НАСА праща нов апарат на Марс през 2016 г.

Ще проучват дали на Червената планета има "марсотресения"
21 авг 2012 12:21,
101
НАСА праща нов апарат на Марс през 2016 г.
Снимка: архив, Reuters

След "Curiosity" НАСА ще изпрати още един космически апарат на Марс през 2016 година, съобщиха световните агенции. Предполага се, че новият марсоход "ИнСайт" ще започне работа през месец септември 2016 година, а неговата мисия ще продължи около две години.

По замисъла на специалистите в рамките на тази програма на повърхността на Марс ще бъдат доставени геодезически инструменти, които ще позволят изучаването на процесите на формирането на Червената планета.

Проектът ще бъде с международно участие. Създаденият във Франция сеизмомер ще позволи да се установи има ли "марсотресения", аналогични на земните. Германската пробивна установка ще улесни сондирането на марсианската почва до 9 метра дълбочина.

Общото ръководство ще се осъществява от Лабораторията за реактивни двигатели в град Пасадена, щата Флорида, която отговаряше и за осъществяването на мисията на "Curiosity".

Още по темата
Експертите считат, че новият проект ще бъде сравнително евтин. Неговата стойност няма да надвиши 425 милиона долара, а това е почти 6 пъти по-евтино от мисията на марсохода "Curiosity".

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че "Curiosity" за пръв път е разгънал роботизираната си ръка. В следващите седмици предстоят тестове и калибровка на 210 сантиметровата механична ръка и нейните многобройни инструменти - свредел,спектрометър, камера и др.

С нея ще бъдат събрани първите образци от марсианската почва, за да се установи дали съществуват някакви форми на микробен живот на Червената планета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: МарсCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Има неточност в статията - "Insight" няма да е марсоход и да се придвижва, а ще кацне и ще си остане на място.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
rasvalihme zemiata sega i mars e nared, pa se 4udime za6to klimata se promenia, zemetreseniata se za4estiavat i usilvat. za6to ne mozeme da ziveeme na zemiata, kakto e syzdadena i ne ostavime na mira dr. planeti?????
17
6
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Моят...братчед Гошо от Марс,ми се...обади,че открива постоянно действащ...сервиз за всички видове и марки...марсоходи,американски и...руски.Заредил е сервиза и с части за Лада Нива,стар и нов...модел,с оглед на растящият интерес към тези...возила от марсианците.(платена реклама)
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пращат те... Пращат, ама май не пращат по-далече от "Аризона"! Идеален начин да гушнеш милиарди доларчета от американските данъкоплатци!
15
5
 
2
 
! Отговори
:) преди 11 години
NASA ste tursi neft na Mars :))) tova e misiqta na tiq pohodi :))gorkite marsianci, ste im razkopaem planetata dano ne gi razsurdim mnogo :)))
14
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Чел, чел не дочел :):) Правят се експерименти ама не баш такива.... ще трошат една камара пари зада тестват някакъв си лазер на друга планета, усещаш ли липсата на логика :):)Та с въпросния лазер не се дупчат скали за да се тества самия лазер. изгаря се част от скалата зада може после да се изследва химичния състав на изпаренията, тоест на скалите.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човечеството разполага с технологии, за които повечето хора дори не подозират.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"От всички чудеса на Вселената най-великото е човекът." - Аристотел
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече на Марс има марсоходи, правят се експерименти като пробиви на скали с лазерен лъч, и всъщност каква е силата на този лъч и твърдостта на скалите там. Достатъчно е да проверите в сайта на НАСА.
10
0
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Не е стъпвано, щото са ходили на ръце ....
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има разбира се! 3 македонски града са съборени от заметресения и 2 от вулкани!
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента съм сигурен, че на марс са стъпвали и хора на "НАСА", дори може би има и някакви сгради.. Същото важи и за Луната - въпросът е не дали е стъпвано там, а колко пъти.. Много неща се крият от хората
7
4
 
9
 
! Отговори
ПРОГРЕСОР ДО 5 преди 11 години
Има руски марсоходи ама не работят.
6
7
 
3
 
! Отговори
2016 ??? преди 11 години
Е тия пичове спят ли ? Не са ли чули за Фондация Кеше още ? Те апаратче да изпратят и то пътува 2 години до там - хаха. С новите технологии на Кеше до там се стига за 6 дни с туристическа обиколка на луната!!! Все едно се изфукаха с 486МХ 200Мегахерца !!!
5
6
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
бла- бла. На Марс има руски марсоходи.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Технологична новина - преброяването на *** в Интернет
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А руснаците, пак ще правят това което правят последните десетилетия. Ще стоят ще гледат и ще отпиват по чаша водка цъкайки с език.
2
16
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Е няма по- прости хора от американците. Вместо да използват парите за да облагородят Сахара например (което ще има ОГРОМЕН ефект), се занимават с глупости.
1
11
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
6te HAARP- nat i Mars.