Софийският районен съд спира да работи?

Красимир Влахов: Опасността е реална, ако не се реши проблемът със сградата
27 май 2010 13:28,
47
Софийският районен съд спира да работи?
Красимир Влахов. Снимка: БГНЕС

Има реална опасност Софийският районен съд (СРС) да спре да работи, алармира председателят му Красимир Влахов.

Днес той бе изслушан от Висшия съдебен съвет заради проблемите на съда.

Според Влахов, ако не се намери нова сграда за районните магистрати до края на годината, работата им може да блокира.

Очаква се до края на годината в СРС да постъпят 220 хиляди граждански дела, което ще го претовари. За сравнение през 2009 г. гражданските дела са били 70 000.

Заради проблема председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев предложи спешна среща с министър-председателя и ВСС.

Още по темата

Според Груев пълното безхаберие на държавата в лицето на три правителства е довело съда до ситуацията магистратите да се намират в унизително положение.

Проблемът с условията на работа в районния съд е надвиснал от няколко години, но и до днес остава нерешен.

Сградата не е собственост на съдебната власт, а на държавно предприятие, което вече е ипотекирало единия етаж. Заради липсата на място част от служителите на съда работят в други сгради, а има случаи в които 4-ма съдии делят стая от 20 кв. м.

Същевременно съдът е най натовареният в страната. При отчета за дейността на съдилищата за 2009 г. председателят на ВКС Лазар Груев съобщи, че един съдия там гледа средно по 92 дела на месец, което прави грубо 1000 дела на един съдия годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Латинов преди 13 години
Абе, другарю Влахов. Защо досега не сте се самосезирали за тези безобразия?! Или чакаш имотче на черноморието? Аа?!? Спомни си кой, как и закакво те уреди на служба в София и го вкарай в затвора, ако се мислиш за "честен"П.С. Съветското правораздаване не е като Европейското. Краси започни да мислиш момчето ми.
46
0
 
4
 
! Отговори
До съдът преди 13 години
В грешка си този не вкара съда в ред а го изкара извън всякакви релси.Ставал за министър и бил кадърен, пълни глупости, тоя не става и за *** за зеле.Като го гледам как се е нагиздил като *** на сватба.
45
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 13 години
Това е сградата в която се гледат бракоразводните дела и не става въпрос за престъпници. Бившата сграда на ГУСВ в кв. Лагера.
44
1
 
3
 
! Отговори
ули преди 13 години
Не е никаква загуба.И децата в България знаят,че съдебната система у нас работи само и единствено в интерес на престъпниците
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Урааа най-после добра вест. Таман няма кой да пуща мафиозите хванати от Цветанов
42
0
 
0
 
! Отговори
Прост съм Гербав съм преди 13 години
Опс не видях че коментара е на Dan извинявай ...:) Той не може да ме изненада коментарите са му винаги във този стил....Яко оплюване на всичко и всички, нали е модерно вече да се копира Боко :)
41
0
 
0
 
! Отговори
Кукуригу преди 13 години
Аз само цитирам. :-)
40
1
 
1
 
! Отговори
kun dzu преди 13 години
natovareni da tursiat jertvi sred delata i da gi shtaviat-sudia Mashov srs
39
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
до DANИма едно предаване на комиците където единия постоянно казва Ама изключително яко си *** DAN" Помолих инспекторите да дойдат през почивен ден или към 21 ч. По това време сградата свети, но не от чистота. Красимир Влахов по повод свръхнатовареността на СРС
38
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
До АААДа този го затвори, а е подпухнал щото сигурно се прибирам кък 23 часа всеки ден от работа и не си е доспал като имат такова натоварване
37
0
 
6
 
! Отговори
Прост съм Гербав съм преди 13 години
Такава сметка може да направи само някой от последователите на Боко !!!! Работата навсякъде е различна а на съдиите е адски натоварена и отговорна...Знаеш ли колко от тях не знаят какво е почивен ден...Едно дело не е само заседание във съдебна зала...Има адски много скрита работа, която не се вижда във залата.!! Четат се протоколи от заседанията, доказателства, експертизи и накрая се пишат мотиви..... Това е къртовска работа и едно дело може да ти глътне над 20 часа само разпитване на свидетел
36
2
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 13 години
Този Камен-пардон Краси изглежда ужасно.Егати мутренската физиономия.
35
2
 
2
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Това няма никакво значение важно е котилото от къде тръгнало на тази зараза по тези земи... аз още им викам комуняри и комунисти не защото са верни на идеологията... просот то там произлизат - най-неграмотните и престъпни единици ан нацията каченеи по върховете с помощта на Червената армия - от тях какви искате да произлезнат...
34
2
 
3
 
! Отговори
АААА преди 13 години
А това е този с чалга клуба-личи му че не изиза от клубовете, какъвто е подпухнал!
33
2
 
4
 
! Отговори
Кукуригу преди 13 години
"92 дела на месец при 22 работни дни в месеца прави 4.18 в период дела на ден , едно такова дело да продължава средно по 1 час.... и реееев реееев"Умник мамин. :-D
32
4
 
5
 
! Отговори
мързел преди 13 години
На този и на колегите му не им се работи и си търси оправдание-да затваря съда и да си ходи на село.Като го гледам не е за тая рябатя.
31
5
 
8
 
! Отговори
н преди 13 години
И с тях и без тях все тая! И така и не вършат работа......защо им е сграда???
30
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 13 години
А ти кой си и за къв се мислиш?-да не си от групата на "социално слабите".То в БГ много адвокатчета и съдии се навъдиха.Всеки втори кандидатства Право в университетите и защо ли?
29
5
 
2
 
! Отговори
Dan преди 13 години
92 дела на месец при 22 работни дни в месеца прави 4.18 в период дела на ден , едно такова дело да продължава средно по 1 час.... и реееев реееев
28
1
 
0
 
! Отговори
F преди 13 години
Na koi da badem blagodarni,4e nerazbraxme?Zivota li ni e spasen ili sme otarvali zatvora.A...., da bada blagodaren ,4e mi obraxa zilishteto i 18 pati se yavyavax v sadebni zasedaniya i nakraya dvamata izvarshiteli im dadixa porbaciya.E MNOGO BLAGODARYA!