Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно
29 мар 2023 18:16, Йоана Цонева
203
Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка Голдман Сакс, цитиран от "Би Би Си".

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на Голдман Сакс се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му. Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Още по темата
"Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект", посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направих диалог с chatGPT в bing на тема Вапцаров. Той ми показа неговите опити за стихотворения (на български) и английски. Бяха доста нескопосни и клиширани, но да не забравяме, че Той се обучава. Каквото и да прави, базата му е ограничена - факти от мрежата, но съчетава нещата все по-добре. Това което му липсва е човешкото творчество и емоции.
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15, AI няма да измести изцяло творчеството. Да си композира музики и да си рисува колкото ще. Талантът няма как да се измести, защото няма кой да ти го вземе, ако го имаш. Но програмистчетата специално голям ще го ядат. Хипер-ултра-мега ненужни стават и там ще има масови съкращения. Ще оцелеят само най-добрите. Всичкото друг програмист - на опашката за помощи.
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртите мизерници, които бъкел не разбират от технологии, направо се подмокрят от кеф като си представят как може би програмистите, на които толкова много завиждат, рийш ли, евентуално щели да останат без работа. На дъртите комуснисти най голямата мечта им е всички да са бедни колкото тях.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бъдеще много от интелектуалния труд ще се извършва от изкуствен интелект - сега едва започва тази епоха. След 20 години ако отидеш да се разправяш за сметката за ток няма да има кого да напсуваш понеже няма да има хора в обекта.
17
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Ти се оглеждай за хамалин . Че ще Ви спорът сребърниците от господарите Ви
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тц, ИИ ще е поредния 'виновен' както климата, комунизма, демокрацията, безадресния тероризъм, всякакви видове 'права', малцинства и т.н. Истинския се казва ГЛОБАЛИЗЪМ или БОГОБОРЧЕСКО, постмодерно, АТЕИСТИЧНО, ултралиберално свръхконкурентно общество, поставящо човека единствено като индивидуален консуматор, лишен от вяра, семейство, родина и минало и който е единствено източник на права в името на които същите незабелязано се отнемат до пълна метаморфоза на обществата към глобална антиутопия
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако може машина да работи вместо човек и го прави и качествено си е добре. На човекът ще спре да се гледа като на ресурс. А работата и препитанието не е задължително да са свързани.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирките в днес.ру да се оглежадт за работа по складовете, че чатбота вече говори на български.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6, ИИ пише лош код :) Творческите професии заминават. Генерира страхотни картини и музика :) Може а фейкне клипове дори :) Съжалявам, но разните там програмистчета вече променят квалификацията си и за да бъдат актуални на пазара на труда. Стойте и гледайте колко интересно ще стане :) Ненужните хора вече са идентифицирани ;) Проверете да не сте сред тях.
11
1
 
15
 
! Отговори
Офанзивен дефанзиф преди 1 година
Изкуственият интелект ще заеме много работни места, т.е. много хора ще станат ненужни. Съчетано с електронните документи, електронните пари, електронната проследимост, това изглежда още по-забавно - хем си ненужен, хем този същия AI може да "ти спре тока" във всеки един момент и внезапно да се окажеш несъществуващ. А като добавим и модифицирането на ДНК, което ще направи определени хора здрави за два човешки живота - нещо фантастичните филми от миналото почват да ми изглеждат все по-реални...
10
2
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Данъци в човешкия смисъл няма да плаща, но няма и да иска заплата.. И от друга страна ще има много хора, които ще го поддържат, ъпгрейдват и т.н. Хората няма да останат без работа - който търси, ще намери!
9
0
 
0
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Сега ще ви издам тайна тоя AI всъщност е ***. Аре със здраве и прочетете първия ми коментар.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ще цокаме бибата, а?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ще остави. Но това, дали ще плаща данъци е интересен въпрос!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AI ще плаща ли данъци?
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-заплашени бъдещи гладници - писарушки по институциите, застрахователни чичаци, които само въвеждат данни, касиерки, шофери, разни програмистчета да знаят, че изкуствения интелект пише кода перфектен. Ще оцелеят творческите професии, които AI дори и да замести в известна степен, няма да може изцяло да копира човека.
4
0
 
25
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Не е страшно, че ще останат без работа! Всеки мечтае да спре с работата! Лошото е, че ще останат БЕЗ ДОХОДИ..
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите програмисти останаха без работа . Кво ще правят Майкрософт , фейсбук и гугъл ??? Ако има война на светове ??? На никого няма да са необходими нито пък незаменими както си мислиха американците и техните ев.ро по.длоги :))) Колко милиона програмисти ще останат без работа ????????????
2
4
 
16
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Никога няма да се случи изцяло, човешкия мозък е съвършено творение. Вижте колите на Мъск с изкуствения интелект колко примитивно "разсъждават" на пътя .