Столичани срещу багери на детска площадка

От месеци те протестират срещу незаконен жилищен строеж
5 фев 2014 10:10,
14
Столичани срещу багери на детска площадка
Снимка: архив, Булфото

Жители на столичния квартал "Гео Милев" блокираха улица, за да забранят достъпа на багери и камиони до детска площадка и градинка около блока им.

Хората обясниха, че от 8 месеца протестират срещу строежа до жилищната им сграда, който според тях е незаконен – обхващал територия, която по нотариален акт била тяхна собственост.

Още по темата
На място в квартала пристигна полиция, както и изпълняващият длъжността кмет на район Слатина - Наталия Стоянова.

"През 1999 г. за първи път е продаден имотът. Досега е препродаден 4 пъти. Единственото решение за тези хора е да заведат граждански иск в съда", коментира Стоянова пред bTV.

Протестиращите обаче недоумяват защо те трябва да завеждат дела, след като общината не си е свършила работата и е продала неправомерно имота и то няколко пъти.

Освен това част от хората обясниха, че вече са подали жалба до общинските власти, но "главният архитект Диков не е благоволил да премести папката и да се разгледа случаят".

Зад загражденията, под засилена частна охрана, строителната дейност продължава. Без да изчака решение по казуса, строителят е отрязал 37 дървета и продължава работата си.

Недоволните граждани се заканиха всеки ден да блокират улицата и пътя на машините до строежа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Подкрепям Архитекта. Какъв трън в очите им е блок, който ще се извисява на 18 етажа....човек като ги гледа как протестират ще реши, че казарми ще строят там.
11
1
 
1
 
! Отговори
Архитекта преди 10 години
Браво! Това е за добро. Запознат съм с проекта и вярвам, че ще подобри много микросредата в квартала. Да вдигат бързо небостъргача и да се свършва.
10
0
 
4
 
! Отговори
попони преди 10 години
Земята никога не е била общинска.Там е имало частни къщи и собствениците са обезщетени с жилища в блока.Допълнително земята е платена и в планировката има детска площадка която е изградена с парите на живеещите в блока затова общината я няма в плановете си но хората я имат в нотариалните актове.Как така общината продава частен имот и сега се прави на ощипана?Това означава че много хора са си поставили подписите под документи с невярно съдаржание което според закона е наказуемо.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анти-геЙбераст преди 10 години
Парцелът е ПРОДАДЕН от Столична община по времето на кмета Стефан Софиянски от СДС и министър председател Иван Костов от СДС.Получава разрешение за строеж от назначеният от Бойко Борисов главен архитект на София Петър Диков. Кмет е Фандъкова от ГЕРБ.Обаче на *** *** все Станишев им е в устата.На протестиращите им препоръчвам да отидат пред кметството и да викат ОСТАВКА към прозореца на Фандъкова. Може да отидат и до Банкя при Боко от СИК.
8
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
до "до 8 ми"Как по дяволите ще изтгониш някой с частна охрана на строежа. Нали се сещаш че пича вече е платил на всички на които трябваи чака възвръщаемост. А в *** няма закони, има само връзки. Нито съд нито протест нито оплакване ще свърши работа. Четох още първата статия за тоя парцел и главния архитект уведомен по случая обеща да "направи постъпки за решаването на проблема". А иначе имаме само дреби корупционни проблеми. Недоволните се махнаха, останалите се приспособявайте.
7
0
 
9
 
! Отговори
до 8 ми преди 10 години
И каква вина има държавната власт за тоя квартален общински проблем?Вие идея имате ли как е разделена административно държавата?Иначе тоя парадокс е трябвало да се свърши още при първата продажба и по съдебен начин.Нали знаете всичко дето се отлага във времето става по сложно!Грешката е на общината ,тя да изплаща обезщетения ,първите които имат нотариален акт са си в правото да правят каквото си искат дори да изгонят "пишман -собстевника"
6
3
 
27
 
! Отговори
художника преди 10 години
След 4год. затишие, мошениците пак набраха скорост! Далавери, незаконно строителство с нови раб. места- обещано от Станишев!!
5
0
 
19
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
гражданите трябва да заведат граждански иск в съда и срещу общината, и срещу строителя..
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за съжаление с дикофф не можеш да спориш дори и в съдаголяма мафия са тамнашата коопереция го "яде" същият
3
0
 
15
 
! Отговори
gun преди 10 години
кмет на район Слатина - Наталия Стоянова-да го д....а ***
2
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали искахте "демокрация" ?!? С нея дойде и реституцията на имоти и парцели.
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такава държава!