София купува 50 климатизирани тролея за над ?27 млн.

Чешките возила ще возят по 160 души, пускат ги по линии 1, 2, 5 и 9
24 юни 2013 21:16,
64
София купува 50 климатизирани тролея за над ?27 млн.
Старите "Икаруси" - на скрап. Снимка: архив, Булфото

Сключен е договор за доставката на 50 нови нископодови тролейбуса, съобщиха от Столична община.

Стойността на договора, подписан с чешката фирма "Шкода Електрик", е 27,475 млн. евро без ДДС, а срокът му за изпълнение е до 15 месеца.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от ЕС.

"С реализацията на доставката им тролейбусният парк на столицата ще бъде почти 100% обновен", хвалят се от "Московска" 33.

Планира се новите тролейбуси да обслужват най-натоварените тролейбусни линии (1, 2, 5 и 9).

Тролейбусите ще бъдат нископодови (без стъпала и с височина на пода 360 мм от нивото на пътя), с което ще позволява удобен и лесен достъп на хора с увреждания, както и на майки с детски колички.

Дължината на новите тролейбуси ще бъде 18 метра, а капацитетът поне 160 пътници. Ще бъдат оборудвани с климатична инсталация в салона за пътници, а и в кабината на шофьора.

Тролейбусите ще разполагат и с резервен дизелов двигател за автономно придвижване в случай на аварийни ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малей по половин милион евро на тролей. Някой ще *** яко.
57
4
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Егати долните хейтъри има тук!Аз се радвам на новите тролейбуси, имаше нужда! Вярвам, че процедурата за избор на доставчик е била прозрачна и чиста и че български фирми ще могат да се включат в обслужването на новите машини.
56
1
 
14
 
! Отговори
Ицо преди 10 години
Всичко за София,защо не видите с какви товарни микробуси пътуваме в провинцията.Това трябва да престане защото уж сме равни
55
0
 
4
 
! Отговори
За нископодовите преди 10 години
Повечето от водачите на колите на градския транспорт /автобуси и тролеи/,не спират до тротоара дори когато има такъв - спират на половин метър от него, дори и по-далеч. И тогава става невъзможно да се качат старци, хора с патерици или с контузии, жени с детски колички или в напреднала бременност.От баби съм чувала,че когато Ст.Софиянски се кандидатирал за кмет,обещал изграждането на "островчета" там,където няма тротоари,за да стане възможно за всекиго да се качи в тролей.Досега не е изпълнено!
54
0
 
2
 
! Отговори
За "нископодови преди 10 години
Човек се замисля над някои проблеми,едва когато му дойдат до главата.Аз съм млада,здрава жена, с ръст 172 см. Качването в колите на в градския транспорт доскоро беше за мен на принципа "скок-подскок".Случи се обаче лошо да си навехна крака. Последва период на бавно възстановяване, в границите на който за мен беше невъзможно да се кача в трамвай,автобус и повечето тролеи - освен ако не са спрели до самия тротоар.Направо от уличното платно,на 36 см височина, може да се качи само здрав,млад човек
53
1
 
2
 
! Отговори
Ицака преди 10 години
Ае какво се хвалят тия! Ами линиите 6 и 7 у село Люлин??? Тролейте са едни стари, гадни, мръсни и миризливи и като се качат само пенсионери лятото мирише на кисело. И тях да сменят с нови климатизирани!
52
5
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
До далавераMi ako iskash stoi si bez novi troleibusi! Boiko 4 godini govori za magistrali i tn a nasreshta 2 magistrali na krust.. Kato si reshil go pravish i eto BSP kazvat i go praviat TOCHKA! Zatova smqtam gerberasite za nai golemite glupaci v Balgaria.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бай Григоре от такива като тебе АМАААААН и заради такива като тебе "интернет ***"протестират,ГЛУПАНЕ тия тролейбуси са по една европейска програма чрез която ще се обнови транспорта в седемте най-големи града у нас,вземете прочетете пък тогава драскайте и като си на село вземи та направи нещо за себе си стига само"и отново София",не сте оригинални вече
50
3
 
6
 
! Отговори
Бай Григор преди 10 години
И пак за Сф , ама така е като не протестираме из провинцията - всичко за протестираща София ! Дайте да събираме помощи за протестиращите , да имат за вода , разхладителни и сандвичи ,че да не се прибират и у дома поне!
49
0
 
7
 
! Отговори
далавера преди 10 години
абе браво браво ама излизат 32 400 000 в евро (с ДДС) или по 648 000 евро бройката (с ДДС) и това ако не са договорили поне 10 години ремонт от фирмата производител си е пладнешки обир разбирай комисионни
48
2
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 10 години
Наземният транспорт с тролеи е в повечето напреднали страни в историята. Вероятно това не важи за България или просто държавата ни е далеч от напредналите.
47
6
 
6
 
! Отговори
ralica преди 10 години
На тези от Бургас какво да кажа- ами нормално екогато стане нещо хубаво в София да е нациоанална новина. Тук живеят 50% от активното население на държавата и със сигурност по- голямата част от тях не са родени в София, НО СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ВСИЧКИ БЛАГИНКИ на големия град, а си плащат данъците по места.Браво за тролеите!!! Стига сте се оплаквали хубавите неща трябва да се поощряват а и на истина в последните 3-4 години София се промени към хубаво!!
46
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименТъжният факт на българския манталитет :( "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!"
45
14
 
28
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Факт е, че по време на ГЕРБ София стана нормален град, а сега комунистите ще ви строят пак шадравани от които бие ток.
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко милиона ще влезнат в нечия офшорка??????
43
8
 
19
 
! Отговори
E-e-e-e преди 10 години
Вижте сега, на всички трябва да е ясно, че Чешки тролейбуси изискват ЧЕЗски ток, което автоматично им увеличава цената заради зелената надбавка, която отчасти влиза в джобчето на Цветелина Бориславова и компания, в частност визирам новоизграденият ветроенергиен парк в землището на Поручик Чунчево, а кой живее във въпросното село - г-н Софиянски ;)Мда-а-а та парка значи е проектиран от КИГ (една от фирмите на г-н Плевнелиев) и се охранява от *** (бах маму г-н Борисов евала Ви) - факти моме ле
42
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и сега над половина автобуси са с климатик но не ги пускат. Достатъчно да се отвори един малък прозороец с 150 човека и 45 градуса вътре. Всеки виси мирно вътре и си трае. *** народ ***.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анониментова, че са чешки, не е проблем. чехите са световно призната автомобилостроителна и машиностроителна нация. проблем е цената, която съвсем грубо е с 25-30% по висока от нормалната. 50 тролея, в такава серия следва да не струва повече от 700-800 хиляди лева, единична бройка. горницата, защо всички се сещаме къде отива?
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 267 488 лева за един тролей ? чешки ?
39
7
 
20
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Хубава новина за софиянци. Само не разбирам откога закупуването на нови тролейбуси в София е новина от национално значение. Преди година редица градове обновиха автопарковете си. Само в Бургас се усвояват европейски програми за над 130 млн. Закупиха се близо 70 първокачествени автобуси, очакват се и тролеи. Но това не е национална новина, нали? Виж, в София една плочка на тротоара да сменят и веднага се публикува във всички водещи медии. После хората се чудят защо все повече се заселвали там...