Столичани бранят с телата си кварталната градинка

Хората в "Слатина" водят дълга битка с частен инвеститор
17 окт 2013 09:02,
49
Столичани бранят с телата си кварталната градинка
Снимка: архив, Булфото

Жители на столичния квартал "Слатина" водят дълга битка с частен инвеститор, който смята да построи блок на мястото на детска площадка в района.

В началото на август собственикът на имота огражда площадката с намерението да започне строеж. Хората от квартала излизат на протести и го спират. Преди два дни обаче багерите идват отново.

"В 6:20 сутринта спирахме багера, който беше тръгнал към площадката да извършва строителни дейности. Спряхме го, полиция, работници, така ние, имаше доста конфликтна ситуация", обясни пред bTV Мария Бояджиева, жител на "Слатина".

"Това е градинката, където хората почиват, възрастните почиват, децата си играят. И всеки ден, идвайки си от детската градина, те питат кога ще си влезем в детската площадка", допълва жената.

Кварталната градинка днес е частна собственост. Като част от активите на общинско предприятие тя е приватизирана още в края на 90-те. Следват няколко промени на собствеността на имота, докато се стигне до сегашната патова ситуация.

"Това е един частен терен от 99 година и факт е, че СО няма никаква вина за това нещо, и факт е, че в момента тази територия продължава да бъде зона за жилищно строителство. Никога това не е било детска площадка. Съжалявам, понякога, когато се казват такива истини, на хората не им харесва, но факт е", категорична е Антоанета Апостолова, кмет на Район "Слатина".

Нищо не може да направи и инвеститорът, чийто проект според него е блокиран. В полза на квартала той изгражда нов трафопост и нова детска площадка. Според гражданите обаче тя е прекалено далеч от дома им и настояват за старата градинка.

След протестите на хората от квартала от общината изготвят две работни групи, които да намерят компромисно решение както за гражданите, така и за инвеститора. Предложенията им обаче са отхвърлени.

Инвеститорът се кани да заведе иск за пропуснати ползи заради замразения си проект. Гражданите пък категорично заявяват, че ще се борят за градинката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в Младост-4 днес от автобуса видях, че пак събарят люлки и катерушки, тръгнали са и багери да копаят, този път в градинката до пощата, където майките водеха децата си да играят. Да не би пък да правят по-голям и хубав детски кът и място за отдих на възрастните?
44
0
 
7
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
Който купува обществени градинки си заслужава "пропуснатите ползи". Долни и безскрупулни гадове!
43
0
 
7
 
! Отговори
Do Българе преди 10 години
Частната собственост може да е неприкосновенна, но е подчинено на регулациите - навсякъде по света. Ако си купил стара сграда с архитектурна стойност - няма да ти позволят са я събориш и да си строиш каквото искаш, така е в "западния свят" и даже ще си длъжен да я реставрираш и поддържаш, защото иначе ще те скъсат от глоби и като нищо ще ти я вземат. Ако си решил да купиш обществена градинка най-вероятно няма да ти я продадат!
42
2
 
3
 
! Отговори
Българе преди 10 години
Често и на мен не ми харесва как се застроява София, но ЗАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕННА!По Конституция и изобщо в западния свят, частната собственост е над всичко. Как така някой ще ми забрани да изкарвам пари от собствеността си?! Друг е въпроса, че общината може да очуждава. на пазарни цени. Ама как да увре главата на Фъндъкова, да спрат да крадат бюджета и да ползват парите за нещо с ОБЩЕСТВЕНА СТОЙНОСТ?!
41
1
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Молодцьi , как товарищ перед пулеметам.Давайте друзя.
40
0
 
5
 
! Отговори
До geri преди 10 години
Закона не е спазен на първо място от кметството и чиновника дал зелена линия на обществено вреден проект. Вероятно е нарушил редица регулации и правила в проектирането и градоустройството. Да не говорим че, в други страни преди да се одобри нещо, то се обявява и стои така дни наред, след което се разглеждат забележките на съседите и се преценяват със законовите правила и норми и чак тогава се подписва.
39
0
 
11
 
! Отговори
@#$ преди 10 години
Айде сега тая гад Антоанета (кметицата) да обясни как този терен е станал частна собственост през '99г. ?? Корумпирани *** - прикриват се !!!
38
0
 
1
 
! Отговори
съвет преди 10 години
Ако не искат да се ухапят спешно да търсят помощ от господин Smith & Wesson , Колт М1911 или в краен случай АК-47 на Арсенал в Казанлък.
37
2
 
11
 
! Отговори
стефан преди 10 години
До Анонимендраги ми АНОНИМЕН ***, ако всички комплексирани селяци като теб хванат терминала (гарата, автогарата и т.н.) София ще е най-добрия град, а не клоака в която я превърнаха такива като теб които минават цапат, хвърлят си *** не си плащат данъците в София а на село че са по евтини и хващат терминала. Не се връщай в СОФИЯ.
36
1
 
9
 
! Отговори
Drunderski преди 10 години
Когато инвестираш в парцел за блок първо правиш проучване, особено ако е бил детска площадка и едва тогава викаш багерите ако тоя пишман инвеститор го бе направил сега нямаше да му е блокиран проекта! А кметицата на Слатина да не се прави на *** тя е кметица на хората не само на инвеститорите!
35
0
 
13
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Журналиста и той е човек и той деца храни. За 5 лв. си продава г.за и пише каквото му кажат. Нищо не се разбира от "новината" , но всички "новини" са такива. "Независима журналистика"??? В България никой не бърка надълбоко в раната защото ще го гръмнат и ги е страх. Затова няма и убити журналисти. Послушни са. Пък и българинът и той е послушен. Ако си траеш нищо лошо няма да ти се случи. "Преклонена главички сабя не я сече" дали има друг народ с такава поговорка? Надали. Оставка!!!
34
0
 
5
 
! Отговори
До Жужа преди 10 години
Жуже кака, оти си купихте къща в прованса, ми не в Софето? Значи вие може да купувате по прованса, пък прованса няма право по вашенско
33
0
 
13
 
! Отговори
боклуци преди 10 години
С вас сме хора , тоя *** как може журналята да го наричат инвеститор и СО нямала вина - тия да не ни мислят за 5 годишни ( архитекта на София в затвора , сделката да се обяви за нищожна , кметицата на съд )МОРАТОРИУМ на нови строежи до изчистване на недоразуменията в плана на София и собствеността.
32
5
 
13
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Сега да дойде Бай Тошо и да ги изсели тези целият блок и без да ги пита да си построи каквото си иска.На мястото на днешните грозни панелки имаше красиви къщи с китни дворове, но комунистите взеха всичко без да питат хората и настроиха тези грозни панелки за да дойдат тук селяци и да се тупат в гърдите, че са софиянци.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реституцията ах тази реституция която върна на някои имоти за милиони а на други за подобни имоти им върна хартийки наречени приватизационни бонове.
30
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До богоизбраните шопи с единствено и доживотно право да населяват полето под Витоша:Ей, шопи, псевдо-кореняци, дошли от гората преди 100 години и населили полето!Не виждате в каква клоака живеете, а и не искате никой друг при вас:Коне с капаци, прасета в ***!Преди 8 години се преместих в София, живях 2 години, не издържах и през терминала в Амстердам. Обикалям постоянно света и такива озлобени, некадърни и нещастни хора като вас не съм видял!
29
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
я да ми се махате от градинката !!!
28
1
 
5
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До ЖужаЖуже, я кажи на теб какъв ти е проблема?И преди това обясни на форума какво ти епотеклото, поне 3 поколения назад. Да разберем дали случайно нямаш някакъв корен в прованса или си родена със сребърна лъжица в устата.И второ:Щеше ли да има някакво значени, ако площадката не беше в Слатина, а в Лозенец или някой от набедените централни квартали на София, които вече са заселени с мутри-също дошли от прованса?
27
1
 
14
 
! Отговори
жител на Гео Милев преди 10 години
Площадката е на улица Андрей Николов, разположена между три блока. Абсолютно безумие е да се построи там нов блок..За съжаление - е издадено разрешително за строеж - за мен виновникът е, който го е издал.Тези, които са придобили този имот по назнайно какъв незаконен начин трябва да разберат, че не може да правят каквото си искат.
26
2
 
4
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Това наистина е толкова РОМАНТИЧНА НОВИНА....... "Столичани В ПОВЕЧЕ бранят с телата си кварталната градинка......"........ Супер е! Само дето НЕ Е за МУТРЕНСКО ПОДОБИЕ НА "ДЪРЖАВА" като нашето! :((((........ На 99 процента съм сигурен , че ако някой мастит кинтаджия , мутрафон или "олигарх" ИСКА да застрои , все пак , тази градинка..... ще НАТИСНЕ и ЩЕ ПУСНЕ КИНТАТА И "ВРЪЗКИТЕ" КЪДЕТО ТРЯБВА и ЩЕ СИ ПОСТИГНЕ "ЦЕЛТА" БЕЗПРОБЛЕМНО! Въпреки протестиращите хора...... :((((( !