Столичен частен паркинг – кашпи вардят паркоместа

215 са иззетите незаконни съоръжения от началото на годината
Обновена: 16 дек 2013 08:41 | 16 дек 2013 08:39,
41
Столичен частен паркинг – кашпи вардят паркоместа
Снимка: архив, Булфото

Вериги, кашпи, пана или кошчета. Тези прийоми може да бъдат видени при всяка обиколка в центъра на София и влизат в употреба, за да осигурят паркомясто.

215 са иззетите незаконни съоръжения от началото на годината до момента, сочи справка на Центъра за градска мобилност, изискана от в. "24 часа".

Хиляди предмети обаче продължават да пазят паркоместа в малките улички, около кооперации, магазини и офиси, превръщайки центъра в незаконен частен паркинг.

Според процедурата, за да бъдат премахнати тези съоръжения, нарушението първо трябва да бъде констатирано от Столичния инспекторат.

След проверки от бул. "Дондуков" са иззети метални парапети, заключващи се скоби от улиците "Йоан Екзарх", "Нишава" и "Проф. Д. Атанасов", бетонови заграждения от ул. "Тулча", падащи стълбчета пред гаражи на ул. "Позитано", заключващи се вериги от ул. "Луи Леже" и др.

Борбата за осигуряване на собствено място обаче често не се изразява само в поставянето на предмети, но и в премахване на поставените край тротоарите антипаркинг стълбчета. За изтичащата 2013-а са изкъртени над 1070 съоръжения в двете зони за паркиране, които пречат на шофьорите да завземат трасетата на пешеходците.

Според статистиката най-много посегателства има в по-евтината зелена зона. От улици там са изпочупени 628 колчета, а от синя - 459.

В нито един от случаите обаче нарушителите не са хванати. От Центъра за градска мобилност обясниха, че вандалските прояви се случват през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Хуху преди 10 години
Последно време бръмча с трамвай номер 5, а с кола само вечерно време и събота-неделя. Намалих си разходите и си пестя доста от нервите.С метро е още по-добре, но не ме огрява.Безплатни паркинги из Европа не съм срещал, напротив в Мюнхен и Лондон цените са брутални за паркиране в центъра.
29
0
 
2
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 10 години
на 6 лентов булевард паркирам в крайна дясна лента, той е един у Руси. до преди 2,3 години паркирането беше разрешено, но сега работа за паяка отварят. идва полицая с паяка и ме глобява. а до мен е паркирала кола на тротоара. викам ей старши ти бъзик ли си правиш с мен. тоя на тротоара може, а аз на улицата не може. ама той живеел там и имал разрешение от общината. викам да ви и страната на чудесата. българин съм, ама всеки ден се намират абсурди в тая *** дето изумяват
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...В нито един от случаите обаче нарушителите не са хванати. От Центъра за градска мобилност обясниха, че вандалските прояви се случват през нощта."Интересно как в Европата, визирам най-вече Германия, от години са си решили проблема и отдавна са забравили за този вид нарушения и щети. Не се иска много акъл да прехвърлиш 24-часовото заснемане по улици и квартали на частни фирми. Друг въпрос е, че за целта трябват и някои законодателни промени, с цената на малко усилия, но и голяма съпротива..
27
7
 
5
 
! Отговори
1957г София преди 10 години
Да купиш имот в София не значи че си станал софиянец ! Първо наречието , после манталитета , после съзнанието за чистота и ред или ако това е непосилно - обратно !!! Не се мъчете , живота е един !
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на хората, като няма организация, те си я осигуряват. Дано да изпочупят всички колчета, че тези от горе да си размърдат малко сивите вещества. *** политици!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За успокоение на столичани и във Варна не са по розови нещата. Мизерията се задълбочава с всеки изминал ден. На практика може да се каже, че нямаме тротоари. На всичко отгоре хората много обедняха и масово се топлят на дърва и други *** от което смръднята е ужасна. За денонощното ровене по кофите за *** да не почвам, че темата ми адски болна :(
24
2
 
12
 
! Отговори
Терминал 2 преди 10 години
Като е незадоволително - махайте се и колкото се може по- надалеч. Майка България няма нужда от мрънкачи а от строители на съвременната ни държава които я чувстват като собствен дом.
23
4
 
8
 
! Отговори
нинджа преди 10 години
До АнонименГлупости на търкалета ..... нито прекалено чисто, нито прекалено мръсно е в БГ даже смея да твърдя, че е доста по-чисто от други европейски страни ...личи си колко си пътувал
22
2
 
14
 
! Отговори
джонингълс преди 10 години
Отделно още преди години трябваше да се мисли за подземни паркинги В центъра, а не да ги набият на майната си, както оня на Цариградско до Метро.А и наистина имаме проблем и с манталитета-всичко живо на кола се качи и бръмчи навсякъде с нея. Във Виена, например, почти всяко семейство има автомобил, но го използват когато им се налага да го ползват; за извънградско, през уикенда, или ако някой е инвалид и му се налага. Всички други си перкат с Градския.
21
1
 
5
 
! Отговори
джонингълс преди 10 години
Не ща да правя паралел с други страни, но наистина има много "дупки" и нередности тук. Ка то за начало всичко живо дойде в София, особено през последните 10-15 години. Еми няма как да не възникне проблем. Отделно в Синя и Зелена зона няма лошо, но въпросът е, че се превръщат в рекетьорска фирма, част от парите вероятно се трансформират във вили и коли за някои хора. Отделно не гледат интереса на обществото: хората, които живеят в Центъра и около него са тотално дискриминирани...
20
3
 
3
 
! Отговори
alkap преди 10 години
100 puti po lesno shte e ako parkirate v pokraininite izvadite s ikoleloto ot bagajnika i otidete s nego do shibanata sinq zona zaradi koqto si nosq i oksijen v bagajnika
19
2
 
33
 
! Отговори
Paris преди 10 години
Ние сме 7 милиона и всички искаме да паркираме в центъра на София. Французите са 70 милиона и си представете как всички ще паркират в центъра на Париж. Естествено, че не може и затова въртят като гламави, докато им се завие главата от обикаляне и кандисат да влезат в някой платен паркинг. Докато обикалят обаче не си и помислят да се качат на тротоара, макар и много да им се иска. А в супермаркетите пък, мечтата на всяка жена е да влезе вътре с колата и да паркира точно до касите
18
0
 
17
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
До stef4iНе говори глупости я си намери място в Рим.......***
17
1
 
34
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До stef4iМи аз съм бил в Англия, САЩ и Испания, и никъде не съм видял това за кеото ми говориш, ама айде. Напротив, навсякъде има закони, няма да видиш една кола спрля на троторар. Ако няма места в центъра на града хората просто ходят с метро до там или колела или с мотори. Просто ние сме тарикати българите, искаме хем да сме навсякъде с коли, хем някой друг да се гружу за тях, хем и всичко да ни е без пари. Е няма как да стане.
16
17
 
7
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До en taro adunВъв ВСЯКА една нормална държава има достатъчно на брой парко места според съответната гъстота на населението.И ТИ СИ *** ама карай да върви!
15
4
 
1
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Анонимен 15АААА НЕ -ти ме уби! Същото като саксия хахаххахахах
14
17
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
ОЗНАЧАВА САКСИЙ ЗА ЦВЕТЯ-ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ МНОГО *** НАРОД
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2 Ако съдя по начина по който пишеш явно не си от село а от някоя козя колиба. Неграмотен пубер.
12
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 10 години
Корена на проблема е , че няма места за паркиране. До като не се измисли нещо за да има достатъчно места хората ще си търсят свой си начини за справяне с проблема. Начини има , желание няма ! По-лесно е да слагаш скоби от колкото да помислиш как да осигуриш повече места за паркиране.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Паркинги и мобилност към център за Градска мобилност не може да премахва , изземва , отстранява каквито и да е заграждения.Това гласи решение на Административен съд.Да четат простаците в СО , СИ , и Паркинги и мобилност към център за Градска мобилност, ако магат да четат,разбира се