Студентските общежития може да останат без топла вода

Алма матер дължи за отопление над 800 хиляди лева
8 авг 2010 21:24,
116
Студентските общежития може да останат без топла вода
Снимка: Булфото

От 10 август общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентския град може да останат без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация” София, съобщи bTV.

От „Топлофикация” уточниха, че Софийският университет им дължи за отопление на общежитията над 800 хиляди лева. През юни бил сключен договор за разсрочване на плащането с първа вноска на 12 юли. Тя и досега не е внесена.

От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия. До края на работната седмица не са получили парите за август, с част от които смятали да се разплатят.

„Като всяко държавно висше учебно заведение ние всеки месец в началото получаваме 1/12 от бюджета ни, което е за цялата година. За съжаление от години ние 100% не получаваме, получаваме по-малко – около 90, а от януари месец насам стигали сме и до 65%”, казва проф. Иван Петков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

„В момента Студентски град е полупразен. И понеже университетът има една сметка, всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета, постъпват в сметката. От нея се тегли за стипендии, за заплати, за разплащания с фирми и така нататък”, обясни професор Петков.

Софийският университет трябва да плати на „Топлофикация” над милион и 400 хиляди за всичките си сгради. Дължи още 500 хиляди за охрана, почти милион за данък сгради и смет към Столичната община, около милион на строителни фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно ми е от кога са трупани тези задължения и сега изведнъж като им е "орязана" субсидията и имат някаква 7 цифрена сметка? Точно субсидията ще им е виновна. Този университет е адски корумпиран, от студентите се свлича достатъчно, че и без субсидия да са си добре, но няма да има на кой да се пълни гушата! Стар комунистически бастион! Другите университети да не би да нямат общежития и студенти? И всички са с орязани субсидии, само дъртите *** от СУ все нямат
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дразни се бе. това си е твой проблем, драги вилиджъре
91
8
 
2
 
! Отговори
ето решението преди 13 години
Държавата да превежда по сметките на студентите от София същите пари, които отиват за субсидии за провинциалистите в студентски град, разпределени на човек по отделно. Сумата може да се изчисли-знае се броят на живеещите на общежитие, знае се субсидията-е изчислява се на отделен човек каква е сумата, и същите пари се превеждат на студент софиянец, или като вариант му се дават като чек ,валиден само за плащане на консумативи. За да видят и софиянци от тази субсидия. Правилата да са еднакви за вс
90
6
 
4
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Интересно как ли ще се къпят сега мързеливите и разгонени "студенти"?Ще чакат да завали дъжд и само тогава ще се къпят.Дотогава...клошарите ще ухаят по-добре от студентите.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не лъжи. Софиянец няма право да отиде на общежитие.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сериозно? И колко плащат за парно и топла вода? Някой виждал ли е сметка за парно и топла вода. За да се плаща парно трябва топломери- а живеещите там заявиха, че не желеят топломери. Плаща се и за отопление на общите части. По закон когато няма топломери се праща сметка като за пълна отоплителна мощност за денонощно отопление.Е такава сметка никой не е получил. Софиянец си пуска парното по 1-2 часа, през останалото време е на студено-и затова сметката е поне 1 мин работна заплат.
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1. В общежитията консумаивите са безплатно.2 Хората в общежитието плащат символичен наем, а не консумативи3. Парното през шесте отоплителни месеца работи денонощно, а за денонощно работещо парно сметката е много висока. софиянци пестят, стоят на студено и след пестене сметката за парно е над 300 лева4. Софиянец трябва да има право да живее на общежитие, а дали ще се възползва от правото си-е личен избор5. Държавата да изплаща на студент от софия същите пари, които отиват за субсидия на селян
86
1
 
5
 
! Отговори
Валери Дачев преди 13 години
В общежития на СУ освен наема се плащат консумативи, като част от тях се отчитат на стая, а други се делят по равно. Значи вариантите са няколко:a) Парите, които студентите плащат за консумативи, не отиват там, където трябва;b) Задължението е натрупано в помещенията на управата - управлението, стаи на домакинки, сервизни помещения и т.н.;c) Задължението е натрупано в помещенията, които управата отдава под наем за заведения, магазини и т.н.;d) Комбинация от горните.Безочие е да се оплакват!
85
0
 
2
 
! Отговори
рахатлък преди 13 години
Неа проблеми. Плащаш по 120 и нямаш вода .
84
3
 
11
 
! Отговори
trei преди 13 години
Много ме дразнят софиянците, които се мислят за нещо повече.Изобщо няма значение откъде си.Ами като искате да ви плаща държавата елате да живеете на общежитие никой не ви е спрял.А после да не мрънкате че не е като вкъщи мама да ви готви и пере, защото ние в общежитието го правим всеки ден и не се оплакваме, поне се учим на самостоятелност-нещо което вие не го притежавате
83
1
 
2
 
! Отговори
sasho преди 13 години
... pyrvo ne e bardak... i votoro ne mojem da se "podmivame" sas tudena voda
82
0
 
11
 
! Отговори
Българин - "сел преди 13 години
Нали за да възникне този град всички са дошли от някъде ... или се лъжа ... или тези 200 000 през 1910г. са се пръкнали от нищото точно тук ??? Всички сме Българи и трябва да се подкрепяме !!! Ако децата ви учат в друг град ще говорите съвсем друго нали ... ще искате да плащате колкото се може по-малко за издръжката им за да не ви тежи на семейният бюджет ... И защо сравнявате студентите в България с тези в другите страни? След като няма нищо по което можем да се сравним с тези страни ????
81
0
 
18
 
! Отговори
ninKa преди 13 години
Хора, побъркали сте се.1-во - в общежитията си се плащат консумативите2-ро - забравяте, че става въпрос за ЕДНА стая и ТРИМА човека, които общо плащат тези консумативи - което прави по 120 лв на стая ( в най-евтиния вариант)3-то - студентите ( поне тези, които са там за да учат, а такива има ) по цял ден са на лекции и работа, а вечер се прибират и спят => Колко ток и вода според вас могат да изхарчат4-то - повечето ми приятели са софианци и никой от тях не би искал да живее на общежитие!
80
9
 
5
 
! Отговори
126 преди 13 години
На този "БАРДАК",наречен "студентси общежития" вода им трябва само да се подмиват!Могат го и със студена!
79
2
 
15
 
! Отговори
bla преди 13 години
А бе вие чувате ли се?! Вие, които сте от софия живеете при родителите си, цялото семейство плаща тези прословути сметки. Имам един въпрос: ако вие живеете на общежитие родителите ви няма ли да се отопляват? Какво ще спрат парното, защото вас ви няма и ще зъзнат? А замисляте ли се също така, че родителите на студентите, които не са от софия също плащат техните си сметки и тези на детето си(таксата за общежитие)? изобщо много сте повърхности нищо че сте от СТОЛИЦАТА! :Д
78
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Соцялна политика трябва да съществува за да дава шанс на всички хора "по-равен" шанс за образование. Не е проблема в студентите в общежитията - много от тях са от семейства които така или иначе изпитват затруднение с издръжката им(която е по-скъпа отколкото на тези в София). Повишаването на цената няма да доведе до по-висока доходност за университета(не е и това идеята) - по скоро ще прати повече хора на квартира - което само ще затрудни семействата на студентите. Къде ли е истината ??????
77
0
 
5
 
! Отговори
Candy преди 13 години
Ако беше т.н. кореняк, нямаше да го изтъкваш, а и си мислиш , че това че си от София те прави по- умен и по- готин ли? Едно изречение не можеш да напишеш като хората, научи се да ги конструираш, ела да ми обясняваш след това.На Софийския цялата му работа е такава
76
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Който е поискал да живее на общежитие(дори да е от софия) - може да го направи обсолютно законно - няма проблеми за това(най-малкото ще си смени постояния адрес с такъв в друго анселено място.... все има една баба от некое селце наоколо). Второ - ако някой иска да живее на общежитие го прави само и единствено заради цената. Това е соцялна политика на държавата която е абсолютно нормална - и съществува на всякъде(в белите държави). Управлението на университета куца, там търсете разковничето.....
75
1
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 13 години
Г-н кореняк-софиянец, за софиянци също има възможност да бъдат настанени на общежитие. Трябва жилището ви да е на 12 км от университета, в който учите и ще имате право на общежитие. Преди да пишеш глупости проучи понееее малко въпроса.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А апартаментите, в които вие, повечето софиянци, живеете... как сте ги получили някога? Май доста лесничко и евтино, да не кажа без пари, по време на социализма, който плюете, че ни облекчава толкова много.Сега ще си плащате сметки като сте дошли да живеете в София. И не разбирам защо софиянците ще се натискат да живеят толкова много в Студентски град. Сигурно искат да не могат да спят нощем от купони и дискотеки и сутрин да се редуват с още 2ма човека за влязат в банята...