Как глобалното затопляне влияе на изчисляването на времето?

Ще изпревари ли астрономическото време атомното?
28 мар 2024 20:30, Инна Ангелова
32
Как глобалното затопляне влияе на изчисляването на времето?
Снимка: Arek Socha от Pixabay

В резултат от глобалното затопляне, топенето на ледовете променя скоростта на въртене на Земята по-бързо от очакваното до такава степен, че то може да повлия на изчислението на универсалното врмеме, чрез което правилно функционират компютърните мрежи.
 
От 1967 г. координираното универсално време (UTC) се изчислява на базата на измервания, направени от ултрастабилни атомни часовници, които определят времето по целия свят и позволяват на цифровите и комуникационни инфраструктури, като например сателитната навигация, да функционират с изключителна точност. По исторически причини координираното универсално време остава свързано с астрономическото време, изчислявано на базата на скоростта на въртене на Земята, която не е постоянна. През 1972 г. е взето решение да бъде добавена високосна секунда към атомното време, за да може то да съвпадне с астрономическото.

Подобно добавяне се извършва всеки път, когато  разликата между двата стандарта наближи 0,9 секунди. Последното датира от 2016 г., обяснява авторът на изследването Дънкан Агню от Института по океанография "Скрипс" към Калифорнийския университет - Сан Диего. Ускореното въртене на Земята обаче означава, че астрономическото време постепенно ще изпревари атомното. Това може да доведе след няколко години до добавянето за първи път в историята на...отрицателна високосна секунда.

От тази година нататък планът е разликата между атомното време и въртенето на Земята да се увеличи до една минута. Какво да се прави обаче в очакване това да се случи?

Според публикуваното в сп. "Нейчър" изследване глобалното затопляне може да обърне програмата с "главата надолу". Причината - ускореното топене на ледовете в Гренландия и Антарктида, което авторът му е успял да измери благодарение на сателитни наблюдения.
 
От 90-те години на миналия век топенето на леда забавя въртенето на Земята, както и приливните ефекти на Луната и Слънцето, уравновесявайки естественото ускорение. "Когато ледът се топи, водата се разпространява по целия океан. Това променя разпределението на течностите на повърхността и във вътрешността на Земята", обяснява ученият.

Засега няма нищо ново - забавящият ефект от топенето на леда се предполага от края на 19-и век и се изчислява от 50-те години на миналия век, отбелязва Агню. "Новото в моята работа обаче е да покажа степента на въздействието на топенето на леда върху въртенето на Земята. Промяна, която никога досега не е била наблюдавана", казва той.
   


Според неговите прогнози забавянето е такова, че може да отложи евентуалния преход към отрицателна секунда до 2029 г. Без ефектите на глобалното затопляне вероятно щеше да се наложи тя да бъде добавена още през 2026 г. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Абу ал Уафа преди 4 седмици
Времето НЕ съществува!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВСЪЩНОСТ ХИПОТЕЗАТА Е ДЪЛБОКО НЕВЯРНА!!! САМО СИ СПОМНЕТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ПРИМЕР ЗА ФИГУРИСТКАТА С КЪНКИТЕ И РАЗПЕРЕНИТЕ РЪЦЕ, КОЯТО ГИ ПРИБИРА КЪМ ТЯЛОТО, ВОДЕЩО ДО ПО-БЪРЗО ВЪРТЕНЕ. С ЛЕДОВЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА СУШАТА (ЗА АРКТИКА НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ СМИСЪЛ - ЛЕДОВЕТЕ СА 90% ВЪВ ВОДАТА) ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЪЩОТО. ОСВЕН ТОВА АНТАРКТИЧЕСКИТЕ ЛЕДОВЕ ПРИ ТОПЕНЕ ДАВАТ ОБРАТНИЯТ ЕФЕКТ(ЮЖЕН ПОЛЮС - ФИГУРИСТКАТА РАЗПЕРВА РЪЦЕ И ЕСТЕСТВЕНО СЕ ВЪРТИ ПО-БАВНО). ТА ЗА КОЕ ВРЕМЕ ГОВОРИ "ГЕНИЯ"??!!!...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не ни въвличайте в спорове на "учени", дето много държат на авторитета си, ама в теориите, дето ги развиват. Понеже не могат да решат кой е най-най, решили да добавят някаква секунда, еди си кога. Сега, обаче усетили явно, че няма как да са измерили скоростта на въртене на Земята с точност до секунда, затова туй дето го правели до скоро .... Сега трябвало да изваждат ... Затова си трябва мнооого актуален, независещ от тях самите проблем. Ето го - модерното схващане за глобално затопляне.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Весело писание. То 2020 земята нямаше да я има, ама я има и хората ги има. Всякакви псевдо пишат глупости за пари,. Е вече няма кой да им вярва.:))
25
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Ще ми се да ви кажа какво точно е това с което пълним, ама и ние не знаем точно! Принципно е разтвор на H2O примесен с атоми въглерод, водород, желязо, мед, манган ...всеки път под микроскопа е малко различно с консистенция на гъста бира преди дестилация....да ама водата колко повече наливаме се чупи от кухината защото има къде да отиде, ама другото там си остава.... Големия смях беше няколко малки поточета около един кладенец пресъхнали с години как потекоха пак!
24
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Принципно това дето го наливаме е с варираща атомна маса. На нали има следния порядък на въглеводородите? Метан, етан, пропан, бутан пентан - разликата е в броя въглеродни атоми...това дето го наливаме е нещо от сорта на ССHCHCCFeCu ама не е в молекула и е с атомна маса около 15 - 20-30 средно , а на нефта е бая повече!
23
0
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Третия майтап е, че дърветата ще си ги направят пак, защото има толкова много въглерод и метан в атмосферата....че си е..... Айде да не ставам циничен и при всеки дъжд, водата повлича от тях в почвата!
22
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Съдържание на едно широколистно листо? Въглерод, вода, хлорофил, други елементи? Есенно време обаче е еволюционен механизъм дърветата се готвят да зимуват. Листата падат, клетъчните мембрани се пукат - вода, хлорофил, газове - бай,бай, остава кво? Нещо разпадащо се при докосване и потъващо във вода и в почва!
21
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Глей сега - принципно въглерода и водата са особена работа. Ама не наливаме само въглерод. Ако гледаш атомните маси виждаш - въглерод 7 , Вода пет? Кое потъва?
20
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Още по-големият майтап е , че САЩ имат яки запаси от нефт , купени бая скъпо...а след отварянето и пълненето на старите кладенци има изобилие от нефт и природен газ , а не стига листна маса за пълнене и затова цените на горивата ще падат още.... И ония са фалит!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво "глобално затопляне бе"!?!? нЕкци сребролюбци заправят глупости! Енергията на всички човешки дейности по цялата планета за цяла година, са равни на енергияга падаща от Слънцето за един ден!!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Майтапа е друг! Някой от тия стари кладенци, понеже нефта е липиден в тях така излиза и малкото дето е над водата! Което принципно стига за финансиране на цялата операция!
17
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Не са глупости един от три екипа на ОПЕК налива! Само че такъв е плана, не стига ресурс , не стига субсидия, не стигат хора! Иначе е одобрено! Засега май са един на пет! Обаче САЩ не искат да наливат, а при тях е най-голямата дупка!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ангелов, кви глупости бръщолевиш бе? Сипи малко нафта(нефт) във вода. Ще изплува отгоре. Кое има по-голяма плътност. Таева в неграмотника.
15
1
 
1
 
! Отговори
Връткаме Земята преди 4 седмици
Е нали китайците качиха вода нависоко в трите клисури и забавиха въртенето на Земята. По полюсите някаква вода ще се стопи, ще изтече долу и ще забърза въртенето. Танту за кукуригу.
14
1
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Защо се получава така? И нефта и природния газ са с много по-голяма плътност и маса и от въглерода и от водата! Близо 60 милиона години те са стояли долу и земната *** ги е подложила на огромно налягане, което ги е направило още по-плътни и тежко и ги наричаме наситени въглеводороди. Като ги извадим от там налягането засмуква - каквото може и цепи скала до най-близкия подземен хидроресурс за да се уравновеси!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Знаещ Ти верно ли хабиш времето си за да гледаш Ергенът? Не говори добре за теб.
12
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Друг недостатък - в началото се губи малко вода за въглеродния разпад и за наливането , но в един момент в кладенеца почва да излиза повече вода отколкото влиза поради три сили - гравитация, центробежна сила, утаяване на въглероден нанос и напълване на кладенеца с въглерод , а не с вода!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ангелов, яко си се объркал. Има повишена слънчева активност, и тя не зависи от разстоянията. И парниковият ефект също не е определящ. Има още ред гео и астро ефекти. Объркал си и С и О2-О3 и др. А всичките стопени ледове от Гренландия са повишили нивото на океаните с 20-22мм, а масата си е все същата.
10
0
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 4 седмици
В Ергена сички пачи са се разголили значи им е горещоПуста мотика