Дългият път към джамията

Храмът няма да бъде отворен за граждани, ще служи за практически занятия на бъдещите духовници
25 фев 2009 19:40, Красимир Ангелов
213
Дългият път към джамията
Снимка: Булфото

Строежа на бъдещия мюсюлмански културно-образователен център в Малинова долина се бави, защото не е получена виза за проектиране, обяви  главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По негови думи бъдещият проект се е изправил пред множество трудности, сред които е и намаляването на етажността от 5 на 3 етажа, както и отчуждаване на 7 декара от предварително закупените през 2002 година 27.

“Никой няма намерение да превръща комплекса в Малинова долина в център на мюсюлманите от Балканите или Европа. Той има за цел единствено да създава кадри, които да задоволят нуждите на мюсюлманското духовенство в България”, обяви още Мустафа Хаджи.

Според проекта центърът ще разполага с общежития за преподаватели и студенти, малка зала за спортуване, конгресен център и молитвен храм.

Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници”, увери мюфтията.

Ректорът на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов подчерта, че е необходимо да се промени регистрацията на учебното заведение по Закона за висшето образование, за да получи то акредитация от Министерския съвет.

За целта обаче трябва учебното заведение да има собствена страда, добави Ялъмов.

Главният мюфтия отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията и обяви, че средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул.

По негови думи проектът ще се реализира поетапно, като крайната цел е в него да се обучават 200 души, вместо досегашните 80.

Ръководителите на Главното мюфтийство отрекоха възможността бъдещият проект да стане център на ислямски фундаментализъм в България.

“Ние искаме да обучаваме своите духовници в България, за да бъдем гарант за мира и стабилността на страната”, завърши Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
V BG djamiite sa sas pati poveche ot kolkoto carkvite i manastirite,tova ne e taka samo v Sofia no sled nqkolko godini i tova schte se promeni.Az ne razbiram sofianci kakvo se protivat,v cqla BG se prekloniha samo schopite se pravqt na intereni.AMAN.
191
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
za kakvo da se stroqt cirkvi kato nikoi ne gi pose6tava po dobre da gi butnat i na tehnite mesta da se stroqt djamii
190
0
 
0
 
! Отговори
lud преди 15 години
ti nedey da birkash,starato gleday za bide6eto,6ot minaloto nyama da ti pomogne,az ta pitam ti znaesh li kide se namira Bilgarskata cirkva,??? i bez ubidni dumi gospodine,uvajavay za da te uvajat,ama viy ste takivi edni,4e naymam dumi,,,,,za bide6eto tryabva da se gleda,,,i vas Bilgarite nikoy ne vi dirji elate si postroyte Bilgarska cirkva,4e koy vi dirji....lek den
189
0
 
0
 
! Отговори
мюсюлманин преди 15 години
Не разбирам какви са тези приказки за ислямизация? В България мюсюлмани е имало, има и ще има. И тези мюсюлмани ще изучават религията си. Въпроса не е "дали", а "как"!
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
т.нар. Истанбул , който ще назова Константинопол е от 500 години мюсюлмански много по-голяма част от историята си е бил християнски и няма как да няма църкви дори най-голямата джамия там е бившата църква Св. София, сложили няколко пръчки наречени минарета замазали хубавите иконографии и надраскали някакви грозни нечетливи заврангулки и ей ти джамия
187
0
 
0
 
! Отговори
Бил Клинтън преди 15 години
Не се тревожете,хора!!!Планът за ислямизиране на Балканския полуостров е в ход..За Него сподели Бил Клинтън при посещението си при косовските албанци,още преди да се отцепят от Сърбия.След това дойде в София и тук го посрещнаха все едно е марсианец,направо божество.Тази реч бе излъчена по CNN,но само веднъж,защото и там цензурата проработи....та това е реалността,драги хора,купувайте потури и забрадки,докато не са свършили...това последното беше малко саркастично,но както пеят една матъл група "Sad,but true"
186
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Просто националните преоритети трябва да се преоценят.За тази наша страна и земя, са загинали милиони наши предци. Защитавали са я с живота и с кръвта си, без никакво колебание. Но са устоляли толкова векове. За да можем да живеем ние днес като българи.Дали ще се окаже, че ние сме пропаднали поколения, които ще позволим да се опропасти и унищожи всичко това, цялата история. И ще затрием рода. От нас зависи. Ще гласувам за всеки политик, без значение, какъв, който тръгне в защита на стараната и народа си.
185
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Какво се случи в прословутото село Рибново. Населено с помаци, които за себе си казват, че са българи.Ходжата им преподава корана. Промива им здраво мозъците. В един прекрасен момент, учениците му научават, че са подали молби да се въведе изучаване на турски и те всичките са проявили желание да учат турски език. Отделно от това, в главите им се набива , че са турци.Измамата се разкрила почти случайно. Това е предмета на дейност на мюсюлманските духовници в България. Бавно и повсеместно турцизиране на всички българи, които са българи, но религията им е ислям. Идеята е всички те да се нарекат турци.Разбира се, тези ислямски духовници имат нужда от добра база, за да разширят дейността си в България. Като начало да си построят един ислямски център. За да се разрасне бизнесът им. Така, както се случи в Косово. Схемата е отработена.Също така, ислямски институти не си позволяват да правят дори много от ислямските страни. А тук говорим за християнска България. Това става в момент, когато Европа се усети и започва да налага остри ограничения на всичко, свързани с исляма. Което е обидно за народа и страната ни, че позволява ме това.Тук вече става въпрос за националната сигурност на България, не за каквито и да е религиозни съображения. ДАНС вече се намеси, преди около месец и ДЕПОРТИРА заместник ректора на този институт. За дейност, вредяща на националната сигурност на страната ни.Това е предмета на дейност на този ислямски институт и дейноста на т.нар. мюсюлмански духовници. Джамиите и тази религия в България вече нямат нищо религиозно, а са инструмент за инвазия, за завладяване на нова територия. Джамията, този религиозен храм, в България вече не е такъв. Тази постройка става фортпост, за завладяване на нова територия.Събудете се, братя българи, не спете. Отдавна вече отмина времето на т.нар. религиозна толерантност. Не ни я оцениха и ни направиха на ***. Времето е друго, трябва да се защитаваме. Политическите партии вече нямат значение. В отговор на тази заплаха трябва да се действа единно и безкомпромисно. Това е урокът от средните векове. И тук борбата трябва да бъде безкомпромисна за всяка отделна крачка. Както тази с този център. И имайте предвид, че тези ислямисти са изключително нагли и арогантни и мноого мазни, в зависимост от ситуацията. И отговора трябва да бъде адекватен. Още повече, че това се случва в собствената ни страна. ние сме тези, които определяме правилата и решеваме какво да се случва. България спокойно може да каже НЕ на такъв център и да депортира и него и всичките простотии с него. За което не е длъна да дава отчет на никого, особено ако е в интерес на националната сигурност. България може да си приеме закони, с които да регламентират това. Просто са нужни читави политици, които освен за джоба си, ще помисля за собствената си страна и народ .Поне веднъж да не ни предадат. Бог има, всеки си плаща рано или късно. Дава шанс, от хората зависи дали ще го използват или ще го проиграят. Просто в националните приоритети
184
0
 
0
 
! Отговори
lud преди 15 години
gospodine,ti znaeshli ,kide se namira Bilgarskata cirkva v istanbul a.?da znesh ,4e si e na hubavo myasto cirkavata,ama ela na ekskurziyka da si ya vidish sis tvoite o4i,v kakvo sistoyanie e?? za6o Turcite sa vse vinovnite?? i viy Bigarite malko se ogledayte ot lyavo na dyasno da si vidite ......
183
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не че ги защитавам *** в Истанбул има доста църкви. Иначе съм твърдо против строежа на нова джамия в София!!!
182
0
 
0
 
! Отговори
Neon Knight преди 15 години
...местен филиал на Ал Кайда! "Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници - КАК СЕ СГЛОБЯВАТ И ЗАЛАГАТ ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА!" 144, абсолютно си прав!!!
181
0
 
0
 
! Отговори
Абдул Азис ІІ преди 15 години
Двеста талибани на София са й много.
180
0
 
0
 
! Отговори
aaa преди 15 години
искам и в Турция в средата на Истанбул една голяма Християнска църква сега да се направи която да се финансира от правителството и съм сигурен ,че от ДПС могат да уредят това да не ми се правят на по-големи турци от ходжата !!! :) искаме голяма БЪЛГАРСКА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА в центъра на Истанбул та там живеят много българи който са малцинство точно както турците в България ;) чакам господата от ДПС да направят първа стъпка към моето желание
179
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Извинете, но това не е просто една джамия.Това е учебен център за ислямски духовници - меко казано, в който ще се обучават 200 души! 200! А Църквата спи!От страна на християните единствено Боян Саръев се опитва да направи нещо. Години наред се бори и малко по малко успява да покръсти желаещите това хора в Родопите. Какво ще стане с неговото дело, когато срещу това се изправят 200 души?Това не е просто храм, това е подготовка за борба, с която се цели ислямът да е водеща религия както в България, така и в Европа.Ако на някого това не му харесва, значи не може да се осъзнае, и ще го разбере, когато го лишат от всички свободи и знания, получени в християнските държави.
178
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Отровенно се манипулира обществото.И в момента,така е от доста години в София има и работи Висш ислямски институт.То и сега има.Ако ще се изгради едно модерно цивилизовано учреждение ,какъв е проблема.По жалкото е ,че не се градят Черкви и ,че се насажда едно лошо отношение ,към православните свещенници.Много от тях са читави и добри хора.
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
162, Няма нищо лошо в религията ВИ, ама малко ме дразните като почнете да се взривявате в детски градини или училища. Също обичате да взривявате самолети и влакове - това също е повод за безпокойство ! Схвана ли ми мисълта ! В София не трябва да има развъдник за терористи. Да си го правят в Анадола и да не влизат в България !!! 500 години сме ги търпяли, стига им толкова !!!!
176
0
 
0
 
! Отговори
източноправославен преди 15 години
засилва се единствено турцизацията на България.Не ми дрънкай глупости 175. Като искаш да учиш,учи.Но ти искаш да учиш исляма в София. *** го учи в чужбина. За какъв контрол може да става дума. Някой може ли да влезе в резиденция на Доган и да извърши контрол дажепо незаконно строителство.
175
0
 
0
 
! Отговори
мюсюлманин преди 15 години
Браво на az (162)! Един мислещ човек. Който има потребност от знания за религията ще ги намери, ако не тук, то в Турция или някъде другаде. Естествено че за всички е по-добре това да става тук, под надзора и контрола на държавата, отколкото някъде другаде и после след като се завърнат тези хора да бъдат обвинявани че са проводници на интересите на други държави. Мюсюлманите в България започваме макар и бавно да осъзнаваме колко е важно образованието, засилва се интереса както към светското, така и към религиозното образование. А който иска да се образова ще го направи, независимо дали в ислямски център в София, дали в някое закътано селце в Родопите без какъвто и да е контрол от държавата или някъде в чужбина. Лично аз мисля че първия вариант е най-приемлив за всички!
174
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tревожното е когато от религията се прави политика.Някой ще се облагодетелства финансово от тези инвестиции.Да оставят хората сами да решават където имат нужда да си строят молитвени сгради, а не друг да налага решения от които ограничен кръг хора имат изгода.Има го и момента на маркиране на територии, както кучетата препикават по диреците.
173
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей това Българина е ненадминат в това да гледа в паницата на комшията и все той да му е виновен.Що не дискутирате защо не се строят църкви а ми сте ревнали за 1 джамия.