За втори път: Черна дупка се сля с неутронна звезда

Това се е случило на 1,4 млрд. светлинни години от Земята
24 сеп 2019 22:33,
32
За втори път: Черна дупка се сля с неутронна звезда
Снимка: Pixabay

Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт регистрира изригване на гравитационни вълни, породено от сливане на черна дупка с неутронна звезда в съзведието Голяма мечка, на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята, предаде ТАСС.

Още по темата

Черна дупка погълна звезда в сърцето на Млечния път

"Става въпрс за едва второто регистрирано от учени подобно събитие - заяви физикът Кристофър Бери. - За съжаление успяхме да го проследим единствено с помощта на два детектора на LIGO, докато в същото време обсерваторията VIRGO бе включена, но но извършваше наблюдения. Трябва да анализираме в какво състояние са били инструментите, за да разберем дали можем да използваме събраните от тях данни."

Събитието получи временното название S190923y. То може да е едва второто от този род в историята на науката. Първото сливане на черна дупка с неутронна звезда, за което няма съмнения от страна на учените, бе регистрирано преди малко повече от месец в съзвездието Кит, на разстояние 770 милиона светлинни години от Земята, пише БТА.

Дотогава учените предполагаха за съществуването на подобни катаклизми въз основа на събрани от гравитационни детектори данни, които обаче се оказаха лъжливи сигнали, породени от случайни процеси на Земята. "Новото събитие също има вероятност да се окаже лъжливо", отбеляза Бери.

Поради тази причина ползващите обсерваторията LIGO учени очакват данни от европейските си колеги, които извършват изследвания с италианската гравитационна обсерватория VIRGO. Ако резултатите от наблюденията им са достатъчно прецизни, учените ще могат да разберат какво са регистрирали американските детектори на гравитационни вълни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павка - преписвачо, ако събитието е на 1.4 милиарда светлинни години разстояние - НЯМА КАК ДА Е В СЪЗВЕЗДИЕТО МАЛКА МЕЧКА.Това означава ,че е извън нашата галактика и се посочва ,че СЪБИТИЕТО Е В ПОСОКА СЪЗВЕЗДИЕТО МАЛКА МЕЧКА.Диаметърът на Млечния път е 120 000 светлинни години.
7
12
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Тука малко са сбъркани размерите .В млечния път на около 1,4 милиарда светлинни години :))))))) Още малко и в центъра на вселената ,а не в нашата галактика :)Как точно измерват гравитация между толкова отдалечени обекти ??? На разстояния извън галактиката ни има сила която надвива гравитацията .Това което са засекли не възможно да е гравитация .Защото тя протича между два масивни обекта .А гравитационните линии се обединяват и изкривяват .Не е възможно това да в гравитация .
6
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Пък черната дупка на "Патреотете" се разтури :)
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черна дупка и неутронна звезда са виждали само по филмите, тези на Лукас предимно!Вярвам повече на ясновидци.
4
22
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПАК ДОБРЕ, ЧЕ НЕ Е БИЛО НА 2.8 ТРИЛИАРДА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ А САМО ДА 1.4 МИЛИАРДА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ!!ЕТО ЗА ТАКИВА ПРОУЧВАНИЯ ОТИВАТ 80% ОТ БЮДЖЕТА НА НАСА И 99% ОТ БЮДЖЕТИТЕ НА ПОДОБНИ ОБСЕРВАТОРИИ!!!АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ АКО ЩЕ ДА Е ВЯРНА!
3
13
 
11
 
! Отговори
Асана преди 4 години
С две думи нищо не откриха!
2
10
 
6
 
! Отговори
Творецът преди 4 години
Ха-ха, космическото момченце пак е направило някоя гяволия на компютърната игра, наречена "вселена", а земите учени пишат глу.пости.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е едновременно чудовишно събитие за нас и заедно с това, като когато дъждовна капчица пльокне в окена за Вселената