Тя не изглежда като типичния учен: TIME обяви първото си дете на годината

15-годишната Гитанджали Рао създава множество нови технологии
4 дек 2020 14:15, Нели Христова
110
Тя не изглежда като типичния учен: TIME обяви първото си дете на годината

"Аз не приличам на типичен учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени", казва 15-годишната Гитанджали Рао в интервю за Анджелина Джоли. Тя стана първото "Дете на годината" на списание TIME.

Гитанджали е учен и изобретател от Денвър, Колорадо. Тя е създала нови технологии в редица области, включително устройство, което може да идентифицира оловото в питейната вода, и приложение за Chrome, което използва изкуствен интелект за откриване на кибертормоз.

Рао разказва, че още от съвсем малка имала една главна цел - да усмихва хората, да ги прави щастлив. А интересът към науката се появил във втори или трети клас. "Започнах да мисля как можем да използваме науката и технологиите, за да създадем социални промени. Бях на около 10 години, когато казах на родителите си, че искам да изследвам технологията на сензорите за въглеродни нанотръби в лабораторията за следене за качество на водата в Денвър, а майка ми само ме попита "Какво?" Знаете, че тази работа ще бъде в ръцете на нашето поколение съвсем скоро. Така че, ако никой друг няма да го направи, аз ще го направя", разказва тя пред TIME.

15-годишното момиче е избрано от 5000 деца в САЩ на възраст между 8 и 16 години.

"Не приличам на типичния учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени. Странно е, че сякаш хората имат разпределили роли в обществото според пола си, възрастта си, цвета на кожата си", казва Гитанджали и споделя, че това е изместило фокуса на работата й. "Сега не създавам само устройства за решаване на проблемите на света, но и вдъхновявам другите да правят същото. Защото, знам от личен опит, че не е лесно, когато не виждаш никой друг, който прилича на теб. Искам да изпратя на всички това послание: "Ако аз мога да го направя, значи можете и вие."

За целта Рао провежда уоркшопове, на които нейните връстници мога да развият таланта си.

"В момента работя по технология, която да помогне за откриване на биозамърсители във вода - например паразити. Надявам се тя да е евтина и точна, така че хората в страните от третия свят да могат да идентифицират какво има във водата им", казва Гитанджали за последния си проект и се хвали: "Наскоро постигнах целта си от 30 000 ученици, на които съм била наставник, което е страхотно. Това е като да създадете общност от новатори. Наистина се надявам, че работата, която вършат всички тези деца, определя иновациите като необходимост, а не като нещо, което вече е избор. Надявам се да мога да бъда малка част от това."

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
9
 
! Отговори
Dj Urban преди 3 години
Отново белия лош мъж. Явно това е нова опорка,която се ползва ако не бяха белите мъже останалата част от света да е по дърветата.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бибиНормално, след като има квоти за мебели и ги взимат без изпити.
34
2
 
2
 
! Отговори
:-) до 31 преди 3 години
Понякога имам чувството, че в българските сайтове пишат тpoлове от чужбина.
33
1
 
10
 
! Отговори
Do 33: преди 3 години
Пожелавам ти всичките ти внучки, деца и роднини да отидат да живеят в типичен американски квартал на Ню Йорк или Лос Анджелис.
32
15
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Ето, на Запад при демокрацията децата се развиват и стават учени от малки и откриват нови технологии, и Анджелина Джоли ги интервюира и ги слагат на първа страница на Таймс, а в Русия от малки започват да учат как ад правят водка самогон и да пият препарат за вана. Добре, че направихме правилния избор и сега сме със Запада да се развиват нормално децата ни и да живеем като американци, а не като руснаци!
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости!Интервю взето от Анжелина Джоли, която едва ли знае таблицата за умножение.Учените сега работят в екипи, а това дете говори фалшиви тези - била работила еди къде си и т.н. Къде ще работи, след като едва ли има изградени навици за научна работа, да анализира, пипнала е тук-там, имитирала нещо и хоп станала изобретателка.Всяко дете трябва да си изживее детството. Сега продължителността на живота е дълга и хората имат време за истински научни открития на 30, 40, 50, 60, 70 години.
30
3
 
3
 
! Отговори
До бибо-то преди 3 години
Ти май си пропускал този урок по география за расите ,но видимо ти имаш своя собствена класация за расите ,г-н диванен двокайджийски експерт,да?
29
3
 
10
 
! Отговори
анти-нпо преди 3 години
поредната Измама на Шорош и Племето му!
28
5
 
3
 
! Отговори
биби преди 3 години
Индийците не са бели last time I checked, господин расовоосъзнат.
27
6
 
3
 
! Отговори
:-) до биби преди 3 години
Първо, индийците са от европеидната раса. Второ, и в ЕС, и в България, а и Русия ли мнозинството в STEM специалностите са индийци?
26
2
 
9
 
! Отговори
Добре че преди 3 години
не са турили Гретито на първа страница пак. Това момиченце поне си мисли, че може с иновации и работа да подобри света, а не само с протести и паникьосване.
25
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Американско ТНТМ... 80-те години баш преди краха на социализма, се бехме напълнили с такива изобритатили.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ee drugo си е да слушаш чалга и да си лягаш с чичковци с напомпани мусули .. тез с науката ги забрави , на мен ми трябват силиконови жуки ..
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауБългарите смятат, че можеш да успееш само в ТеКеЗеСето, защото така го учи мужика 50 години.
22
9
 
10
 
! Отговори
биби преди 3 години
Мнозинството учените в STEM направлението са индийци, но откъде да го знае един празнодумец във форумите? Чета коментарите и си задавам въпросът, има ли по-злостен, ограничен, неинформиран, тесногръд индивид от бай ти ***?
21
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Наистина се надявам, че работата, която вършат всички тези деца, определя иновациите като необходимост, а не като нещо, което вече е избор--------Аз ли нещо не включвам или преводачката е била пияна?
20
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До :-) до БауБългарите пробили в САЩ също се броят на пръсти. Интересно защо ... Уж са бели :( Помисли в/у това и ще си отговориш на въпроса защо няма много черни сред известните учени :D
19
1
 
7
 
! Отговори
Гюлчатай Хасанова преди 3 години
Ох, искам и аз като Гитанджали Рао да открия технология за откриване на олово във водата и да ме снимат в Тайм и да ме интервюира Анджелина Джоли, ох!
18
4
 
6
 
! Отговори
:-) до Бау преди 3 години
Малката нищо не е изобретила, а ,,работи по проекти". Тя няма дори завършена гимназия. Второ, мнозинството от учените в STEM специалностите са бели мъже. Това да не са разните ви психологии, социологии и т.н.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деца от новата раса се раждат предимно в Русия и Китай. Известни са по целия свят, но тук ни пробутват някакво американче изобретило високи технологии.