Конят на Цар Освободител се изчуквал професионално в Требич

Паметникът ще си е на мястото след два месеца
Обновена: 9 окт 2012 14:48 | 9 окт 2012 10:37,
133
Конят на Цар Освободител се изчуквал професионално в Требич
Паметникът на Цар Освободител беше демонтиран през септември. Снимка: Булфото

Паметникът на Цар Освободител се реставрирал в единствената професионална леярна в столичния квартал Требич, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред БНТ.

Той определи като глупости твърденията на проф. Велислав Минеков от движението на Меглена Кунева, според когото паметникът е зарязан в селски двор близо до „Требич” и от едната страна пърлят прасе, а от другата тенекеджия изчуквал ламарината”.

„Карате ме да коментирам глупости. Дайте да говорим за по-важните неща. Какво означава изчукват коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна, където от 20 години се отлива почти всичко поради липса вече на други леярни“, отсече министърът на културата.

Той заяви, че и негови скулптури са правени в същата леярна, а самият леяр също бил скулптор, по думите на Рашидов „наш колега, Марин, който завърши академията“.

„Той си е от „Требич” момчето. И си купи там едно ТКЗ-сарско място, два-три декара. И това е единствената професионална леярна. Какъв е проблемът?“, възмути се Рашидов.

По думите му редица професионални организации, творчески съюзи не са реагирали за начина, по който се извършва реставрацията. Проф. Минеков го определи като ванадлизъм.

Още по темата
Рашидов заяви, че в тази леярна трябва да се отлеят краката на коня, защото „100 пъти показахте, че те са напукани“.

„Да говорим глупости пред хората, да, напукали са се, от времето е също. Нормално е след време да бъде някакъв ремонт, какъв е проблемът. Да, разбира се, за да се отлеят наново напуканите крака, трябва да се отрежат и отново да се заварят. Главата на коня, както виждате, има и дупчици. Това са нитове, с които всяко парче се отлива и се прихваща към тялото и се прави заварка. Същото ще се направи, за да се гарантира заварка, да е сигурно. Какво коментираме, аз не разбирам? И какво – във всяка манджа сме мерудия, след два месеца конят ще си дойде на мястото“, категоричен е Рашидов.

Паметникът бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран и трябва да е готов до края на годината. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

Рашидов каза още, че са предвидени средства с 10% да се вдигнат заплатите на работещите в областта на културата.
„Хубаво е българските артисти, след като сърцато работят, аз смятам, че е добре малко и самите артисти, хората, които произвеждат духовния продукт, да бъдат с по-добри заплати”, смята министърът на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
Valeri преди 11 години
Полoвин руснак съм и живея в София. Пътувал съм по екскурзии в Лондон, Париж, Берлин, никъде не съм виждал такова "навеждане" каквото има в София. Съжалявам българи, но е факт. Пр: бул. Цар освободител, Скобелет, Руски паметник, Съветски паметник, ул Гагарин, Чехов, Дондуков, граф игнатиев, Тотлебен, Гогол и кой ли още не. Tук има почти толкова руски и съветски символи колкото в Москва. Да не говорим че катедралата ви е кръстена Александър Невски. Много харесвам България, но е толкова трудно.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието кърти
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
89: колкото ти е грамотен писмения бълг.език, толкова ти е и мозъка. Вари го-печи го, едно си знае баба, едно си бае. Целия български народ е доказал по безспорен начин през изминалите десетилетия години,че това е царят-Освободител, а не "окопатор". Затова по-добре да си затвориш човката.
70
0
 
8
 
! Отговори
sexmashin преди 11 години
Как така ще изчукате коня и ездача.Няма ли жени за вас?
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 100 каква окопация бе някога да е имало в България руски или съветски бази не и не съм нито от герб нито от бсп и не разбравай че ако не бяха те сега щехме да сме като кюрдите имаите малко уважение към загиналите войни за свободата на България
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дотук 99 човека са показали, че имат мръсно позсъзнание...
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен-95 не за свободата а за окопацията на БГ или и ти си от бсп.
66
8
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
А защо ще връщат паметника на цар Поробител на същото място.В борисовата градина има доста затънтени алеи.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е въпроса в изчукването г-н Рашидов, не е въпрос и за леярната и начина по който ще се реставрира, а за съхранението и патината, неща които на Вас културтрегера са Ви явно доста ясни щом не сте взели барем едно покривче да сложите на паметника и да съхраните автентичният му вид ;)
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eй, цял Требич ще изкове коня. леле.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 94 незнам да е имало руски военни бази на територията на България ,но знам за американски
62
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колкото и да не им харесва на ГЕРБ , СДС и ДСБ това е паметник на загиналите руски войници дали живота си за свободата на България а какво направи запада за нас нищо
61
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се претопи царя-окупатор.
60
12
 
7
 
! Отговори
а преди 11 години
По-добре е този паметник да не се връща.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тоя кон няма ли най после да му *** и атрибути
58
2
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
KOI ZA KAKVOTO SI MISLI VEJDI RA6IDOV E PRAV.KAK MOJE TOLKOVA TYPOTIQ I PROSTOTIQ V TIQ KOMENTARI QVNO V BALGARIQ NAISTINA OSTANA PO GLAMAVATA 4AST OT NARODA NA 10000 EDIN 6TE NAMERI6 DA TI GOVORI SVQSTNO VSI4KI SA KREIZI DE OT KRIZA DE OT GLUPOSTTA SI.NACIQTA SE POGUBI JALKO ITO CELENASO4ENO
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЗИ СТАТИЯ ИЗОБЩО НЯМА ДА Я ЧЕТА.
56
3
 
4
 
! Отговори
СТАНИШЕВ преди 11 години
ОХХХХХХ ЗАЩО НЕ СЪМ НА МЯСТОТО НА КОНЧЕТО.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А НЯМА ЛИ ДА *** И ЦАРЯ...ИЛИ КОНЯ Е ПО-КРАСИВ И ПОВЕЧЕ ИМ ХАРЕСВА.
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страшно заглавие! Черната Златка ли го измисли?! :)