Тя не изглежда като типичния учен: TIME обяви първото си дете на годината

15-годишната Гитанджали Рао създава множество нови технологии
4 дек 2020 14:15, Нели Христова
110
Тя не изглежда като типичния учен: TIME обяви първото си дете на годината

"Аз не приличам на типичен учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени", казва 15-годишната Гитанджали Рао в интервю за Анджелина Джоли. Тя стана първото "Дете на годината" на списание TIME.

Гитанджали е учен и изобретател от Денвър, Колорадо. Тя е създала нови технологии в редица области, включително устройство, което може да идентифицира оловото в питейната вода, и приложение за Chrome, което използва изкуствен интелект за откриване на кибертормоз.

Рао разказва, че още от съвсем малка имала една главна цел - да усмихва хората, да ги прави щастлив. А интересът към науката се появил във втори или трети клас. "Започнах да мисля как можем да използваме науката и технологиите, за да създадем социални промени. Бях на около 10 години, когато казах на родителите си, че искам да изследвам технологията на сензорите за въглеродни нанотръби в лабораторията за следене за качество на водата в Денвър, а майка ми само ме попита "Какво?" Знаете, че тази работа ще бъде в ръцете на нашето поколение съвсем скоро. Така че, ако никой друг няма да го направи, аз ще го направя", разказва тя пред TIME.

15-годишното момиче е избрано от 5000 деца в САЩ на възраст между 8 и 16 години.

"Не приличам на типичния учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени. Странно е, че сякаш хората имат разпределили роли в обществото според пола си, възрастта си, цвета на кожата си", казва Гитанджали и споделя, че това е изместило фокуса на работата й. "Сега не създавам само устройства за решаване на проблемите на света, но и вдъхновявам другите да правят същото. Защото, знам от личен опит, че не е лесно, когато не виждаш никой друг, който прилича на теб. Искам да изпратя на всички това послание: "Ако аз мога да го направя, значи можете и вие."

За целта Рао провежда уоркшопове, на които нейните връстници мога да развият таланта си.

"В момента работя по технология, която да помогне за откриване на биозамърсители във вода - например паразити. Надявам се тя да е евтина и точна, така че хората в страните от третия свят да могат да идентифицират какво има във водата им", казва Гитанджали за последния си проект и се хвали: "Наскоро постигнах целта си от 30 000 ученици, на които съм била наставник, което е страхотно. Това е като да създадете общност от новатори. Наистина се надявам, че работата, която вършат всички тези деца, определя иновациите като необходимост, а не като нещо, което вече е избор. Надявам се да мога да бъда малка част от това."

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ пропадат морално все повече. Това да оставиш индианци като тази на снимката да ти се подиграват, че са *** щом са бели, а тя умна щом черна.
15
14
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
завиждате, а? Неприятно е едно дете да е 100 пъти по-умно от вас :D
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох, докато стигнах до израза "бели мъже". Световния елит май не се усеща, че с политкоректните си глупости бута света все по-надясно. Скоро ще дойде нов Хитлер, който ще има огромна подкрепа, защото щете, не щете, съвременната цивилизация е изградена от ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ БЕЛИ МЪЖЕ. За сравнение, в последните 100 000 години в Африка са открили пръчката и сламения покрив, а аборигените в Австралия са единствените, които са обърнали доместицирани кучета обратно в диви (динго).
13
6
 
3
 
! Отговори
Здрасти преди 3 години
Ние сме най големите лешове и затова най-много ни знае устата
12
5
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Почти всичката информация за тази е или лъжлива и подвеждаща или в най-добрия случай преувеличена. Тя не е изобрател, а най-вероятно помага на някой такъв...Навремето същите лъжливи истории за подвизите на детето шумкар митко палаузов се носеха и те си бяха чиста измислица, която обаче обслужваше идеологията на управляващите...
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Как установи че сме най непроизводителния народ? Прочети историята преди комунистите да ги наложат тук. Знаеш ли откъде идва .... ,,като изпаднал германец,,. Може да почетеш това онова.При равни условия българите почти винаги са отпред. Излез малко навън и ще се увериш.
10
4
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Понякога ми минава през ума,като чета тук във форума господата ...че ние сме НАЙ-РАБОТЛИВИТЕ , най-умните,най-красивите,най-знанйните....всички други етноси и нации ...за нищо не стават,само ние и пак ние ...и затова сме на последното място по -производителност на труда или казано на форумен език-най-мързеливият народ в ЕС.
9
1
 
19
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
Да кажат кои са родителите й и ще се изясни ситуацията. А това че всички учени били бели мъже е пълна глупост. Аман от политкоректност
8
7
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Браво за това момиче!
7
2
 
3
 
! Отговори
Ek преди 3 години
И тя е още на 15 ?!?!
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е забранено мъж и жена на годината да са бели, хетеросексуални християни.Малко хора вероятно знаят, че Адолф Хитлер е избран за мъж на годината през 1938 г. и е бил за пример за целия цивилизован свят.Тогава списанието не е било собственост на така наречените семитти. Сега вече е бутафория. Подобно на наградите Оскар
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше в България щяха да я пребият в междучасието и да я снимат с телефона след което щеше да емигрира в сащ...
4
2
 
9
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Естествено е цветнокожа девойка.До 1Напротив, един дол дренки са нашите и техните грантаджии. Умнокрасивите копират в поведението си именно американските НПО активисти.
3
2
 
7
 
! Отговори
Бай Ганю преди 3 години
Таа па ко са прай на интересна аз ще гласувам за Бойко Борисов!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момичето.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая девойка ще да е от американските "умни и красиви". Дано те да са по-добри, че нашите платени ги видях ме всички:))))))))))