Дългият път към джамията

Храмът няма да бъде отворен за граждани, ще служи за практически занятия на бъдещите духовници
25 фев 2009 19:40, Красимир Ангелов
213
Дългият път към джамията
Снимка: Булфото

Строежа на бъдещия мюсюлмански културно-образователен център в Малинова долина се бави, защото не е получена виза за проектиране, обяви  главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По негови думи бъдещият проект се е изправил пред множество трудности, сред които е и намаляването на етажността от 5 на 3 етажа, както и отчуждаване на 7 декара от предварително закупените през 2002 година 27.

“Никой няма намерение да превръща комплекса в Малинова долина в център на мюсюлманите от Балканите или Европа. Той има за цел единствено да създава кадри, които да задоволят нуждите на мюсюлманското духовенство в България”, обяви още Мустафа Хаджи.

Според проекта центърът ще разполага с общежития за преподаватели и студенти, малка зала за спортуване, конгресен център и молитвен храм.

Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници”, увери мюфтията.

Ректорът на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов подчерта, че е необходимо да се промени регистрацията на учебното заведение по Закона за висшето образование, за да получи то акредитация от Министерския съвет.

За целта обаче трябва учебното заведение да има собствена страда, добави Ялъмов.

Главният мюфтия отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията и обяви, че средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул.

По негови думи проектът ще се реализира поетапно, като крайната цел е в него да се обучават 200 души, вместо досегашните 80.

Ръководителите на Главното мюфтийство отрекоха възможността бъдещият проект да стане център на ислямски фундаментализъм в България.

“Ние искаме да обучаваме своите духовници в България, за да бъдем гарант за мира и стабилността на страната”, завърши Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нещастници са такива като тебе,дето са си заровили главите и само гъ.....вете им се вижтат!!!Така си мислят , че няма проблем,или по-точно казано не искат да го видят!!!
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Във в-к Труд пише,че заради говорене на кюрдски език в турския парламент,спира излъчването на националната им телевизия.Това е било направено ,защото официалният език там е турския.А КАКЪВ Е ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК В БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО *** ИСКАТ ДА СЕ ПРИЗНАЕ И ТУРСКИЯ???ТЕ ЗАЩО НЕ ПРИЗНАВАТ КЮРДИТЕ,НАЛИ СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО ДЕМОКРАТИЧНО НАСТРОЕНИ???!!!!???
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според столичния кмет Бойко Борисов обаче разрешението за издигане на мюсюлманския център не се бави по политически причини. Причината за забавянето всъщност били проверки, инициирани от партия Атака, свързани с коректността на документите.
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
УМИРАТЕ СИ ДА ПРАВИТЕ ПАВИТЕ ТУРСКО-БЪЛГАРСКИ СКАНДАЛИ ! НЕЩАСТНИЦИ !
148
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Prizovavam kam palna NEtolerantnost kam riazanite bokluci,te niamat miarka!
147
0
 
0
 
! Отговори
ina преди 15 години
Ne tqbva da se dopuska postroqvaneto!
146
0
 
0
 
! Отговори
КОСТОВ И ДСБ ЩЕ СПА преди 15 години
.......... крадливите комунисти и олигарсите , които си правят договорки с тях ! Само Костов ще ги оправи !
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За 500г. робство не се построиха толкова джамии, колкото през последните 10 години.Господа които държите Левски в кабинетите си що се криете като мишки.
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници - КАК СЕ СГЛОБЯВАТ И ЗАЛАГАТ ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА!
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много хора се опитват да омаловажат строежа на тези джамии - и разрешителното което им дава бившия охранител Бойко, но трябва да знаят че както църквите, така и джамиите се строят за стотици и хиляди години напред - и следващите поколения българи ще питат - Защо са строени джамии през 2008- 20009 г. ? Кой е разрешил това?
142
0
 
0
 
! Отговори
GGGGG преди 15 години
stiga ste rasili prostoti molq veki pat edni i sa6ti glupusti. Za6to sme vi takav golqv tran v o4ite? navsqkade 4eta ama turcite takiva turcite unakiva, no ne moga da ponesa da se govori po tozi na4in kam religiqta mi. Az sam turk roden va balgariq nqmam problem sa balagarite i si q obi4am balgariq mnogo samo ne moga da ponesa *** kato vas koito govorqt bez da imat nikakvi znaniq i posle se mislqt za golemi patrioti kat sa uspeli da ubidqt po nqkakav na4in druga nacionalnost... Idoti. I molq vi stiga sas toq "volen 6te opravi na6ta strana " da toi moje samo da n i prebe pove4e vsi4kite za6toto toi ne e nikakav politik, na nego mu dai samo da govori i trqbva samo ad se namali broq na *** det go slu6ate i tazi strana 6te se opravi. I za vsi4ko Dogan vi vinoven nali az moga da kaja 4e toi e istinski politik no nikoi v bg ne moje da go napravi uoravlqva6t kadeto mu e mqstoto, 4oveka ima mozak koito malcina va v sveta imat. shte spra do tuk 4e imam o6te mnogo ne6ta za kazvane no 6te gi premalcha za sega, a moq savet kam vsi4ki e da se spre nacionalnata omraza koqto q ima v balgariq za6toto tq ni pre4i da se razvivame.
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наплюхте се ... напсувахте се един - друг и вече се успокоихте ...:) жалка работа.
140
0
 
0
 
! Отговори
Владко Шоколадко преди 15 години
Въобще нямаме нужда от такъв ислямски център в София. Не мога да разбера как българи от общинския съвет са разрешили подобен градеж? Аз лично не искам, ако живея в Малинова долина, да слушам ходжи или да гледам минарета. Да си правят ислямски център в Иран, Ирак, Афганистан и Пакистан, където му е мястото. Дори и Турция от години иска да стане светска държава, но така се опитва да печели влияние в Европа и затова вероятно Анкара финансира този проект. Той ще се направи тихомълком, както всичко в нашата ограбена страна.
139
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...А в четвъртия ден Господ създаде звездите - да красят твърдта небесна - и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният - и седем области на небето им повери. И вложи Творецът седем духа в седемтях светила небесни, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел по един от седемте народа - да го ръководи. И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела - един да го води, а друг да го пази. Слънцето разпери криле над Египет, Месечината - над Междуречието, Вечерницата се спря над Елада, Звездата на Посланника покри с лъжи Юдея, Звездата на Бранника - Рим, а Звездата на Отшелника - Византия. А народите се не бяха още родили на Земята, но те живееха в чертозите на Господнята Премъдрост. И вси народи получиха от Вечния по един звезден дух. Само над България тъмнееше мрачина - и звезден ангел не развя криле над нея. И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога звезден дух-другар да му даде. Та се смили над него Творецът, ала нямаше вече звезда и звезден дух. И духна тогава Бог в простора - и осени с божествено мановение Млечния път да властва над България... И превратна участ спря крила над българи: през изкус и съсипни ще мине България, ала ще изтрае. И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа-близнаци на Междуречието, изгоря Елада, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха... Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят и Византия навсегда, а България като Огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде... ...Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена... Из За съдбата на народите - 956 година, Петър Осоговеца, богомилски жрец
138
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ооо тепърва ще со колят турци и циганище има реки от *** кръв
137
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Призовавам софиянци още утре да излязат пред парламента за да разберат управляващите какво мисли народа за тези строежи на джамии,това не са храмове,това са новите центрове за убочение на новите крила подобни на алкайда,затова трябва да се излезе на улицата за да я има БЪЛГАРИЯ за нас и идните поколения,нека всеки да се замисли кокво ще остави за своите деца.
136
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЖЕЛАНИЕ ДА ИМА ,че бьлгарите са *** това го знам отдавна НО не всички ,не го забравяите що то ви е си гърмяхте през 80 те години и не мислете че и ни е неможем .Рецепти колко то си искаш ЗА джамии много е лошо да си малоценен но и нахален това е много ви е постъпихте жестоко спрямо нас 600 години но ВИ СЕ ВИЖДА МАЛКО НАХАЛНИЦИ ЩЕ ПЛАЧАТ МЕЛЕЗЧЕТАТА
135
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Samo Ataka i samo Volen 6te gi sloji na mqsto dolnite tyrci i na6ite prodajni upravlqva6ti. Ne vijdam koi drug, ako ne Volen, 6te opravi Bulgariq
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прекалено много станаха джамиите в България - не ни стигат тези по селата , а сега взеха и в градовете да правят по 2 даже...- А бившия хранител и преподавател в школата на МВР - ВИПОНД - Бате Бойко Генерала - не само че дава разрешения за джамиите, но и с усмивка на уста се радва на имамите и новия им мисюлмански център в София.
133
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ МЕКА.