Фандъкова запрати районни кметове към реките за проверка

Мерките са разпоредени във връзка с предстоящото снеготопене
27 мар 2013 14:39, Красимир Ангелов
5
Фандъкова запрати районни кметове към реките за проверка
Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила писмо до районните кметове с нареждане да извършат проверка на състоянието на дигите и критичните участъци на реките и да организират непрекъснато наблюдение на местата, където има опасност от наводнение в случай на проливни дъждове, съобщават от Столична община.

Мерките, разпоредени от Фандъкова, са във връзка с предстоящото снеготопене и очакваното пълноводие на реките. Според указанията кметовете се задължават да организират проверка на състоянието на реките и да предприемат мерки за премахване на изградени незаконно преградни съоръжения, които могат да възпрепятстват свободното преминаване на водата в речните корита.

Според представените данни за периода от 2009 г. до 2012 г. Столичната община е почистила планово над 140 километра реки. Извършени са и основни ремонти на три от язовирите, отговорност на общината - " Мрамор", "Мърчаево" и "Суходол-2".

През януари 2013 г. са били основно почистени водостоците на Софийския околовръстен път, посочват от общината. Като цяло за тази година се планира прочистване на 61 километра речни корита.

Създадена е организация с фирмите за почистване и с доброволните отряди към Столичната община за почистване на река Перловска в участъка от Южния парк до бул. "Мадрид" и на река Владайска в участъка от бул. "Иван Гешов" до пл. "Сточна гара". Ще бъдат почистени и зелените площи, граничещи с двете реки, както и каналът при "Моста на влюбените" при НДК.

През тази година е предвидено да бъде изграждана дясната дига на корекцията на река Лесновска в рамките на регулацията на кв. "Челопечене" в район "Кремиковци" и да бъде извършен ремонт на лявата дига на река Лесновска, в участък при с. Долни Богров. Предвидено е изграждането на технологичен път, който ще се ползва и след периода на извършването на ремонтните работи за експлоатация на съоръжението, отчитат още от Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Кунчев преди 11 години
Учителката по руски език вече трябваше да излежава поне 3 от десетте си доживотни присъди, сред които за: убийства, кражби, корупция, некадърност, злоупотреба със служебно положение и т. н.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво значи "запрати"не се сещам.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ПРОСТА,ДА СИ ХОДИ В САМОКОВСКОТО СЕЛО,ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ САДЯТ КАРТОФИТЕ. ***.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проверка! Така ли му викате вече на разходката с джип.