Океаните вдигат нивото си до 2 метра през следващите 100 години

Глобалната температура ще се повиши с 5 градуса
22 май 2019 00:49,
29
Океаните вдигат нивото си до 2 метра през следващите 100 години
Снимка: Pixabay

Двадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието "Протоколи на Американската академия на науките", според които до края на века нивото на океаните може да се покачи с два метра, предаде Франс прес.

Още по темата

Лоша политика, войни и суша. Заплашени ли сме от световен глад?

Според песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до споменатото покачване може да се стигне, ако до 2100 година се запазят сегашните тенденции и се стигне до глобално затопляне с 5 градуса по Целзий. При този вариант съществува и 5 процентова опасност нивото на океаните да се повиши до 238 сантиметра, предава БТА.

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото споразумение за климата и глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в твърде широка амплитуда - от 36 сантиметра до 126 сантиметра.

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика. То е един от главните фактори за повишаването на нивото на океаните наред с термичното разширяване на обема им, дължащо се на затоплянето на климата.

Ако се реализира песимистичният сценарий на учените Земята ще загуби 1,79 милиона квадратни километра суша и ще последва миграция на 187 милиона жители на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи трябва да се купува земя до Сливен и до Шумен за да са на първа линия.Бургас и Варна ще са под вода и ще бъдат атракции за разглеждане от водолази.
5
8
 
5
 
! Отговори
Книгата на Илай преди 4 години
Това ни очаква - света ще стане като във филма. Огромни пусти територии, храната и питейната вода ще са лукс, за да ядем ще трябва да хванем някоя птица или ***.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюТова го слушах и преди 15 години, а 15 години минаха и нищо особено не се е случило, а според тогавашните прогнози, за тия години апокалипсисът трябваше вече да е започнал.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, твърде бавно се повишава нивото на океаните. Като си купувах апартамента, планирах да е близо до морския плаж край София.
2
2
 
14
 
! Отговори
z-rock преди 4 години
Това в "Топлофикация", се превежда: Застудяване с 15 градуса!!
1
8
 
17
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
днешните ни проблеми ще изглеждат като джудже сравнени с това което предстои свързано с климатичните промени след около 10-15-20 год.най многоднешния преоритет като икономики и политически системи ще се обезсмислят пред предстоящите суши,наводнения,урагани,радиация и невъзможност да се произвежда храна на индустриално ниво както до сега,веднъж рухне ли растителността под влиянието на прекалено рязко и голямо изменение на температурите и сме обречени на огромни войни и глад