Голям астероид ще ни удари и нямаме защита... Дали?

Илон Мъск и НАСА влязоха в спор
21 авг 2019 16:54, Нели Христова
65
Голям астероид ще ни удари и нямаме защита... Дали?
Снимка: Pixabay

"Страхотно, не бих се тревожил точно за този, но голям камък ще ни удари и за сега нямаме никаква защита", това написа Илон Мъск в Twiiter преди няколко дни, но НАСА далеч не е съгласна.

Поредният изблик на създателя на Space X и Tesla дойде в отговор на статия, която съобщава, че НАСА започва да се приготвя за пристигането на астероидът "Апофис", който трябва да се доближи до планетата ни на 13-ти април 2029 година.

Апофис е името на египетския Бог на смъртта, което може да ви наведе на мисълта, точно колко е опасен летящият към Земята камък.

Мъск е прав за едно - няма нужда да се притесняваме точно от този астероид. Той ще ни подмине на няколко хиляди километра, но за пръв път толкова голям обект ще прелети толкова близо до Земята. НАСА ще се възползват от ситуацията, за да събере достатъчно информация, която да й помогне с планетарната защита.

Но втората част от туита на филантропа накара учените да цъкат с език. Мъск не обяснява какво точно има предвид под "голям камък", така че е трудно да се направи предположение, но на сайта си НАСА ясно отбелязаха, че в следващите 100 години нито един от познатите ни астероиди не заплашва Земята.

Разбира се, организацията изпита нужда да обясни на всички граждани, а и на Мъск, как стоят нещата.

"Въпреки че астероид, по-голям от 140 метра, няма да удари Земята в следващите 100 години, НАСА и нейните партньори изучават и работят по няколко метода за унищожаване на астероиди, които могат да застрашат живота ни."

Това, което НАСА твърди е, че дори и астероид да се насочи към Земята, ние имаме достатъчно технология да се справим с него. Организацията също така има цял отдел, който да се грижи за откриването на нови астероиди и да следи орбитата им, за да се знае къде са те в близките сто години. А ударът е почти невъможен - "големи камъни" падат на Земята веднъж на век - два.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише се масово само за катаклизми,краят на света,и как всички ще погинат.Изглежда че страховете на хората са най-големият бизнес.Като се наплаши стадото,то става послушно и върви на където го подкараш.Изглежда че основната роля на масмедиите е да контролират съзнанието.Може би съзнанието на човекът е неговият най-голям капитал,и който иска да го управлява,трябва само да може да манипулира страховете на хората.
38
2
 
2
 
! Отговори
анон преди 4 години
Дано си прав...
37
6
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Няма как 370 метров астероид да унищожи Европа това са пълни глупости. Ако се случи подобен сблъсък най-вероятно самия астероид ще се взриви на няколко километра височина и отделни негови фрагменти ще паднат на повърхността, да ударната вълна ще е доста силна, радиуса на пораженията може да достигне стотици километри, но толкова, няма да има ядрена зима. Най-важното е че знаем за опасността и можем да направим много за да я избегнем, ние не сме глупави динозаври.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е проблема ? Ако има заплаха от астероид , всичко което трябва да направят от НАСА , е да се помолят и платят на Русия и руснаците ще отстранят заплахата !
35
3
 
3
 
! Отговори
ЯКО преди 4 години
Яко но това нищо не е.. Нали ни обещаха, че 2012 год. ще е краят на света? Защо не идва тоя край? Поне света да се отърве...
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде,да ни удря и да се свършва,че ми писна вече
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатичните промени ще ни видят сметката преди астероида.
32
2
 
9
 
! Отговори
Лили Иванова преди 4 години
Спокойно, щом аз като жена преживях оня астероид заличил динозаврите, ще преживеем и този дружно.Отсега ви казвам- няма място за паника, не е толкова страшно!
31
3
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
По- скоро 1023 пъти по- вероятно е да спечелите 6-ца от тотото, ако играете тая лотария, отколкото да се надявате някакъв астероид да ви отърве от мъките ви.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това поне е нещо по-реално от 2012 г., когато целият свят беше подивял и чакаше края на света заради календара на маите.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя астероид ако е 370 метра дълъг при скоростта му от 50 км в секунда удари ли земята на сухо и поне 20% от човечеството няма го има.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е 2029 година е далече бе!Това са 10 години.До тогава ядрената война ще е свършила..
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 28 При падането на тоя 10 километров астероид освен заличаването на динозаврите и на 90 % от живите организми на земята настъпва ледников период за година и половина през която на земята е вечен мрак, защото се вдига такъв прах, че Слънцето не може да пробие до земята.
26
2
 
10
 
! Отговори
Сикиджамоглу преди 4 години
Да удря и да се свършва веднъж за винаги!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21 Бе да ти кажа тоя астероид ако падне на сушата в Европа и би я затрил. За справка оня астероид избил динозаврите преди 65 милиона години пада във водата в Мексиканския залив, вярно 10 км диаметър но все пак се пльосва във водата. А тоя с 370 метра улучи ли Европа в която и да е точка и европейци нет!
24
1
 
20
 
! Отговори
Дормон Сикиш Бубу преди 4 години
Според законите на ФИЗИКАТА, достатъчно е да го ударим леко от едната стран, с тяло, чиято маса е близка до тази на астероида УБИЕЦ. Моето дълбоко убеждение е, че за да го избутаме може да се изстреля Делян Пеевски (Шиши) и като се сблъскат, астероида ще се ВЧЕЗНЕ.После целият свят ще ликува, че сме се избавили от най-голямото зло на планетата - Шиши.
23
2
 
11
 
! Отговори
Свръх-интелигентен преди 4 години
Не е логично да разбиваш астероид с ядрена боНба.НАЙ-АДЕКВАТНОТО решение би било да се ИЗТЛАСКА с ракета ФАУ-2, от траекторията по която се движи и да си вари на майка си у пуууууутката.Дормон сикиш бубу
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 18 То ако не е астероид да удря САЩ, то това ще са братушките или извънземните. То друг сценарий няма в болните мозъци като Спилбърг и сие!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ни удря и да се приключва. То голям келепир, че изпонасрахме планетата Земя. Поне ще си отдъхне от нас след като астероида заличи човечеството.
20
3
 
8
 
! Отговори
Бояришников преди 4 години
ХААРП ХААРП ХААРП ФАЩ СА ВИНОВНИ СЛАВА НА ПУТИН СЛАВА НА СТАЛИН СЛАВА НА ЛЕНИН