Мюсюлманите съгласни. Свалят колони от джамията

В бъдеще ще приканват молещите се вътре в сградата
Обновена: 1 юни 2011 18:18 | 1 юни 2011 18:17,
375
Мюсюлманите съгласни. Свалят колони от джамията
Снимка: БТА

Една или две от колоните, които са в предверието на джамията "Баня Баши", ще бъдат демонтирани. Целта е да се намали звукът, който се чува навън от петъчната молитва, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов разговаряха с кмета на София Йорданка Фандъкова с цел да се набележат мерки след инцидента пред джамията преди две седмици.

„Мюсюлманското настоятелство ще правят всичко възможно да приканва молещите се вътре в сградата, докато тя не бъде изпълнена изцяло. Ще използваме и втория етаж на джамията, който е предназначен за жени, но петъчната молитва не е свързана с тяхното присъствие и ще ги помолим да не идват“, заяви Хаджи.

По думите му общият капацитет на джамията е 700 места, но ще осигурят още 150-200 места.

На петъчната молитва обаче се събират между 1200 и 1500 души.

Главният мюфтия посочи, че предстои закупуването на нова озвучителна техника, която да не позволява допълнително регулиране на силата на звука.

Още по темата

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е инициирала срещата, посочи, че са постигнати договорености по двете набелязани мерки за решаване - намаляването на звука и осигуряването на възможността за нормално преминаване на гражданите.

Цветанов допълни, че в петъчните дни искани мероприятия в района на джамията ще се отклоняват на други места. Постепенно ще се намалява полицейското присъствие в района, допълни министърът.

В отговор на въпрос докъде е стигнало разследването на инцидента от 21 май Цветанов посочи, че от записите са установени 6-7 лица, от които не всички са членове на "Атака", те са разпитани, но прокуратурата не е поискала други действия спрямо тях засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
турция 2010г 80 000 000 алжир 1900 г 7 000 000 алжир 2010 30 000 000 този раст е благодарение на петрола и на новите технологии нали по като свар6и петрола 6е умрете от глад и евреите това много добре го знаят ина4е досега да са измели арабскят свят те между другото мразят и християни затова ве даржат да има равновесие и кадесе мусулманските даржави да помоднат на гладните палестин4ета нямаги има 20 мусулмански даржави около израел и седят мирно щото знаят 4е ина4е умират
223
0
 
1
 
! Отговори
Бедни на квадрат преди 12 години
Растящите цени в началото на 2011 година са знак за растяща бедност, макар и да звучи парадоксално. А бедността, заедно с политическите скандали, лишава хората от нещото, наречено живот. Коментар на Мирела Иванова:Поскъпват олио, брашно, захар, сирене. Дизелът вече е 2.34. Из първа страница на вестник Република2011 година ни подхваща доста безмилостно. Не ни стигат флашките и отровната атмосфера на политическо интригантство, мръсният обществен въздух, който щем или не щем сме длъжни да дишаме всекидневно, та сега само растящите цени са ни ексикът. Ако се опитаме да опазим във всеобщите изпитания язвителното нашенско чувство за хумор, вероятно ще стигнем до обобщението, че в годината на заека отвсякъде сме подгонени като зайци за отстрел и сега със сърца, качили се в гърлата, не ни остава друго, освен тичешком да се скрием в подходящите дупки. Който оцелее - оцелее, както се казва
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето български студенти в Германия искат да останат в чужбинаБлизо 60 процента от българските студенти и абсолвенти в Германия виждат професионалното си бъдеще в чужбина. Това сочи представително проучване, направено от екип студенти в Манхайм. Маринела Липчева с подробностите.Поучването потвърждава отрицателните нагласи на българските студенти в Германия спрямо родината им: "Всички виждат корупцията, некомпетентността и бюрокрацията в България като основни пречки, за да се завърнат там", казва Ирина Маврова от екипа, проевел проучването сред българските студенти и абосолвенти в Германия.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българите са втори по численост сред чуждестранните студенти в ГерманияЗащо младите българи предпочитат чужбина?Изразено в цифри това изглежда така: 32 процента от анкетираните са категорични: в краткосрочен план професионалното им бъдеще е в чужбина. Други 53 процента са склонни да твърдят това. Едва четири процента са решили да се завърнат в България. Други 11 процента казват, че предпочитат по-скоро родината пред чужбина. Любопитното е, че в дългосрочен план тези нагласи се променят в полза на България. Това би могло да се разтълкува като слаба надежда за по-добър живот в страната след някоя и друга година. И все пак около 60 процента от учещите и завършилите в германски университети българи свързват професионалното си бъдеще с чужбина и в по-далечно бъдеще. Сред основните фактори, които определят избора на страната, има два, които се повтарят и при двете групи: стандартът на живот и близостта до семейството. Напълно противоположно е обаче отношението към тях. За онези, които избират чужбина, стандартът на живот има най-голямо значение. Другите, които виждат професионалната си реализация в България, поставят този фактор на последно място и изтъкват близостта до семейството като определяща за избора им. Точно това обаче има най-малко значение за онези, които виждат възможност за професионално израстване в чужбина.
221
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да задават неудобни вапроси и без да им пре4ат а за това голяма роля играете вие терористи джихад вии сте си прости евреите много добре го знаят нека да ви кажа нещо правите по три по пет деца по десет европа намалява това не е плус на ислияма вии 6е кажете как така е аз 6е кажа 4е китай от няколко години е ваел закон да се раждат по едно дете сигорно има смисал в това да ви дам една статистика за последните 100 години мусулмански даржави имат голям раст турция 1900 година 30 000 000
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очертаващата се тенденция от експресните данни на НСИ е, че по-опасни са вътрешните демографски фактори, като отрицателен прираст, застаряване на населението, обезлюдяване на провинцията, отколкото изнасянето на българите в чужбина. Кои са най-тежките икономически последствия от тези процеси?Трендафил Митев: Смятам, че и в двете направления последиците от демографската криза са еднакво неприятни. Причината: в емиграция заминава сивото вещество на България, най-високо подготвените, най-интелигентната прослойка на младите поколения. Второ: ние забравяме, че броим само онези, които знаем, че са си купили билет за чужбина и са се качили на автобуса или на самолета. Но там, в чужбина, тези хора родиха по още едно-две деца. Реалната картина е двойно, дори тройно по-голяма от онова, което сме загубили като потенциал, който по принцип няма да се върне, особено онези, които са се устроили.От гледна точка на бъдещото състояние е ясно, че най-напред пада общото ниво на онази маса хора, която остава в България. Ние губим специалисти, за които са инвестирани колосални средства. Нивото на аудиторията, общообразователното, културното равнище в университетите, непрекъснато и рязко се влошава.
219
1
 
0
 
! Отговори
do 241 преди 12 години
dobir biznes!!!!! ima smetka ot taya zdelka
218
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нека да ви кажа нещо мюсюлмани турци при османската империя оправляваха не татари, турки монголи а евреи хахаххаха света така се нареди за евреите 4е последните 100 години евреите нямат интерес към турция не4е пак нея оправляват евреи хахах вапросат е защо им е на евреите враг които да иска тяхната смърт аз 6е ви кажа защото погледа на другите народи неверници трябва да се фокусира не варху не варху кощунствата на евреите а варху мюсюлманите зада могад евреите да си вар6ат работата без
217
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се съберат в джамията и да се взривят с ц4 всичките.
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все повече българи се чудят дали да напуснат родината. Младите така или иначе мислят за този вид "решение на житейския проблем", а тези, които вече нямат сили, възпитават децата си в готовност един ден да поемат навън. Анализ на проф. Ивайло Дичев:Г-н Борисов в специфичния си жанр на самохваление обеща да върне - т.е. да върне той лично - българските емигранти до четири-пет години. Малко по-рано социологически сондажи пък показаха, че 200 хиляди българи са готови да заминат за чужбина без да дават внятни обяснения за това. В последвалото масово производство на мнения едни казваха, че е чудесно хората от периферията да се стремят към центъра, защото някой ден ще донесат западен ноу-хау; за други необяснимо нарасналият процент потенциални емигранти е свидетелство за пълната безперспективност пред превърнатата от неолибералите в офшорна зона България; за трети хората просто се срамуват да бъдат управлявани от типажи като г-н Борисов и г-н Цветанов, плюс неофашистите от Атака.
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи могло....Толкова е просто и очевадно. Хайде със здраве да си се молят. Нека се уважаваме взаимно, за да живеем по-добре, така че да ни завиждат другите.
214
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
aide stida si puskal fitil moderatora
213
3
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Какво означава думата "bismisah"?
212
2
 
1
 
! Отговори
London преди 12 години
ta koi iska da se varne v gladna Balgaria be , ti qvno si bil v nekvo selo v Sofiisko , 6tom si se pribral zna4e 4e , 4e ni6to ne stava ot teb
211
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМ преди 12 години
на мен също не ми се полагат детски, а се издържаме трима човека с 500 лв. А един крадлив *** прибира парите и ги харчат за глпости.
210
2
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Интересува ме какво означава думата BİSMİŞAH?Моля,който знае значението й да ми отговори.Благодаря ви предварително!
209
7
 
9
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
МОЖЕЛО ЗНАЧИ , бравоо АТАКА.
208
6
 
15
 
! Отговори
без звук преди 12 години
Въобще не трябва да има звук,нека си правят молитвата тихо и мирно,без да пречат на никой.
207
3
 
2
 
! Отговори
буба4ко преди 12 години
аферим, бабо, машалах :)
206
3
 
5
 
! Отговори
дискриминизация преди 12 години
Българския народ е дискриминизиран в собствената си държава,нама права както малцинствата.На някой места построиха къщи които дадоха поднаем на роми които трябва да плащат някакъв смешен наем.Цялото гето получава помощи от малко до голямо,а Българи които са останали без работа ,нищо не получават.А българските деца на които родителите получават над определения доход също са дескреминизирани защото на тези деца не им се полага детски ,все едно те не са от България има много още подобни примери.
205
3
 
2
 
! Отговори
SAW преди 12 години
LONDON: я кажи с тези 1200 паунда как изкарваш? Щото и аз бях и зная, че за нищо не стигат...но аз бях по работа и се върнах в България, а от такива *** като теб нямаме нужда.Остани си в Лондон и дано не се върнеш никога!