Прогнозата на Хокинг: Човечеството няма да умре!

Според него ще оцелеем като създадем космически колонии
19 яну 2016 21:51,
106
Прогнозата на Хокинг: Човечеството няма да умре!
Снимка: Reuters. архив

Човечеството е в риск от опасностите, които създава самото то, заяви професор Стивън Хокинг пред BBC.

Ядрената война, глобалното затопляне и генно изобретените и модифицирани вируси са сред опасностите, които знаменитият учен откроява.

По думите на професора, прогресът на науката и технологиите ще създаде нови пътища, които човечеството може да обърка.

Хокинг прогнозира, че човечеството в крайна сметка ще създаде колонии на други планети, за да оцелее.

"Въпреки че шансът за бедствие, което да унищожи Земята е малък, това все ще се случи в близките хиляди и десетки хиляди години", коментира той.

"До това време ние ще сме вече в Космоса, ще сме достигнали други галактики, така че катастрофата на Земята не означава край на човешката раса", обясни професор Хокинг.

Ученият обаче беше категоричен, че тези колонии няма да са факт в близките 100 години и призова човечеството да бъде много внимателно до тогава.

Парадоксалното тук, отбелязва BBC, е, че учен идентифицира научният прогрес като основен източник на нови заплахи. Но това не е нещо ново - в предишно интервю професор Хокинг коментира, че изкуствения интелект може да стане достатъчно мощен, за да заличи човешката раса. Въпреки това обаче професорът е оптимист.

"Ние няма да спрем с прогреса, трябва да разпознаваме опасностите и да ги контролираме", коментира ученият.

Стивън Хокинг посъветва младите учени да не спират да се възхищават на вселената. Но той също така заяви, че бъдещите поколения изследователи трябва да са наясно как научно-техническия прогрес променя света. Младите учени трябва да са тези, които да помагат на света да разбират науката.

"Важно е да се гарантира, че тези промени са в правилна посока. В едно демократично общество това означава, че всеки трябва да има основни познания в науката, за да се взимат информирани решения за бъдещето", заяви Хокинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
26 преди 8 години
До Осман 18Определено имаш право но това са само ЕДНА МАЛКА ЧАСТ от РИСКОВЕТЕ.Или с думи прости, шансовете на хората да оцелеят клонят УСТОЙЧИВО към НУЛА.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив, ще умре и това е доста сигурно.Всичко което се ражда и умира.Ако билогичният живот беше устойчив то около нас щеше да бъка от извънземни и други цивилизации.Няма да го бъде хюманкайнда и това е............. за зло или за добро.Знам че този е доста умен но този път бърка.............или пък се опитва да успокои хората че и без това изтрещяха.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познай кой говори...Машината или човекът...
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ други учени мислят и оставят следа в своята сФера, само че тоя *** ни го набутват умишлено за да ни разклаща. ту има Бог, ту няма, ту извънземните ще дойдат, ту няма, ту ще умрем, ту не...
12
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toz ot Snimkata ne e li Boiko Borisov kak nahluva u sada i gi razpar4etliosva na sudii sadeta i suduetaama mnoo si meza na toz deto , takova, onokova de-samo kak Boce rita futbolo ako e partiziran na ferari kat tva Buto_fero
11
7
 
5
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Изобщо не е сигурно. Ако не се избием помежду си може да се появи някой огромен астероид който да ни погуби. Още по страшно ако някоя Свръхнова ни изпрати при някоя черна дупка или в ядрото на Слънцето.. Може Бетелгейзе да избухне...всъщност тя вече може би избухна но ние все още не знаем заради скоростта на светлината. Но май най вероятно ще се самоунищожим.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека е болен и затова изглежда така , стига го обиждахте
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
човека живя,бори се и мисли,това са нещата,които можеше да прави,сподели своите мисли с нас и аз съм доволен,че го има,че толкова много хора го чуха и остави следа в своята свера
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ не създава из.ро.ди
7
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дявол в човешки образ... Господ не създава ***. Махнете тази снимка, *** ужаса.
6
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пише само приказки от шипковия храст, или по-точно краде. Той и Айнщайн с фалшивите си теории върнаха света с 100 г. назад.
5
8
 
11
 
! Отговори
хммм преди 8 години
Да бе и аз си спомням като каза че ще ни изпотрепят извънземни. Сега друга песен пее, такива като него все веднъж улучват и ги слагат по ичебниците. Моите извинения беше прекрасен физик на времето, но много започнаха да му се птеплитат мненията.
4
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pusnete na 4oveko Tuhlata na rozovata te4nost i da si pie hapovete...ko go gnetete 4oveko; em edva sedi, em edva se vozi a treba da misli za Vselenata...
3
5
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
за не разбралите, исках да кажа ДАЛНОВИДЕН. Ама все тая, всеки може да приема думите му както си иска.
2
34
 
12
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Голям фантазьор...
1
11
 
33
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
просто голям.