Край Плевен: Ценна находка с най-старата писменост!

Плочката ще докаже, че на Балканите се е пишело преди в Шумер и Египет
23 авг 2016 13:30,
24
Край Плевен: Ценна находка с най-старата писменост!
Снимка: архив Булфото

Археолози попаднаха на ценна находка край плевенското село Рибен. Те откриха глинена плочка с пиктографски знаци на 7 хиляди години.

Находката може да се окаже свидетелство за най-старата писменост, намирана досега в световен мащаб, прогнозират специалисти. За момента обаче плочката остава достъпна само за учените. Очаква се да бъде показана публично чак догодина, съобщи БНТ.

Керамичният фрагмент с пиктографски знаци е открит при проучване на римска крайпътна станция.

"Селището, което е преди това, е от 5 хиляди години преди новата ера. Обхваща един период от каменно-медната епоха - единствен за световната история. Каменно-медната епоха е чисто балканска", разказа Володя Попов, директор на Регионален исторически музей - Плевен.

На Балканския полуостров до момента има около стотина фрагмента със знаци, които според Попов говорят за протописменост, доста по-ранна от тази в Шумер и Египет. Намерената край Рибен плочка е убедително доказателство за това, смята музейният директор.

"Тези пиктографии са кодифицирана информация", добави той.

Засега обаче ценната плочка не може да бъде видяна от неспециалисти. Това ще стане едва след националната конференция на Археологическия институт на БАН в началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че сега няма да показват снимка на артефакта, нито после, нито скоро. И така, докато отшуми. Как си представя някой тоНОвете британски енциклопедии с лъжлива история за българите да бъдат низвергнати. И все пак, малкото камъче обръща каруцата, а Истината е като шило в торба, който и да я крие. А местните продажни псевдонаучни фактори да се скрият нанякъде. Отдавна просрочиха и вонят като каца с кисело зеле през април.
19
0
 
4
 
! Отговори
Язе преди 7 години
Не забравяйте, че след завоюването на Константинопол турският султан е бил на крачка да приеме християнството. Разпоредил е да се преведе библията на турски и се е съветвал с константинополския патриарх. Искал е да бъде признат за Император на Рим. Като последствие от това е дал право на Патриарха на Константинопол да управлява всички християни във владенията му. Това превръща гърците в държавнотворен народ в отоманска империя. Първото което правят е унищожаването на Българската патриаршия.
18
0
 
7
 
! Отговори
Язе преди 7 години
До гледах предаванеГоляма част е унищожено при падането ни под турско. Друга част е изнесена в Европа и най вече в Русия. Една малак част е в съвременна Турция (добре скрита). А това което е останало по манастирите е унищожено от фанариотите-гърци за тези 400 г. в който са управлявали българската църква. Докато турците са ни клали като ***, гърците са ни унищожавали духовно чрез заличаване на паметта. Ето там са ни изворите от историята и продължават да ни крадат и заличават.
17
0
 
5
 
! Отговори
Даньо преди 7 години
В главата ти е пълен тюрлю-гювеч от тезите на официалната полит. история.Но само да отбележа ,че от страниците й мирише на мухъл.БАН историците се чудят какво да правят,даже сега и ще крият плочката.Пълни нещастници.Доказано е че сме траки и точка.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...кодифицирана информация" - WTF?!?
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намерили са визитка на Лили Иванова!
14
3
 
16
 
! Отговори
от Ванга: преди 7 години
"Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град.""Българското писмо е едно от най-старите на земята."
13
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито тези, които са оставили древните артефакти в Турция са турци, нито тези в Грузия (Дманиси) са грузинци, нето тези от Тартърия са румънци, нито намереното у нас е дело на българите. Аман от немислещи псевдопатриоти! Ние сме сплав от над 50 народа и племена. През хилядолетията тук са се срещали, воювали, измествали какви ли не - от предтракийското население до траки, елини, италийци, скити, готи, келти, славяни, прабългарите на Исперих, кумани, печенези и др. Няма чист расово народ в Европа
12
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е най-древната държава е Европа.Само нашата страна в целия свят е с най-дълго име което не се променя.Само трябва да излезе истината, че тук от край време са живели българи, а не както ни учеха че сме смесица, ала-бала
11
5
 
9
 
! Отговори
arlo преди 7 години
ancient-origins.net/news-history-archaeology/archaeologists-find-12000-year-old-pictograph-gobeklitepe-003441Сори, в Турция имат на 12,000 години. Тази партенка, че все сме най-стари (големи,велики,надарени, красиви, а - да не забравя - и умни!) само показва общиата ни принадлежност с макетата.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имало е древни хора вече няма. Сегашните българи сме на 99% наследници на диваци от Азия- славяни или българи номади. Дори и в сегашните условия се вижда, че по-простия ще победи накрая. Вижте шведите как се плодят и се наместват, вижте и нас.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гледах предаванеТочно преди Освобождението "отговорни фактори" са се погрижили да унищожат всички български източници за историята ни, за да ни натрапят иречековата! С мулета са изнасяни книжа от манастири - има го описано от монаси!
8
1
 
27
 
! Отговори
гледах предаване преди 7 години
за Калоян. Направи ми впечатление, че източниците, от които се черпи информация за него и делата му, са предимно от не български произход. Интересно къде ли са художествените произведения и документи, създадени от съвременниците му българи? Някой се е постарал да ги унищожи или ние самите сме направили това? Иска ми се да знам причината за усърдното заличаване на историята на тези земи.
7
8
 
21
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Факт е че тук е намерен и най-древният човешки скелет на около 12 хил. години. ДНК-то му съвпада с 80% от ДНК-тата на съвременните българи! Това опровергава по категоричен начин натрапената ни история, че предците ни са около 3 000 "пришълци" на коне с монголоидни черти през 681 г.!? И единствения източник на тази глупост са писанията на двама византийци!А съвременните българи сме "кръстоска" от многото преминали през територията ни завоеватели! Пълни глупости и такива открития опровергават това
6
2
 
45
 
! Отговори
rm преди 7 години
Ами хора, факт е, и последните 15 години излизат артефакти които доказват - че именнно на Балканския полуостров е имало цивилизации далеч преди Шумер и Египет.Това, че днешните българи сме шушляци - не е вина на предците ни - те са направили каквото е трябвало и каквото са могли - тук сме. Ние какво ще направим, вижда се с просто око - нищо.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате да кажете дека о Македония Плевенско, е найдена плочка со първите македонски букви, со първите македонски думи...дека Самуил е македонец. ;)
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да се мотаете - дайте плочката на световно неизвестния траколог"академик" и кардинал на на "Тракийската църква" граф Гайдарих, още Цветан Гайдарски (Гайд) и той тутакси ще я разчете. С такава бързина, както други люпят семки.
3
6
 
28
 
! Отговори
българин преди 7 години
Старобългарският календар датира отпреди около 7500 години, така че напълно е логично предците ни, които са го създали , да са имали в ония времена някаква писменост.
2
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма начин да е намерено в България и да не е най-древно ... и голямо, ... и високо, ... и квадратно ...., и дебело ...
1
30
 
16
 
! Отговори
11 преди 7 години
Да бе, то все нашто село най-голямо ... древно.