3 юли, 6.28 часа

Снаряди, огньове, евакуация, страх...
3 юли 2008 14:00, Екип на Dnes.bg
157

Взривовете в Челопечене в снимки

90 на сто от жителите на Челопечене вече са евакуирани от района на взривовете: общо 1700 души от 600 къщи в квартала.

Осигурена е охрана на домовете им, в района са останали само около 200 души, съобщават от Гражданска защита.

"Истинско чудо е, че тази сутрин, при мощните експлозии в склада за боеприпаси, няма нито един пострадал", възкликна военният министър Николай Цонев.

Серията от експлозии започна тази сутрин в 6.28.

Взривовете продължиха няколко часа.

 

 

 

 


"Всички опасности в поделението в Челопечене са преминали. Най-голямата бе от взрив на склад с 20 тона тротил. Опасността вече премина, тъй като складът е изгорял", допълни министър Цонев.

Вицепремиерът Емел Етем призова хората да не се връщат по домовете си до даване на команда "Отбой".

"Ще се постараем те да се приберат по домовете час по-скоро", заяви тя.

В момента има вода и храна, както и медицински екипи за тези, които се нуждаят.

 

В складовете е имало т. нар. класически боеприпаси - 1494 тона, които отделят само въглероден и азотен окис.

Гражданска защита увери, че веществата преминават бързо на голяма височина в атмосферата.

Независимо от това главният здравен инспектор на страната д-р Тончо Тонев предупреди, че концентрацията на прах в района на взрива е над допустимото и призова да се ограничи излизането на открито, а хората да се предпазват с мокри кърпи.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Няма опасност за питейната вода в района на взрива и столичния град.

Временно остават без електричество Челопечене, Чепинци и Враждебна.

В населените места в близост до инцидента има нанесени материални щети.

В Челопечене и Чепинци са счупени стъклата на голяма част от сградите, има избити врати и части от дограмата на някои частни жилищни постройки.

Има нанесени материални щети и в селата Локорско, Ботунец и Войняговци.

Анализът на риска за региона все още не е готов, предстои хеликоптер да огледа пораженията в 8-километровия диаметър на взрива.

На тел. 02/9223915 хората, които намират осколки от взрива, могат да сигнализират за тях.

В Националния медицински координационен център също е открита гореща линия. Тя е 02/805030.

Взривовете в Челопечене в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Uba преди 15 години
абе ти (95) си голям .... 25 тона тротил е нищо... това може да събори има няма 2-3 сгради... ЛОЛ, нямало да има София...В Хирошима се изсипаха 20 000 тона, за справка само....
95
0
 
1
 
! Отговори
liljoint преди 15 години
abe tiq sa nai golemite *** na6te politici deba i ne6tasnicite 25 tona trotil tfa ako be6e grumnal si4kiq .... daje kakto grumna samo polovinata ako be6e grumnal na vednuj dali sega 6te6e da ima sofiq ili 6te6e da e na polovin boiko pravilno go kazvat ima milioni za limozini i t.n. a za tfa da napravqt specialni ohranqvani skladove s 100000% bezopasnost da gi premaxfat nqmat nali deba i pedali trea 1 golqm bunt da se naprai
94
0
 
1
 
! Отговори
Lu4o преди 15 години
Hora... na naz voina ne ni trebva, nie sami 6te se izbiem!
93
0
 
1
 
! Отговори
Мамнтос преди 15 години
***!!
92
0
 
1
 
! Отговори
сашо преди 15 години
да бе в 6:28 взривовете ме събудиха в 5:30 тогава започнаха
91
0
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
и tutti quanti, държавата ВИ е като вас самите!Повръща ми се!***!! Докога ще ги търпим?!:-0
90
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Облакът от дим се виждаше и дойде във Перник- тази сутрин.
89
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 15 години
Да си изкажа и аз мнението...Ам *** управляващи!1500 тона боеприпаси АхахАхА И си седят и чакат само да се взривят...И военните и министрите спат спокойно!!!Какви доблестни мъже! Пари нямали да отделят да унищожат боеприпасите!?!?What is thi shit?А има 1,5 милиона-дааа милиона да си купят чисто новички лимузинки......Ако може военните да публикуват карта на пунктовете с събрани боеприпаси та да знаем от къде да не минаваме. Ихихихихи и това се случва в европейска столица! Потресаващо....
88
0
 
1
 
! Отговори
bunt преди 15 години
sabodete se hora...trqbva da se napravi ne6to,sega e momenta kato idva dqsnata raka na Bush da vidi kakvo e v BG,vastanie se nadiga narode,tova zatie6ie pred burq,znakovi stapki sa tova,pomnite li onaq januarska utrin pred parlamenta,taka trqbva da stane pak,pomnite li i ve4erta kakvo napravixme palamenta...toq pat netrqbva da im pozvolqvame da si zasidvat parlamentskite porti s korumpiranite si bura ami trqbva da go srinem...bulgarinae tarpeliv mnogo.nie 500 godini sme tarpqli du6manina,sega e vremeto na revolucia...ax kade e LEVSKI da vidi svoite deca kak se ostavqt da badat tapkani...VASTANIETO IDVA...NE BOI SE.SVOBODNI 6TE SME SKORO!
87
0
 
1
 
! Отговори
бебо преди 15 години
Случват се такива неща,важното е че няма пострадали.Стига сте си чесали езиците,станало ,станало,да се надяваме повече да не става.
86
0
 
1
 
! Отговори
dimitri преди 15 години
20 тона тртил струват много пари навярно, сега в момента вече навсякъде казват че тротила е унищожен .....тоест ако тротила не е бил изобщо там ....я си помислете....добре скалъпена работа....склад за стари боеприпаси които могат да гръмнат всеки момент и до него склад с тротилови запаси.....много добър начин да спечелиш пари от продажбата на този "УНИЩОЖЕН" тортил
85
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ss marshen,shnaps i srabska muzika...
84
0
 
1
 
! Отговори
алеко георгиеж станк преди 15 години
Конлижа да,вкара сиините каски с меморандум за 15 гоидин, а и после да сме не автономия , а да се причеслим към нйякои. Румъния!
83
0
 
1
 
! Отговори
boboti преди 15 години
dobre tova e d1rjava nqma li koi da ohranqva toq t1p sklad we
82
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тия там оставки да дават и морална отговорност да понесат незабавно. Има затвори и място в тях. Това е престъпно нехайство, и идея нямат колко точно взрив има още и как ще го обезвреждат. Най-вероятно да го оставят да гърми дни наред, полетите ще насочват към Пловдив, но и там има пожар. Накрая нечии деца след години може да настъпят мина там. Ужас, и не им пука дори. Оставки и затвор. Нехайници. А терена ще го продадат за логистичен център или нещо подобно.
81
0
 
1
 
! Отговори
fof преди 15 години
Чудото на българското правителство е, че неадекватната им реакция няма никакви последствия. По времето на Чернобилската авария също разправяха, че всичко е наред и че няма опасни вещества във въздуха. Какво трябва да стане, че да вземат нещата на сериозно? Самите те да пострадат, за да разберем колко "голяма" е трагедията?Аман
80
0
 
1
 
! Отговори
kaffenceto преди 15 години
Не стига че сношти е изгорял трамвай днес горят военни складове вдигнаха цените на всичко и земята се разлюля а народа си търпи мълчи и се мъчи Каде е младеща да се сабуди и да почне да действа както е редно при такива огромни грешки на управляващите ако иска спаси живота си а не да е роб на алчни некадърници
79
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тия управници идея нямат къде и как да действат. Никой нищо не уточнява, всички са ехидни по медиите, нагло държане от ръководните органи и никакво поемане на отговорноост. Никъде не чух някой генерал да каже нещо конкретно, в парламента е смях, не могат да решат как да оправят положението с летището, склада...Имало земетресение, от БАН блещят като кухи ***, Етем говори неадекватно + цял куп униформени. Едно полицайче псуваше тираджия койно не знаел за блокадата. Сега и в Пловдив стават шашми. Нещо май ние сме ненаред, че се пише само по форумите. Който е от СФ да ходят хората да управят управниците и отговорните лица...наи отговорно и то.
78
0
 
1
 
! Отговори
genii преди 15 години
Истинско чудо е, че тази сутрин, при мощните експлозии в склада за боеприпаси, няма нито един пострадал", възкликна военният министър Николай Цонев.Тоя вместо да възклицава да си подава оставката, защото не искам да разчитам на чудо да оцелея, а на такива като него, които живеят от моите данъци! На плоцада в 20,00 ч!
77
0
 
1
 
! Отговори
хасковлията преди 15 години
какво толкова се чудите на факта, че не сте чули нищо, а имало земетресение. Просто никой не ви е споменал за подземните складове там....