Ще караме ли ски на Витоша, или няма?

Еколози и концесионер се карат, а скиорите не е ясно дали печелят
29 окт 2009 17:28,
39
Ще караме ли ски на Витоша, или няма?
Снимка: Витоша ски АД

Сдружението "Витошки ски и сноуборд училища" обвини "Витоша Ски" АД в опит за налагане на монопол над планината Витоша.

На пресконференция днес Аспарух Мачирски, председател на сдружението "Витошки ски и сноуборд училища", представители на Българския туристически съюз и Българската асоциация за алтернативен туризъм, Тома Белев, директор на Природен парк “Витоша”, представители на коалиция "За да остане природа в България", изнесоха данни за твърденията си. 

С отворено писмо сдружението се обърна към българската общественост, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и председателя на БОК Стефка Костадинова.

Участниците обясниха, че имат за цел да хвърлят светлина по повод манипулираното обществено мнение с неверни факти за опасността от провал на ски сезона на Витоша.

Мачирски обяви, че смята за свой граждански, морален и професионален дълг да информира обществеността за действителното състояние и възможностите за ски спорт на Витоша като заяви, че:

Витоша е не само най-близката до София възможност за практикуване на зимни спортове, не само първият природен парк на Балканите, но и мястото, където благодарение на "Витошки ски и сноуборд училища“ (които работят с половината от училищата и една трета от детските градини в столицата), всеки сезон се обучават десетки хиляди деца.

За първи път в историята на ските на Витоша е обявен нулев сезон. Това означава, че съоръженията няма да работят.

"Трябва обаче да е ясно, че съоръженията няма да функционират не поради причините, огласени от г-н Цеко Минев (шеф на „Витоша ски“ АД), а защото той и неговото дружество не получиха разрешение за строителство в планината.

Това очевидно цели монополизиране на туристическата и спортната дейност в планината, така както това се случи в Банско", подчерта Аспарух Мачирски.

Припомняме ви, че на 13 октомври министърът на околната среда и водите (МОСВ) Нона Караджова отмени становището по екологична оценка на директора на РИОСВ-София за съгласуване на Специализирания подробен устройствен план (СПУП) на туристическа и ски зона “Алеко”.

На 27 август РИОСВ даде зелена светлина на скандалния проект, за който няколко дни по-рано надигнаха глас природозащитниците.

Те предупредиха, че проектът за новата ски зона нарушава закони и унищожава защитената зона Природен парк "Витоша".

От сдружение „Витошки ски и сноуборд училища“ обаче подчертават, че няма институция, която да е забранила на „Витоша ски“ АД да „коси тревата по пистите“ или пък да поправя съоръженията.

Припомняме, че на 15 октомври от „Витоша ски“ АД обявиха, че няма да косят и чистят пистите, защото от Природен парк ”Витоша” и Държавната агенция по горите не са им разрешили да извършат предвидените в плана за управление на парка дейности през летния сезон.

Вчера обаче от дружеството изпратиха съобщение до медиите, че започват подготовката на пистите за сезон 2009/2010.

„След като три месеца чакахме безрезултатно да получим разрешение за почистване и обезопасяване на пистите в ски зона „Алеко” от ПП „Витоша” и Държавна агенция по горите, от днес това вече е факт.

След преобразуването на ДАГ в Изпълнителна агенция по горите поискахме разрешение от министъра на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов. Той реагира незабавно и от днес наши екипи подготвят трасетата в зона Алеко.

Същевременно се надяваме, че г-н Найденов и директорът на новата Изпълнителна агенция по горите г-н Бисер Дачев ще потърсят отговорност от тези ръководители, които се опитваха по всевъзможни начини да провалят ски сезона на Витоша“, пише в съобщението на "Витоша ски" АД.

"Ние смятаме, че това служи единствено за оправдание и „отговор“ от страна на „Витоша ски“ АД заради невъзможността да правят нови трасета, да изсичат горите и да „преправят“ планината“, категорични са от сдружение „Витошки ски и сноуборд училища“.

Припомняме, че на 18 август природозащитници алармираха, че без да е стартирал, по проекта „Витоша ски“ има вече серия нарушения.

По цялото протежение на писта "Витошко лале" и в района на каменната река в подножието на връх Малък Резен са взривени, извадени и преместени 400 морени, казаха тогава природозащитниците от „Да остане природа в България“.

Унищожени са места от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания" (става дума за морени) на площ от 18 декара.

Още по темата

От „Витошки ски и сноуборд училища“ са убедени, че „Витоша ски“ АД няма право да отменя сезона еднолично и да се разпорежда с туристическата и спортната дейност в планината, защото съществуват още 10 ски училища с повече от 15-годишна традиция.

Според сдружението монополът на „Витоша ски“ АД цели прогонването на всички частни учители и училища, различни от тяхното - „Витоша ски“.

Как?

По думите на Мачирски ски учителите са принудени да плащат по-високи цени за ски картите от картите на туристите скиори. От "Витошки ски и сноуборд училища" предоставиха разпечатки на цените за ски учители в сравнение с туристическите:

- един ден – 50 лева в сравнение с 35 лева за туристи
- три дни 150 лева в сравнение с 95 лева за туристическа
- шест дни 300 лева в сравнение със 147 лв. за туристи
- сезонна карта – 2000 лв. в сравнение с 720 лв. за туристи.

"Уникална дискриминация спрямо нашето сдружение! Недопустимо е асимилирането на по-малките ски училища за сметка на корпоративните интереси на "Витоша ски“ АД, тъй като създаването на монопол и премахването на конкурентната среда лишава потребителите от право на избор и влошава качеството на предлаганата услуга“, коментираха участниците в пресконференцията.

В опозиция на организацията застана представителят на Българската федерация по ски Валентин Стефанов, който е директор по организирането на състезанията в планината.

Той обвини "Витошки ски и сноуборд училища", че строят съоръжения без разрешение, които пречат за организиране на състезания на Витоша, и че са против модернизацията на лифтовете. Сдружението обаче се защити, казвайки, че няма нищо против модернизацията на лифтовите съоръжения - стига всичко да бъде по законен ред.

Размяната на реплики, както и всички изнесени данни обаче оставиха без ясно решение основния проблем, който вълнува хората.

Ще караме ли ски тази зима на Витоша или няма да караме все още остава въпрос, чийто отговор предстои да узнаем. 

------------------------------

Часове след пресконференцията от "Витоша ски" АД, с писмо до медиите, отговориха на твърденията на "Витошки ски и сноуборд училища" (оригиналният правопис е запазен - бел.авт.):

Днес станахме свидетели на жалкият опит на група лица превърнали ПП „Витоша” в своя бащиния да се оправдаят пред обществото. За това си свикаха пресконференция – да се опитат да изчистят окаляните си образи, които ние лошите сме цапали.

Само че не успяха да отговорят на най-простичките въпроси – кой им е дал правото да се разпореждат в ПП „Витоша”, защо нарушават закона като придобиват апетитни периметри без търг и конкурс, защо нямат необходимите по закон разрешения, защо не спазват процедурите ?

Ние питаме вече дълго време, а компетентните органи следва да дадат отговор. И крайно време е вече да се вземат мерки, защото на всички им писна. Мачирски- Белев са изградили интересна симбиоза – единият подкрепя във всяко вредоносно действие другия, а като компенсация получава част от парка. Просто и ясно.

Другата голяма болка на Аспарух Мачирски е по-сложна. Отидоха си времената, през които можеше безплатно да се ползува държавната собственост – все в интерес на дечицата да се возиш безплатно на съоръженията, хем да си получаваш таксата за обучение.

Лоши времена явно настанаха за господин Мачирски – трябва да заработи както всички останали на пазарен принцип. Затова господин Мачирски е дискриминиран – може ли да му искат да си плаща реалната цена на това което ползва. Нека са се жалва на който си иска- това е негово право, но ако има и капчица морал следва да замълчи, да замълчи гузно и виновно и да чака контролните органи да си кажат тежката дума.

От „Витоша ски” АД

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво значи да притежаваш част от планината? Можеш ли да притежаваш шума на гората? Можеш ли да притежаваш песента на птиците? Можеш ли да притежаваш ромона на потока или отражението на луната в езерото? Ако притежаваш гората можеш ли да спреш листата да капят есента, можеш ли да спреш пролетното събуждане за живот или зимното заспиване? Можеш ли да спреш смъртоносната гоненица на вълка и елена или брачния ритуал на глухарите?Приятелю, какво значи "притежавам"? И какво значи "мога"?
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абсолютно съм съгласен че трябва да спрем да се караме, но има и друг момент - аз си обичам страната (не държавата), обичам си горите, обичам си поляните и езерата, обичам си и планините - а вие можете ли да кажете че обичате лифтовете и хотелите или може би че обичате лавките и дискотеките - усещате разликата нали?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не се оставяйте на пропагандата на Цеко! Сега вдига цените за ски-учители, утре за всички. Погледнете Банско и си представете какво ще ни предложи Цеко Некадърния на Витоша. Добре че в София има и честни хора като Мачирски с традиции в ските и планинарството. Нека изгоним Цеко от нашата Витоша!!Бойкот на Витоша Ски. Друга алтернатива няма.
36
0
 
0
 
! Отговори
емката преди 14 години
Караме се излишно,най-важно е здравето на хората.Всичко което се казва и от двете страни има логика.Трябва и чиста природа и спорт.Това,че ще има нови лифтове и писти не значи ,че обезателно няма да има природа.Наиситина трябва да я пазим природата,но и хората трябва да са горе да спортуват.За всички трябва да има.Сегашната ски зона не е добра наистина,но не е само алеко на витоша,има хиляда други места които трябва да се развият.Пътеки за колелета и пешаходци тряват,за планеристи и скиори.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво нещо е шопа мама му стара, той не обича когато пред него има полянки и горички - не; той е свикнал на хотелче да спи, на лифтче да се люлее, ако може по стръмните пътеки стълби с парапет да има, караванка с кафенце и ако има и една дискотечка за вечерта-ей т'ва му се вика планина.А тия гори само скапват пейзажа. P.S. И един въпрос към Жоро шопа- Пич, ти чувал ли си някога за freestyle? Нека позная чувал си ама ти се вижда много уморително.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Шопето го знаем - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Ще си подпаля къщата, да изгори на Вуте плевнята и т.н. В на шопа тиквата влиза нещо само с бой, а и тогава не е сигурно така че какво да очакваме... Щели да облагородяват, муахахахаха какво облагородяване бе това е планина а не японска градинка. Както си облагородиха градинките и детските площадки-с бетонче и алуминий. И всички шопи тръгнали да защитават дебелите милионери дето ще ги скубят по 4 кинта за кафе :)))
33
0
 
0
 
! Отговори
SkiOre преди 14 години
Ха-ха-ха. Сега ще си избодат очите, същите тези, които се бяха "прегърнали братски" уж за доброто на скиорите. Лакомия, проста лакомия. То сняг няма, за какво се борят? Горно Лале го пускат 3-4 пъти в годината. Пистите не се обработват. Оръдията за сняг се пускат, когато скиорите са на пистите и създават опасност за каращите. Лакомия до шия.
32
0
 
0
 
! Отговори
Катя преди 14 години
Драги ми Анонимко , мишоците сигурно могат да кажат колко пъти са чистили планината и колко камиона с *** са изнесли .Щом така поставяш въпроса за почистването, значи ,че самия ти не си участвал в такива акции - истинските скиори не оставят *** и не чакат някой да почисти.Като ти е зор за нови лифтове , значи не си се качвал пеша на Витоша например за д а видиш какво значи ерозия .Като ти е толкова зор ,е къде ти е Австрия,там сигурно не се чака на лифтовете
31
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 14 години
когато демократичните процедури са подкрепени с коктейл ***, ефекта е много по-добър! примерно - Франция :)
30
0
 
0
 
! Отговори
аграпи преди 14 години
батка тоз твой коментар по голям от статииийййййката бре
29
0
 
0
 
! Отговори
GOVNE преди 14 години
BE KAKVA VITO6A SIS 350 LEVA MESE4NA ZAPLATA SIM! XAXAXAXATOEST 6TE MI STIGNAT ZA 7 DENA POSLE TRYABVA DA SPYA POD TERASATA
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ми отворко и snowbord няма,има snowboard
27
0
 
0
 
! Отговори
скиорбордиста преди 14 години
кой крив, кой прав - нищо не разбрах!мамата си тракамного пари ей..
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"то такова животно нема" бате ти си чист селянин с този израз направо се затвърждаваш като такъв.
25
0
 
0
 
! Отговори
Жоро - ШОПА преди 14 години
Не се казва софията,а се казва "Софеата" и борд,че си карам колкото искам и където искам,а на село оди бос и карай шейна и те тва е баце.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до Дончоти да не си банскалия? щот девиза на банскалии е- всяка снежинка е сотинка... и добре, че е Цеко Минев, инак сте.......умрели , бате.
23
0
 
0
 
! Отговори
Дончо преди 14 години
Където е *** Цеку Минев трева не никне
22
0
 
0
 
! Отговори
Цеко педераст преди 14 години
Цеко да ми лиже топките. Алчни гнусни бандити. 2 години откакто купи лифтовете една седалка не е пребоядисал, една котва не е сменил на Витоша! А ми спира сезона когато му скимне и оставя хората със сезонни карти да си бъркат в дупетата. Заключиха 4 станция на Симионовския и ОСТАВЯТ ТУРИСТИ НА ВИЕЛИЦАТА и отказват да ги качват. ВЪН ВЪН ВЪН от Витоша! Не щем такива собственици и инвеститори! ВЪН!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бе дали скиорите печелят или не - не знам.Едно е сигурно - Костов е замесен и ще изкяри от тая работа.
20
0
 
0
 
! Отговори
До Жоро - ШОПА преди 14 години
Ей шопландски селянин къв "борд" ше караш ти бе то такова животно няма бе има "СНОУБОРД - SNOWBORD" ти шейна неможеш да караш по скоро с един найлон се спускаш по някое надолнище из улиците на софията !!!