Учените заснеха "зачеването" на нова планета

Тя е на около 450 светлинни години от Земята
19 ное 2015 21:20,
5
Учените заснеха "зачеването" на нова планета
Снимка: архив Reuters

Астрономи направиха първите снимки на планета в процес на формиране, съобщи Ройтерс. Предполага се, че откритието ще хвърли светлина върху това как гигантски планети се уякчават в ранните етапи от живота си, пише БТА.

Астрономите използвали телескоп в Аризона, за да наблюдават млада звезда в съзвездието Телец, която се намира на разстояние около 450 светлинни години от Земята.

Звездата, известна като LkCa 15, е сходна със Слънцето, но е само на 2 милиона години. За разлика от Слънцето, което е на 4,6 милиарда години, LkCa 15 все още е обградена от диск от газ и прах. В диска има голяма празнина, която е около 50 пъти по-голяма от разстоянието между нашата планета и Слънцето.

Астрономите подозираха, че гигантска планета орбитира в празнината. Откритието им е потвърдено с инфрачервени снимки на планетата. Тя се вижда на снимките заедно с една или две планети посестрими.

"Учените за пръв път откриха също химичния отпечатък от свръхгорещ водороден газ, който се изхвърля от прашния диск към планетата, а това свидетелства, че тя все още е в процес на формиране - заяви ръководителката на изследването Стефани Салъм от университета на Аризона. - Тази млада система за пръв път предоставя възможност да се изследват формирането на планета и директното взаимодействие между диска и нея".

Нито една от близо 2000 планети, открити извън пределите на Слънчевата система, не е в процес на формиране. Астрофизикът Чжаохуан Чжу от Принстънския университет увери, че откритието ще помогне на учените да подобрят познанията си за формирането на планетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
опа преди 8 години
Нали света е създаден за 7 дни :)
2
0
 
3
 
! Отговори
Орион преди 8 години
Разбира се,че е македонска ...що за въпрос?!?
1
0
 
16
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
македонска или турска е