напълно заредена степен към структурната маса е голямо над 12 )
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** off, учените в НАСА не се занимават с пропаднали пичове като теб без значение дали са руснаци, американцки, танганайци и т.н. Хората са качили данни, информация, снимки, филми, пратиха лунна почва из университети по целия свят, пък който не вярва да си плюе по форумите.Хората в НАСА имат друга по важна работа отколкото да ви убеждават шепа алкохолици в самата истина. Не знам НАСА защо избягват тия въпроси, може би по същата причина поради която, четеики ги щях да падна от смях и съжаление
72
9
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Разбирам раздразнението ти..Не е приятно да ти задават въпроси на които не можеш да отговориш! Щото в официалната НАСовска пропаганда, тия въпроси старателно се избягват..А под двете фотографии на които някакви неясни точки са обявени за лунни модули, има поне 500 коментара от АМЕРИКАНЦИ...И половината от тях смятат,че НАСА ги прави на *** с тия "отвратителни " снимки. Но изглежда у нас ,някои са по-американци от американците и нямат нищо против да ги правят на глупци...
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе *** off, май много са те ф****** руснаците за да стенеш толкова г*****.Човека те засипва с факти, а ти си рупаш ли рупаш.
70
6
 
2
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Разбира се ,че има снимки - на руските луноходи - щото са там...И нито една на лунния ровър или на някоя от стартовите платформи - щото ги няма...Има даже снимка на експлозията на Смарта - през септември 2006 г.на лунната повърхност - даже това не е пропуснато - ама от Аполотата - ни следа...Дай поне един линк с една единствена снимка на нещо от лунната "епопея" - няма да намериш...Кажи нещо за "третия" астронавт на снимката или как са стартирали "лунните"модули - с левитация ли...
69
5
 
3
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
На 6 март 2005 г. Европейската космическа агенция обяви,че нейния апарат Смарт1 е фотографирал районите на кацане на Аполо 11,16 и 17.Нито една от снимките не е публикувана и от този момент въобще ЕКА спря публикуването на снимки от апарата.В изявление от 11 май 2005 ЕКА заяви, че не си спомня такова нещо, въпреки,че Смарт1 снима и картографира АБСОЛЮТНО ЦЯЛАТА повърхност на Луната вкл. и обратната и страна..Явно от март до май е траял пазарлъка м/у ЕКА и НАСА за цената на мълчанието...
68
5
 
3
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Вярата в "кацането" на Луната е като вярата в Бог - всички знаят ,че го има, ама никой не го е виждал...Ама се виждат други неща - ако американците искаха да прекратят" спекулациите" относно лунната афера, що не снимаха поне едно от местата на кацане - имаха поне два апарата на окололунна орбита - "Лунар орбитър" и "Лакрос"- да бяха снимали ровъра или една от стартовите платформи - те и до сега би трябвало да са там, ама май няма какво да снимат...
67
4
 
1
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
До кой американски флаг ще ме изтърсиш - до тоя ли дето се "развява" на вятъра въпреки ,че на Луната няма атмосфера?! Или ще ми покажеш снимката на Олдрин на която във визьора на шлема се вижда "трети" астронавт?!Или ще ми обясниш как реактивен двигател с тяга 5,5 тона, който на земята би изкопал дупка 1,5 метра, на луната не е преместил и една прашинка от дебелия слой прах под лунния модул?!Или липсата на реактивна струя под "излитащия" лунен модул?!Едва ли ще можеш...По лесно е да вярваш...
66
1
 
4
 
! Отговори
Едно мнение преди 11 години
Доfuck off. Прочетох размяната на мнения, и трябва да ти кажа, че само на "инженера" написаното си струва времето. Изобщо не сте равностойни така, че това не е "беседа".Атлас 5 е с руски двигател на първата си степен, но ако е необходимо веднага могат даго сменят с щатски. Просто ще е по-скъпо. Не знам за материалите, но разликата в заплатите на работещите е голяма. И това за КАПСУЛАТА НА АПОЛО 13 направо ме разби. Такива като теб сте неизчерпаем извор на глупости. Е със здраве.
65
1
 
5
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off. Сатурн 5 беше уникална ракета, но тя беше много скъпа. И совалката беше опит да се усъвършенствува. Като вместо първата степен 2300 тона (течн кислород и керосин ) се използуват ускорители на твърдо гориви и по - голяма втора степен (течен водород и кислород) , но това не доведе до голям успех поради високи експлоатационни разходи. Използуването на стандартни ускорители като този от Ариана 5 (като последна степен) и тези на Фалкон 9 с Мерлин 1д или по - добри е решението!
64
1
 
1
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
До инженер: Благодаря за приятната беседа - удоволствие е да обмениш мисли с човек , който има истински аргументи , а аз досега попадам все на "събеседници" чиито основен аргумент е "мръсен комунист" За съжаление трябва да изляза - приятен ден...
63
1
 
3
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off. N1 - руската лунна ракета е с двигатели НК 33. РД - 170 е за руската ракета Енергия. Нейна модификация РД - 180 (половин мощност) се използува от американците. Последен вариант е РД 191 със същите параметри и малко по - лек относително и четвърт мощност. Мерлин 2 обаче има 322 сек спрямо 331 на НК 33, но отношение тегло тяга 1 към 150 спрямо 1 към 136. Не може да се измисли нова термодинамика, но това вече са съвсем незначителни разлики. Шансът на руснаците е да продават на САЩ.
62
3
 
1
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Мисля,че не е нужно отново да откриваме топлата вода - руснаците имат такъв носител - Енергия разработена от наследника на С.Корольов - Глушко..Параметрите и са впечатляващи - във вариант с 6 твърдогоривни ускорители има стартово тегло 2400 т при полезен товар 175 тона на ниска земна орбита!! Не е лошо нали?По отношение на носителите американците изотанаха заради загубеното време с безперспективния проект "Спейс шатъл" - ама човек се учи от грешките...
61
1
 
3
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off За да бъдем справедливи , трябва да кажем , че Фалкон Хеви със НК 33 , които вече щяли да се произвеждат и от САЩ би увеличила способността си да извежда товар на ниска орбита от 53 на 60 тона, което при стартово тегло 1400 тона е половината от Сатурн 5 със стартово тегло около 2800 тона. И това означава , че първата степен на Ариана 5 със 6 ускорителя Фалкон 9 и Нк-33 и кросфадинг би извеждала над 120 (към 140) тона на ниска орбита при едни съвсем прилични цени.
60
3
 
1
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Освен това програмата със совалките се оказа доста неефективна - цената на кг полезен товар е около 7000 дол. а при руснаците със Съюзите - 1300 дол. От 17 астронавти загинали при мисии - 14 са със совалките и 3-*** изгорели в Аполо при тестове, а руснаците от ерата на Восток до сега имат 4 загинали при мисии космонавти...Голямо "превъзходство" няма що...И сега за да изведат нещо по-голямо от перална машина купуват "остарели" руски двигатели...