Юруш! Кметът открива метрото до Юнак, а до Сердика – наесен

6 км с 5 станции, четири влакчета и за 7 мин от Младост до Националния стадион
7 май 2009 12:48,
68
Юруш! Кметът открива метрото до Юнак, а до Сердика – наесен
Снимка: Булфото

В 11,00 ч. в петък официално ще бъде открит участъкът на метрото между станцията край Националния стадион "Васил Левски" до квартал "Младост" 1" в София, съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" АД Стоян Братоев.

Общата дължина на участъка е 6 километра, с пет станции, допълни той.

Интервалът на движение на метрото ще бъде 7 минути.

В този участък ще се движат общо четири влака.

От общо шестте километра по него, 1,6 километра са над земята и това е главно заради мостовите съоръжения, през които трябва да преминава метрото.

Заради оплакванията за това, че при движението на влаковете живеещите край линията чуват шум, Братоев заяви, че това е в допустимите граници според българските стандарти.

Той добави, че според българските стандарти е предвидено до блоковете да стига ниво на шум до 50 децибела, а в случая става дума за много по-ниски нива.

В момента продължава изграждането на участъка между стадион "Васил Левски" и станция "Сердика", каза той.

Вече е поставен релсовият път във втория тунел между стадиона и станцията при Софийския университет.

До края на юли ще бъде поставен релсовият път и в останалата част от участъка, каза Братоев.

Очакванията на "Метрополитен" АД са целият участък на първия лъч да влезе в експлоатация до средата на септември.

След крайната станция на новооткриващия се участък в квартал "Младост" 1 са предвидени две отклонения.

По едното от "Младост" 1 през "Младост" 3 до бул "Цариградско шосе" се
работи.

То ще бъде пуснато в експлоатация през 2012 г., заедно с втория лъч на метрото от станция "Обеля" до станцията на бул. "Джеймс Баучер".

В момента пък се търси финансиране и за участъка от "Младост" 1 до Бизнес парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
Ама вие съвсем не знаете кое как е!Първо, още когато в София се заговори за метро преди около 30 години, се каза, че първия лъч ще е до Младост, но ... НДК глътна парите за метрото и вместо още през 80-те години да има метро до Младост, ще го има чак сега и то много частично.Второ, Младост 2,3,4 и 1А са напълно заобиколени от метрото - те нямат спирки на метрото, а станциите са между тях. Младост 1 е най-голямата от Младостите и все пак ще има една спирка в нея - сегашната последна спирка на откриващата се на 8-ми линия. Трето, този лъч до Младост 4 - от станцията при Деница, която е извън Младостите и е между Младост 1,2 и 3, следващата станция е при сервиз Лада - в началото на Бизнеспарка, т.е. метрото подминава Младост 2,3 и 4 и спира след тях. В момента в Младост живеят около 200 хиляди човека, горе-долу сравнимо с Пловдив и Варна.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
злобеете ли, злобейте.Като не харесвате бойко возете се на метрото дето ви го направи т. живков.И да се пръснете от яд бб ще спечели изборите ,а бсп ндсв атака и рзс да слагат фесовете.Продавате българия на миризливия доган само да сте на власт и да крадете.Тези антибългарски партии са позора за българия.
25
0
 
0
 
! Отговори
moiko преди 14 години
ne znam kakvo tr da se sluchi, che da preboriq 3ma v koito i da e forum, koito da kajat - ei stava po-dobre, tova e polojitelno i t.n...... opasni ste....... a i da si piete hapovete, ei.....
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
e и сега какво, освен за тия дето много им шуми метрото да вземем да го спрем, а???
23
0
 
0
 
! Отговори
Голям прас преди 14 години
Това си е трамвай - метро е само за благозвучие. Много жалко за хората, които са се излъгали да си купят жилище в новите блокове край линията.
22
0
 
0
 
! Отговори
роската преди 14 години
кога ще стигне тва метро ду Перник?
21
0
 
0
 
! Отговори
vremee.org преди 14 години
.
20
0
 
0
 
! Отговори
главен експерт преди 14 години
като е толкова читав кметът - нека го оставим кмет!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ЕПА МЕТРОТО ПОЧНА ДА СЕ СТРОЙ КОГА БЕХ ПОД МАСАТА, та викате, кой бил виновен , че не било готово? Я дръпнете една политическа агитация -Живков, Костов, Борисов..... пък може и пари за хляб някой да ви даде...rofl
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
За да има смисъл метрото до Младост, то трябва да бъде удължено до Бизнес-парка възможно по-скоро. Сега живеещите в Младост-4 и Младост-2 трябва да хващат 111 (ако не и още някое превозно средство преди това), да изчакват задръстването при "Нова Деница", докато се доберат до метростанцията. После на стадиона слизат и пак трябва да търсят друго превозно средство. Като пуснат и участъка между стадиона и Булбанк ("Сердика") през септември, нещата малко ще се нормализират. Но трябва да се направи всичко възможно и възможно по-скоро в посока Младост метрото да стига до Бизнес парка.
17
0
 
0
 
! Отговори
sdf преди 14 години
отивайте си на село като не ви е удобно метрото. И на ме не ми е удобно да ми дишате въздуха ама ви търпя селтацииии
16
0
 
0
 
! Отговори
Столичанин преди 14 години
11. - 13:33 - От: АнонименЦялата ни *** страна се занимава с МЕТРОТУ в СОФИЙУ ! А после столичани ***, че " напълнѝ се сас селяне" ...С такива като теб напиши - ще се сетим.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Нещо се нервиш, а? Еми традиция си е да се занимава обществото с хората на върха и големите градове, катастрофи, фестивали, събития... Та какво казваш са пропуснали новинарите у ваше село да отразят?
14
0
 
0
 
! Отговори
Загрижен за сигурнос преди 14 години
Метрото - Това е разработка на БАН. В момента се изследват вибрационните отклонения на околните сгради. Трасето е заредено и се очаква към есента да постигне 100% успех (мразещи граждани - кмета). А само да попитам Кмета Бг гражданин ли е? Че на националния празник Бг знаме не видях по булевардите и сградите. А доколкото си спомням Бай Тошо слагаше. *** така де няма да гледаме какво са направили мръсните комунисти.Скоро ще пуснат Метроколела. околните Младост 2,3 и 4 ще ги ползват, за да стигнат до спирката в Младост 1. От там служители на общината ще връщат колелата обратно.
13
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 14 години
Костов е виновен за изоставането в пуска на метрото!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това добре, кварталът ще слезе до Графа, и от там накъде? "пътникопотокът" който ще се излее с какво превозно средство ще продължи?
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Цялата ни *** страна се занимава с МЕТРОТУ в СОФИЙУ ! А после столичани ***, че " напълнѝ се сас селяне" ...
10
0
 
0
 
! Отговори
ь преди 14 години
Хаха, наистина това продължение на метрото до никаде не стига :) Да стигаше до бизнес парка щеше да облекчи доста трафика ама сега нищо.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това там където е във Младост 1 е дадения участък,който още не е пуснат във действие но,това не ви пречи да си мислите,че е пуснато метрото.Хората са написали,че ще го пуснат значи,че ще стане.Големи умници сте.
8
0
 
0
 
! Отговори
Maya преди 14 години
още от 2007 си имаме метро в Младост....декември беше пусковия срок...не четете, не четете! *** пълни! Това е метро до нищото, дето на никой не е удобно ... не можаха едно нещо да хванат и да довършат докрай, да не говорим за навреме!