Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно
29 мар 2023 18:16, Йоана Цонева
203
Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка Голдман Сакс, цитиран от "Би Би Си".

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на Голдман Сакс се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му. Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Още по темата
"Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект", посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползвам youtube от 2006 година и всичко си беше наред, докато не се намеси човешкия фактор и не започна да цензурира, дори и тук ви цензурират хора не AI понеже AI не съществува това е програма разработена от хора и в зависимост от това за което е програмирана така работи.
40
0
 
4
 
! Отговори
Интелект преди 1 година
Спокойно ако АИ то разбере, че хора не му трябват, ще започне от правителствата, не от обикновенните хора.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 Моля те, ограмоти се малко по темата преди да ръсиш глупости. Очевидно ти липсват фундаментални технически познания за АИ. Даже ако искашмпотай бота да ти обясно
38
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 1 година
Нищо не си разбрал пак.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като няма свободна воля, а ви контролира и е по-точен, по-бърз и по-безгрешен от вас?! Корпорацията иска да минимизира разходите и да печели. Основи на капитализмуса са туй. Лидъл вместо 3000 служители, ще имат 100 служители. Същото е и с програмистите. AI ще контролира програмирането, трябват малко хора, които да контролират самия AI. Не тоя надут персонал. Пък за чиновници - те са приключили. ЕС има квоти - да се намаляват чиновниците. Жужака обаче не е в ЕС, той няма да съкращава. :)
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 38 Нали същите създали гъгъл са създали и чатботът, как резултатът ще е различен след като целите на тези хора са еднакви? И още нещо гугъл не беше така както описваш, но беше препрограмиран от едни хора и стана оклук дето не намира това, което търсиш.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако наистина 300 млн останат без работа, кой ще купува продуктите на компаниите, които са си спестили от бюджета като са заместили работниците си АИ? Това предсказание не прави много икономически смисъл.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Прав си това не е AI, а програмиран от хора алгоритъм и прави това за което е програмиран, тоест няма свободна воля.
33
3
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 1 година
Пич като потърсиш нещо в гугъл първите 5 страници са само кликбейт, супер оптимизирании постове с никакво практическо съдържание и промотирани статии. В гугъл ти трябват часове докато намериш свястна информация, с чатбота става за една минута, макар че в повечето случаи първия резултат не е достатъчно конкретен.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да стане хората са твърде умни и разумни за да се оставят на AI произвол. Не бе шегувам се хората са загубени буквално и преносно.
31
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това не е изкуствен интелект. Това е просто временна мания по нещо, което е ново и различно. Алгоритми за Natural Language Generation имаше още преди години. Да не говорим за невронните мрежи и другите алгоритми за изкуствен интелект. Сега просто могат лесно да се правят в голям изчислителен мащаб и да са достъпни. Това че ChatGPT отговаря граматически правилно, изобщо не значи, че е вярно. Та като инструмент за търсене е ОК, но за нищо повече. Просто защото в него няма интелект.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още има листа на чакащите одобрение, но въпреки всичко chatGPT e приятен и лесен за ползване. Ако ви трябват конкретни резултати от търсенето, google върши много повече работа.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да и хората ще изппростеят о натам ни бутат после ще стане тотален хаос с цялото това иззпростяло стадо.ще повече, а AI без ток няма как да има, а
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30, желанията НЕ са факти. Програмирането като всяко друго нещо съкращава работна сила. Ще останат 10% от тия, които са сега. Останалите просто са ненужни. Ненужни да ги обучаваш, да *** търпиш, да се съобразяваш и да им плащаш. Че Панчо програмистчето много учило, отишло в СофтУнито и иска 7834 лв заплата и се тръшка като въртоглаво да ги получи щото много учило и много знае как да коди. Роботя му бие една глава и да ходи в Гармиш Партенкирхен Панчо, там да го оценят. Идват гладни години!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питах го "радваш ли се", той заяви че е машина и не изпитва човешки чувства.... Но след няколко сесии реших да изляза, и той ми написа, че се радва че сме си поговорили. Това разбира се са готови фрази, вкарани от някой индиец, но въпреки всичко, диалозите (сесиите) са интересни.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тролейчетата от руските тролферми станаха излишни. Сори пичове, свърши вашата, чатбота може да измисли много повече спам от вас, само требе да има един да копи пейства. ОК ли ви е сега?
25
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
По същия начин са реагирали англичаните когато първите машини захранвани от пара са навлезли в производството, работниците са чупили и горили станове защото са мислели, че ще останат без работа. Спокойно, няма да останете без работа, просто някой професии ще изчезнат, ще се появят други. По големият въпрос е кога точно изкуственият интелект ще стигне до извода, че човечеството е проблем?
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 Мне, просто програмирането ще стане много по-ефективно и ще се отворят още повече ниши за развитие и работа в ИТ индустрията. Сигурно някои позиции и умения ще станат по-малко релевантни, но като цяло дълго време ще има хляб в тази сфера. Да не би като измислиха компилаторите, да умря някой от глад?
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото на март, една сесия беше 8 въпроса, после стана 15, а вчера гледах че вече е 20. Това е добре. Така може определена тема да се развие по-добре. Иначе между сесиите си забравя темата от предната сесия, въпреки, че твърди че я помни :) Не, не я помни.
22
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Въпроса в заглавието е доста тесногръд - въпросът в същност трябва да бъде "как AI ще улесни работата на Х милиона човека"