Къде да ги денем... дечицата

15 хил. деца са регистрирани за детските градини в София, местата обаче са само 7000 в 196 забавачници
5 фев 2008 17:12,
51
Къде да ги денем... дечицата
Снимка: БГНЕС

След като в понеделник системата се срина, днес до 14 часа в сайта kg.sofia.bg са регистрирани над 15 000 деца, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова.

Местата обаче са само 7000 и то в 196 столични детски градини.

Чилова призна, че проблемът със записванията е факт, както било и факт добрата идея на общината да въведе интернет страницата.

„Действително имаше проблем със записванията - това е факт. Имаше неудобство и проблеми за родителите, голяма част от които дори не отидоха на работа до обяд, но не можем да отчетем този старт като провал“, допълни тя.

По думите й системата е динамична и можела да става все по-добра и по-издържлива на външни „хакерски” атаки.

„Системата ще донесе така очакваната прозрачност при записванията“, категорична бе тя.

Според нея все повече хора от страната търсят спасение и работа в столицата.

Между 1995 и 2000г., рязко намалял броят на детските градини, едновременно с това пък рязко се увеличил броя на жителите в София, допълни Чилова.

Справка на Столичната община показва, че от 1992 до 2000 година в София са били закрити 44 детски градини.

Заради реституция са били затворени пет детски градини в район "Средец" и две - в "Оборище".

В останалите райони най-много детски градини са закрити във "Витоша"  - 5.

В районите "Триадица", "Искър", "Младост" и "Люлин" са закрити по четири градини.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
номер 28. Прочети внимателно пак информацията от енциклопедията , която съм написал и ще видиш, че никъде не е писано, че село Подуяне се е присъединило към София след първата световна война. В енциклопедията се обобщава, че всички изброени села присъединени към София увеличават площта на града многократно. Въпроса е друг. Тези 16 хиляди "истински софиянци, колко биха били днес, ако не бяха селата присъединени към София и селяните, които всяка година увеличават броя на жителите.
29
0
 
0
 
! Отговори
ivan5555 преди 16 години
v parlamenta ima svobodni uchiteli i mnoco svobodno mqsto povecheto sa ot selo i mocat da cledat dezatai bes zapla6tane i bes tova parite sa im tvarde mnoco
28
0
 
0
 
! Отговори
харабийко преди 16 години
Това "постепенно" присъединяване започва около 1890 годниа, когато Подуяне става квартал на София. А не чак след Първата световна война, каквото впечатление остава от изказването ти.
27
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
номер 25, ти от истинските софиянци ли си? Ето ти малко информация да видиш колко на брой са били истинските софиянци и как са живеели преди да дойдат хората от селата." След Освобождението на България от турско робство територията на София е едва 3 квадратни километра, в края на Първата световна война е 8,5 кв. км, а през 1934 г. е вече 42 кв. км. Постепенно с присъединяването на околните села Подуяне, Слатина, Драгалевци, Красно село, Обеля, Надежда, Орландовци, Малашевци, площта на града е нараснала на 57 квадратни километра.В годината на Освобождението в София е имало двайсет ориенталски махали, улиците са били без имена и номера и за ориентация за местоживеенето си жителите казвали от коя махала са. Всички те носели турски имена, само една се наричала Калояновата махала. Тя се намирала около днешната улица "Цар Калоян" в абсолютния център на днешна София, но била кръстена не на царя, а на севастократор Калоян, който някога управлявал Бояна.Населението на града през 1878 г. било около 16 хиляди души, обитаващи 3000 кирпичени или дървени къщи. В София по това време има и няколко черкви, десетки джамии, бани и училища."
26
0
 
0
 
! Отговори
електроратокаръ4ко преди 16 години
Под баира над разклонаостра нужда ме подгони.Моля, мили чичо Кмете,построй ми тоалетнишшш...
25
0
 
0
 
! Отговори
4o4o преди 16 години
Проблема с детските градини ще се реши тогава , когато първо се приемат деца на истинските софиянци , тези които години на ред са плащели данъци на общината , а не на току що пристигнали селянчета от този и онзи край на България. тогава не само че ще има достатъчно места но може дори и да останат свободни.Е разбирам че е хубаво да дойдеш от Долно Нанагорнище и да се възползваш от всички облаги за дребни стотинки , а баба и дядо на село да са ангажирани с това да носят кошници и дамаджани и да се хвалят как " черката и сино " са "у Софията и окат от високо и плюят от балконю " .
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти господине очевидно си Полутъпанар,можеш да пишеш,но не можеш да четеш,след като не си прочел къде,колко и най-важното,кого са реституирани,продадени,подарени и пр.детските градини в София.
23
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
за *** няма завод, за децата няма градини. За снега няма пари да се почисти. Ибахти общината. Иначе за партиите има партийни клубове за ползване на безценица . Бате Бойко ще ви оправи няма да се плашите :)
22
0
 
0
 
! Отговори
Vladimir Alexandrov преди 16 години
Това, че няма места за децата е ясно - от дивата Джерова, през Ангел Ахрянов - много допринесоха за сриване на системата за предучилищното възпитание в София. И бяха прави - бяха се навъдили директорки *** и трябваше някой да ги срита, а детските градинки срещу жълти стотинки да станат частни училища или складове. и сега се говори, че сградите на бившите детски градинки се отдават под наем на частни училища за седем - осем стотачки наем месечно - е, ако това бе частно наемът би бил петдесет хиляди евро и нагоре - но явно комунизмът не си е отишъл още...Глупавите родители си дават децата в останалите градинки и не си дават сметка, че навличат зло на самите деца - днес в Европа, нормата е по пет деца на учителка, която работи нон-стоп и доста хард, н срещу заплатата си, когато почива си джитка с личния си автомобил из цялата Европа и не й пука, че няма да й стигнат стотинките. Просто държавите членки на Евросъюза държат на детството, изпиват силите на детските учителки като ги претоварват яко с бройката на децата между пет и десет деца в група, а учителките ги подготвят перфектно. При това вижте - има доста добри българки и българи, които за перфектна заплата бачкат перфектно като учители на децата.Но у нас - нима има учители с това мижево подобие на заплати при пълна безотговорност на разни обратни-мислещи в просветното ведомство или глистоподобни държавници, които стане ли дума за просвета, открито драйфат в лицето на избирателите довели ги на власт.та при това положение за какви детски учителки и за какви детски градинки иде реч - става дума за нещо, което почва да прилича на гета. да не говорим, че все повече директорки, според родителите, които никога не се изказват официално по понятни причини, та тези директорки искат скромно спонсорство - родителите под сурдинка споделят за нещо между двеста до петстотин кинта. но не го заявяват законово, защото никой няма да им вземе дечицата.Е, при това положение пичове, повече е от ясно, че тази благинка, електронно кандидатстване и записване на дечицата в детските градинки, тук, в нашата мизерна Българийка *** от микро и макро корупция, това просто си остава "Сън в лятна нощ", но не по Шекспир, а *** по нашенски.И си го знаем, е защо квакаме още, за да се осерем и орезилим повече - това го можем, прочее, някой може и нещо по-различно - нещо по-приличащо на нещо европейско и различно от българското - не от балканското, а от българското. защото вече сме срам и за Балканите!!!и са прави -
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Камиончо, изпискай цистерната :)) щот дядо мраз ще те остави довечер на отворен прозорец :))
20
0
 
0
 
! Отговори
СМЪРТ НА МУТРИТЕ И К преди 16 години
А бе, господин Тъпънар Кмете, вместо да се силиш да затваряш КРЕМИКОВЦИ, от което си нямаш ама и грам понятие, що не вземеш мерки дечицата да има къде да ходя на училеще, бе *** Уордлив, та нали точно на тия дечица, дошлите от село, мама и тате гласуваха за тебе - Ха сега да те видим, Корумпирано Наркотрафикантско *** - Ще успеете ли заедно с другия бездарник г-н Главния архитект най-после да лапнете апетитното петно на 11-та Детска градина в Лозенец за поредната си Мутро-Барокова сграда
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
АМИ ТОЯ БОРИСОВ ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ХОРАТА, А НЕ ДА СЕ ЧЕШЕ ПО , ДОЛЕН КРАДЛИВ
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ей камиончо стига бръмча в днес.бг ами влизай в кю-то
17
0
 
0
 
! Отговори
цистерни4ко преди 16 години
За прозрачност по-голямас проксито извозих двама,златна рибка ми поплясквав сметчицата прясна.зън,зън,зън,зън...пльк,пльок,пльок,пльо к...само да порасназън,зън,зън,зън...пльк,пльок,пльок,пльо к...и с вас ш'са доизясна.
16
0
 
0
 
! Отговори
Самосвал40 преди 16 години
Вчера в детската градина,тока гръмна двама трима.И дечица веселушки,светят като крушки....Дзън,дзън,дзън,дзън,дзънсветят като крушки...
15
0
 
0
 
! Отговори
pisalka преди 16 години
Каква е тази съветничка ? Къде е Фандъкова ? Дего Борисов ?
14
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Дечицата да ги дянат по родните места на мама и татко и ще има място за всички
13
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Айде, на тази лудата girl rulzz пак и избиха чивиите, като няма какво да коментираш по статията, не го прави
12
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
"Къде да ги денем дечицата" ли? По възможност някъде по-надалече от България.
11
0
 
0
 
! Отговори
stafex преди 16 години
Няма ли друг начин да се оправдаете за хвърлените напразно купища пари