Учените са зашеметени и шокирани колко топъл беше септември

2023 г. ще бъде най-горещата в историята, а 2024 г. може да я надмине
5 окт 2023 18:00, Нели Христова
49
Учените са зашеметени и шокирани колко топъл беше септември
Снимка: БГНЕС

Глобалните температури стигнаха нов рекорд през септември с огромен марж, зашеметявайки учените и карайки един да го опише като "абсолютно умопомрачително и шантаво".

Най-горещият септември в историята следва най-горещия август и най-горещия юли, като последният е най-горещият месец, регистриран някога. Високите температури предизвикаха горещи вълни и горски пожари по целия свят.

Септември 2023 г. победи предишния рекорд за този месец с 0,5C - най-големият скок на температурата, наблюдаван някога. Септември беше с около 1,8C по-топъл от прединдустриалните нива. Набори от данни от европейски и японски учени потвърждават скока.

Топлината е резултат от продължаващите високи нива на емисии на въглероден диоксид, съчетани с бързото обръщане на най-големия естествен климатичен феномен на планетата, Ел Ниньо. През предходните три години в Тихия океан имаше условия на Ла Ниня, което понижава глобалната температура с няколко десети от градуса, тъй като повече топлина се съхранява в океана.

Сега условията са се възстановили до събитие Ел Ниньо, което освобождава океанска топлина и повишава температурите. Почти сигурно е, че 2023 г. ще бъде най-горещата в историята, а 2024 г. може дори да надмине това, тъй като въздействието на топлината от Ел Ниньо се усеща най-много през годината след началото му.

"Септември беше, според моето професионално мнение като учен по климата, абсолютно шантав", казва Зеке Хаусфатер от проекта за климатични данни на Земята в Бъркли, пред The Guardian.

Мика Рантанен, изследовател на климата във Финландския метеорологичен институт, каза: "Все още се боря да разбера как една година може да скочи толкова много в сравнение с предишни години."

Професор Ед Хокинс от университета в Рединг, Обединеното кралство, пък добави, че жегата, наблюдавана това лято, е "изключителна".

Саманта Бърджис от Службата на ЕС за изменението на климата "Коперник" каза:

"Безпрецедентните температури, наблюдавани през септември, счупиха рекордите с изключителни градуси. 2023 е на път да бъде най-топлата година и с около 1,4C над средните температури от прединдустриалния период. Два месеца преди конференцията на ООН за климата Cop28 чувството за спешно предприемане на амбициозни действия в областта на климата никога не е било по-критично."

Топлината достигна рекордни нива и в много страни, включително Франция, Германия и Полша. Обединеното кралство видя най-горещия си септември в историята, съобщи Метеорологичната служба по данни от 1884 г.

В Австралия климатологът и автор Джоел Гергис каза: "Наблюденията на климата на Австралия през септември са шокиращи. Цифрите показват къде максималните температури са били най-високи в историята, като много области са с 3 до 5C над средните. Дефицитът на валежи е основен фактор за сушата. Лятото ще бъде брутално."

Въпреки че причиненото от човека глобално затопляне и Ел Ниньо са най-големите фактори, причиняващи рекордните температури, други фактори също може да допринесат за малки увеличения, обяснява Хаусфатер. Те включват повишаване на 11-годишния слънчев цикъл, намаляване на блокиращите слънцето серни емисии от корабоплаването и индустрията и вулканично изригване в Тонга, което освободи голямо количество водна пара, която задържа топлината.

През август Guardian попита 45 водещи учени по климата от цял ​​свят за рекордните температури. Те казаха, че въпреки определеното усещане, че събитията са взели тревожен обрат, широката тенденция на глобално нагряване, наблюдавана до момента, е напълно в съответствие с три десетилетия научни прогнози.

Все по-сериозните метеорологични въздействия също бяха отдавна подписани от учените, въпреки че скоростта и интензивността на реалността и неочакваната уязвимост на много популации изплашиха някои. Извън графиките температурите на морето и загубата на лед в Антарктида се разглеждат като най-шокиращите събития.

Учените казаха, че изключителните събития от 2023 г. могат да бъдат нормална година само след десетилетие, освен ако няма драстично увеличаване на климатичните действия. Изследователите в преобладаващата си част посочиха едно действие като критично: намаляване на изгарянето на изкопаеми горива до нула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 месеца
Що не дойдеш в Ингилизко да видиш колко е "топло" ?Ба и тъпата статия !
30
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Единствената "зашеметена" в случая е Не--лата.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като спре да ми расте сметката за ТЕЦа всяка година - тогава ще го повярвам.
28
1
 
11
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 6 месеца
Зашеметен съм как бг вестници илюстрират горещия септември и науката с мемориала на втората световна война във Вашингтон и плацикащи във фонтана туристи
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въглеродният двуокис съставлява 0.038-0.04% обемни процента от атмосферата. CO2 е един от важните микроколичествени газове в земната атмосфера. Той е неразделна част от въглеродния кръговрат. Зелената сделка е измислена, за да обират и без това оскъдните ни средства и да осъществяват тотален контрол над всеки отделен индивид. Никой не го е грижа за климата, още по-малко за нашето здраве и благоденствие.
26
0
 
11
 
! Отговори
Брендо Тагрински преди 6 месеца
Да шмръкнат малко бело и ша са зашеметят съвсем. Сред тия учени британските са върха
25
0
 
8
 
! Отговори
БС преди 6 месеца
Не ми се виждат зашеметени, аз говорих с един наскоро. Видя ми се съвсем нормален човек.
24
0
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Нали"учените" за нещо трябва да вземат пари в случая са зашеметени!Мошеници цоцкат парички на аванта!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 22. Хайде са се върнеш в часовете по химия. Въглеродния диоксид е не повече от 0.03%. В противен случай щеше да е адски парников ефект.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зашеметени са те, че не е студено да плащаме големи сметки за ток. Слънцето от 18 месеца насам е с висока интензивност на греене. Това е причината, ама няма да ви я кажат.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шокирани, зашеметни ... Тея трябва се кротнат малко. Да намалят кафето и коката.
20
1
 
9
 
! Отговори
Тедо преди 6 месеца
Аз затова още се пека в Слънчев бряг на морето, водата е топла, хора има, барове и ресторанти бачкат, до 15-ти дано е така топло. Никога до сега е нямало толкова хора в Слънчака през октомври
19
0
 
8
 
! Отговори
По Гео Милев преди 6 месеца
"Септември ще бъде Май, ще бъде!".
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въглеродът съставлява около 3% от атмосферата и човешката дайност е отговорна за 0.00126% от тези 3%, един голям, вулкан като изригне отделя повече вредни емисии от емисиите отделени от началото на индустриалната революция. Сиреч нашата дейност е затоплила климата с 0.00126% страшна работа сме.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След вирусите, зелените сделки ще бъдат новите схеми за брулене на балламите.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Учените" ако отидат на нивата и копат за известен период по 12 часа на ден, ще спрат да се зашеметяват от глЮпости.
15
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
е,чак пък шокирани и зашеметени ?!...М/у другото,бех забелезал,че почти месец немаше ПРЪСКАНИЯ...Е,СЕГА,докато пиша това видях,че са нашарили небето с няколко "трейлси"..Интересно ТОВА дали "шокира и побърква" "учените" ?
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Негово величество Путтлер също е зашеметен и шокиран, няма на кого да си продава единствената ликвидна стока.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еми да, нормално ц иган ско лято, както се казва. Дори и октомври е имало буквално горещи дни. Хайде да не прекаляваме с тези емисии
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами тия учени да седнат и да напишат едно писмо до правителствата си, за да спрат оръжията в Украйна.