През септември отваря врати първата у нас IKEA

Обещават цените да са ниски, а продуктите – качествени
Обновена: 28 юли 2011 14:58 | 28 юли 2011 10:06,
104
През септември отваря врати първата у нас IKEA
Така ще изглежда първата IKEA у нас след като бъде завършена през септември. Снимка: House Market Bulgaria EAD

Първият в България хипермаркет от веригата за мебели IKEA ще отвори врати в София в средата на септември, като целта на компанията е да постигне позиция на пазарен лидер в сектора.

Това каза пред журналисти в Атина Тео Муратидис, управител на магазина в България.

През първата година компанията цели да достигне пазарен дял от 10%. На този етап Муратидис не пожела да предостави конкретни данни относно очакван оборот и брой посетители, но каза, че компанията залага големи надежди на пазара у нас.

Той каза, че в глобален план в момента веригата ползва над 20 български фирми доставчици на различни продукти. Останалата част от асортимента се произвежда в различни стани – Китай, Индия, Полша и т. н. Всички продукти са по специален дизайн на IKEA. Целта е те да се предлагат на най-ниски цени за съответния пазар и да са достъпни за колкото е възможно повече потребители.

До момента компанията е наела на работа над 200 служители у нас, като до 10 дни ще завърши кампанията по наемане на нови 130 души.

Все още не е уточнена точната дата на откриване, но по думите на управителя той очаква ремонтите на южната дъга на Околовръстния път в района около магазина да са готови до 15 септември.

Магазинът у нас ще бъде с площ от 30 хил. кв. м, от които 25 хил. кв. м ще бъдат търговската част, включително зоната за складиране и самообслужване, където клиентите ще могат сами да вземат мебелите, които преди това са избрали в шоурума. С това софийската IKEA ще бъде с 4 хил. кв. м по-голяма от тази в Атина.

На въпрос на Investor.bg от компанията казаха, че в момента веригата не залага на онлайн продажби, но акцентът в това отношение се очаква да се засили през следващите години в глобален план.

Представителите на компанията потвърдиха, че цените у нас се очаква да бъдат по-ниски от тези в Гърция – намерение, което бе обявено за Investor.bg още в началото на 2008 г.

IKEA започна изграждането на магазина у нас в средата на миналата година. Тогава инвестицията бе обявена с размер от 50 млн. Евро.

У нас веригата се развива от House Market Bulgaria EAD, дъщерно дружество на гръцката компания Fourlis, която притежава франчайз правата за магазините в България, Гърция и Кипър. В края на 2009 г. в интервю за Investor.bg нейният изпълнителен директор Апостолос Петалас бе обявил, че компанията смята да вложи 80 млн. евро в два магазина на IKEA и 10 магазина от марката Intersport у нас.

Първоначалните планове предвиждаха магазинът да бъде изграден значително по-рано и да бъде отворен през 2009 г. По-късно обаче тези планове се забавиха на няколко пъти поради затруднения пазар вследствие на икономическата криза.
Наскоро стана ясно, че заплануваните инвестиции на Fourlis за 2011 г. за българския пазар и за пазарите в региона възлизат на 70 млн. Евро.

Още новини за имоти от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
24
 
20
 
! Отговори
не на Икеа и Молове преди 12 години
Не трябваше да се построи икеа ш България. Те идват и никакъв продукт не продават от самата държава. Само техните продукти продават и това е голама загуба за Българската икономика. Не трябва такива фирми да се пускат. В Истанбул съм виждал затова казвам никакви турски продукти нямаше вътре.
21
3
 
53
 
! Отговори
Здравко преди 12 години
IKEA са доста добри магазини, голям ценови диапазон, ти си избираш качество и т.н.А по ниската цена е продиктувана от това, че голяма част от мебелите се произвеждат от компании в България и от там идва по ниските цени за транспорт, а и заплатите са по ниски от колкото в Гърция.
20
7
 
35
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Днес пари се изкарват с акъл! Не е нужно да съм гърбав за да изкарвам прилични пари.
19
1
 
25
 
! Отговори
Мария преди 12 години
До МерсиЯ кажи, къде си ги прави мебелите, ако не е тайна! :)
18
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това което правят всички големи търговски вериги е да купуват ефтини *** от Китай, да ни ги продават на безбожни цени и да убиват всичко което все още произвежда нещо у нас.
17
10
 
24
 
! Отговори
znam преди 12 години
ne se pretesniavaite i kupuvaite balgarski mebeli. po-hubavi sa ot tia na ikea, koito sa evtini bokluzi, nedobroka4estveno darvo, trudnosglobiava6ti se 4asti, a tova, koeto e hubavo e mnogo skapo i tam. v ikea evtinoto izliza po-skapo. ina4e domakinski ne6ta pokriv4izi, lampi4ki, odealza moooze.
16
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 10 - сигурно си много богат и от работа си станал гърбав
15
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И що у нас цените да са по-ниски отколкото у Гръция ? Кое ги понижава ? Производствените цени за един и същ продукт са еднакви, независимо къде ще ги продаваш... Остава кое ? Спестяване от заплати, данъци и още нещо....
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако е като храните мали мали ... ;)
13
2
 
45
 
! Отговори
екс преди 12 години
Хубавото на ИКЕА е, че има различни ценови категории - евтини, но не особенно качествени, има средна работа, както и скъпи и много качествени неща. А като бонус идва факта, че в БГ ще се разпространява един по-европейски дизайн, защото в момента е един кич с тия ориенталски ораменти на всеки диван, маса или шкаф...
12
9
 
35
 
! Отговори
Добра новина ,НО преди 12 години
Дано само българските мениджъри не побългарят тази иначе много добра верига магазини!
11
5
 
33
 
! Отговори
Я преди 12 години
Честито вече и Бг има Икея, цял свят има))) Оле хубави неща продават..и няма значение кой ги прави! Шведи гледат за качество и екологичность!
10
6
 
40
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Напъни си ***, изкарай пари и отиди да пазаруваш на воля - с *** коментари по разни форуми, няма да за забогатееш в това бъди сигурен.
9
16
 
42
 
! Отговори
скептик преди 12 години
Пишат глупости. Влизал съм в ИКЕА в Германия скъпотия. НЯма как в България да е евтино.
8
8
 
38
 
! Отговори
Мерси преди 12 години
Ще ги пропусна ,както и всички големи вериги. Мебелите у дома са правени по поръчка ,по мой дизаин! И ако си мислите ,че така е по- скъпо много , ама много грешите. Майстора поглежда детска стая от горе долу същите елементи и ми отстъпва около триста лева и така за всяка мебел. После разбира се ги снима и си ги сложи в каталога ,защото са функционални и ефектни и вероятно е спечелил като е правил същите за други хора.
7
28
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През септември отваря врати IKEA ЗА БЕДНИЯ НАРОД ЩЕ ИМА ПРАВО ДА ГЛЕДА САМО ТВ РЕКЛАМИ ЗА ИКЕА.
6
17
 
51
 
! Отговори
СС преди 12 години
Шведки магазин в който няма нищо Шведско ...
5
4
 
37
 
! Отговори
ttt преди 12 години
bravo!
4
5
 
75
 
! Отговори
Муцка преди 12 години
Ще има пак избити овце на портала :)
3
35
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През септември отваря врати IKEA ВРАТИТЕ НА ИКЕА ЩЕ СА ОТВОРЕНИ ЗА ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ 250 ДЕПУТАТСКИ КРАДЛИВИ МУТРИ МИЛИОНЕРИ.