Атмосферата на Марс "издухана" от слънчеви бури, заплашват ни и нас

Преди милиарди години Марс била топла, влажна, с много вода
Обновена: 6 ное 2015 12:54 | 6 ное 2015 09:50,
35
Атмосферата на Марс "издухана" от слънчеви бури, заплашват ни и нас
Снимка: Reuters

Вече е ясно какво се е случило с климата и атмосферата на Марс.

На пресконференция НАСА обяви няколко големи научни открития на мисията си Maven.

Учените вече знаят: преди милиарди години Марс е била топла и влажна планета с дебела атмосфера, която пази хубавия климат на планетата. Марсианският пейзаж някога е бил от дълги реки, водещи към езера и океани. Този свят обаче контрастира напълно със сухата и студена планета, която познаваме днес. Въпросът, който вълнуваше учените, беше какво се е случило, за да се променят така динамично природните условия там.

Отговорът се оказва прост: вятърът. Измерванията на Maven показват, че слънчевите магнитни бури буквално са издухали марсианската атмосфера. Те са отстранили от атмосферата газове като кислород и въглероден двуокис от планетата - важни елементи за живота.

Това откритие може да означава, че атмосферата е загубена в много ранна фаза от историята на планетата.

"Теоретично това може да се случи и със Земята, която също губи йони", коментираха от НАСА по време на конференцията. Но планетата ни засега е добре - магнитното й поле я защитава от "издухване".

Maven също така е установила сияния на Марс, които наподобяват северното сияние на Земята. На нашата планета те се образуват, когато заредени от слънчевия вятър частици влизат в магнитното поле. Там се сблъскват с атоми на газ в атмосферата.

 Причината за полярното сияние на Марс вероятно е остатъка от магнитно поле на планетата, което означава, че вероятно то е видимо на по-голяма площ.

Друго основно откритие е, че част от праховите частици на Марс са от междупланетан произход. Тоест - от други космическа тела са.

Мисията Maven беше изстреляна през септември 2014 г. Неговата цел беше да установи какви са били климатичните промени, настъпили на планетата в последните 4 млрд. години.

Ето и как се е случило всичко това:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Галилей преди 8 години
НАСА пак се н......аса, не вярвам да са чак толкова *** или нас не взимат за ливади..какъв слънчев вятър ги вее на бяла кобила......какви 5 лева.....И без да си астроном е ясно, че в посока от Сльнцето навън....Марс е СЛЕД Земята и е на стотици милиони км. по-далеч от Слънцето от нас. Така че ако е имало такъв слънчев вятър пърево щеше да отвее Земята.....Много моля пишещите да мислят малко повече, а не да препечатват всяка глупост на НАСА. Излага те се....
20
2
 
4
 
! Отговори
Марин преди 8 години
От НАСА много са го закъсали за пари. Снощи си изгубих времето да гледам този цирк. Това се знае от хиляда години.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21До някъде си прав, но има още фактори.Ще те оставя да поразсъжаваш над въпроса за течното ядро, магнитното поле и връзката им с атмосферата и слънчевия вятър.
18
4
 
6
 
! Отговори
тццтцтцтцтцтцтц преди 8 години
ми че то се знае от 1000 години ,че слънчевият вятър е отнесъл атмосферата на Марс
17
7
 
2
 
! Отговори
е преди 8 години
отново CGI матрЯл от наса... ако някой го интересува има клипчета в тубето на интервюта с майстори на видео обработката които са работили за наса... защо им са били явно всичко което се вижда там горе не е толкова привлекателно за окото и трябва да се доокраси преди да бъде пуснато в медийте. истината е, че просто смучат милиони долари а резултатите от работата им са материали с ниско качество на които служители от наса трябва да обяснят какво точно се вижда. 10х NASAWOOD за новата боза:)
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ме грее това? Да не би тази новина да ми плати сметките за ток и парно?
15
3
 
13
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тази "новина" беше господстващата теория още когато бях хлапе (а това беше доста отдавна).
14
0
 
24
 
! Отговори
мда преди 8 години
Колко м ее яд че трябваше от всички коментара да прочета толкова глупости от политически до битови за да намеря написаното от някой който явно разбира материята и да прочета нещо интересно... Защо се пънете господа платени писарушки дори под такива статии като тук освен вие самите никой не се интересува от глупавите ви коментари.. Оставете глупавите си коментари за политическите новини и дайте възможност на хората които ги интересува тази тематика да прочетат нещо на спокойствие.
13
2
 
4
 
! Отговори
шут в г*за преди 8 години
Недейте стряскате така! На 3 и 4 ноември при залез гледах някакво интересно явление в небето. А то се оказало полярно сияние заради необичайно силен слънчев вятър.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"топла, влажна, с много вода"......., много еротично! :))))))
11
2
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Да. Има такава теория но много я отричат. В една руска социална мрежа я коментирахме и повечето участници казваха защо няма доказателства, парче метал или друго да е останало. Може много да се коментира на тази тема.
10
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз знам тайната на Марс. Атмосферата е "издухана" от марсианските седе..сти. Доказвам го с факти. След идването си в България през 1989 година издухаха над 60% процента от младите хора в чужди държави.
9
9
 
19
 
! Отговори
Добра теория преди 8 години
И докато чакаме слънцето да издуха атмосферата на земята, гепаджийте ще опоскат бантустан!
8
1
 
9
 
! Отговори
до номер 5 преди 8 години
Поздрав с песничката: "Оооо, колко си ***!!!! Има ли смисъл с теб да говоря?"
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 2Земята има магнитно поле, което отразява слънчевия вятър.
6
1
 
18
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Гравитацията на Марс е около 2.5 пъти по-малка от земната съответно втората космическа скорост е около 6km/s срещу 11.2. Съответно дисипацията е значително по-силна - повече молекули, атоми и йони имат скорост превишаваща втората космическа и това неизбежно води до загуба на значителна част от първичната атмосфера в сравнително кратко време. За сравнение Юпитер с около 2.5 пъти по силна гравитация от земната и втора космическа скорост около 60km/s е задържал първичната си атмосфера.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто и Марс е управлява със "финансова стабилност" и затова сега изглежда така :D
4
15
 
7
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Тия от НАСА запричличаха на "Въпрос на гледна точка" на ТВ7 :-)
3
22
 
7
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Дрън, дрън, дръм. И е било пълно с мармоти завиващи шоколад в станиол!
2
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това да не е същият "вятър" дето във видеоклипа развяваше американският флаг на луната?. ;)