"Космически гълъби" - спецслужбите за бизнеса

Малки сателити, добри снимки, евтини цени
25 авг 2015 21:46,
6
"Космически гълъби" - спецслужбите за бизнеса
Снимка: bgonair.bg

Как бизнесът може да печели от космическите технологии? Американската компания Planet Labs дава отговор на този въпрос.

Тя произвежда малки космически сателити, с големина под половин метър. Основната им функция е да правят снимки с широка резолюция на всяка точка на света. Как могат да бъдат полезни?

Наричат ги гълъби. Те се изстрелват от МКС. Много са малки, по-малки от един фут, но телескопичните им камери са мощни. Те правят снимки с висока резолюция на всяка част от земната повърхност - от петролните полета на Тексас, до китайските ТЕЦ-ове, или аржентинските литиеви мини.

Всичко се прави в американската компания Planet Labs - и проектирането, и конструирането. Вече 13 апарата с името "Космически гълъби" са били произведени от 2014 г.

Гълъбите-машини се захранват от слънчеви панели. Всеки гълъб разполага с радио приемник, крила, които се разперват в орбита, и издръжливост.

В сравнение със сателитите на НАСА те са стотици, хиляди пъти, по-евтини. Това прави снимките на Planet Labs достъпни. Те са като спецслужби за бизнеса и инвеститорите могат да печелят от тях.

Ако те са хедж фонд в Ню Йорк, например, ние можем да им помогнем, като следим производството в различни части на света всеки ден, обяснява представител на компанията.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Различните хора гледат различни неща. Важното в случая е миниатюризацията. През 1973 сигурно не сте си и представяли че ще имате компютър в къщи. Поредицата Галактика имае едни Лингофони дето не можехме да си представим какво представляват и дали са преносими. Сега имаме Смартфони.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не виждам кой знае какво практическо приложение. Не мисля, че могат да заместят изкуствените спътници. Най-много за правене на снимки за удоволствие и изкуство да се използват, само че това какво общо има с бизнеса. Как точно ще следиш производството с такова нещо? Аз работя в голямо производствено предприятие и ви казвам, че това е сложен процес и с подобни снимки нито ще се вижда нещо, нито пък и да се вижда, ще се разбере нещо особено.
3
1
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Кое да чистим? Може би няколко миниатюрни прашинки по космическите стандарти, които така или иначе ще изгорят при сблъсъка с земната атмосфера?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"снимки с широка резолюция"?Дано резолюцията им да е и поне малко дълга.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво навлизаме в Космоса, но кой ще чисти след нас?